Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите „Сезар“

| обновено на 12.03.21 в 18:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция довечера ще се проведе 46-ата церемония по връчването на наградите „Сезар“. Тържеството ще мине под знака на пандемията, затворила кината, и новите тенденции във филмовата политика.
Без публика в зала „Олимпия“, но със сигурност пред много зрители от телевизионния екран ще се състои церемонията за наградите „Сезар“ в Париж.
Наградите са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди „Оскар“.
Актрисата Марина Фоис ще оглави филмовия празник заедно със  звезди на киното като Валери Льомерсие, Фани Ардан, Киара Мастрояни и др. - щеше да е изненада жените да не са на почит.
С най-много номинации - 13, за престижната награда е филмът на режисьора Еманюел Муре „Нещата, които казваме, нещата, които правим“.

За поддържащи роли са номинирани Емили Декен и Венсан Макен. В категорията за най-добър филм са номинирани и филмите „Лято 85“ на Франсоа Озон, който е с общо 12 номинации, и „Сбогом глупаци“ на Албер Дюпонтел също с 12 номинации.

Водеща на церемонията ще бъде френската актриса Марина Фоис/Ройтерс

В категорията за най-добра актриса, освен Камелия Жордана, са номинирани Лор Калами, Мартин Шевалие, Барбара Сукова и Виржини Ефира. В категорията за  най-добър актьор са номинирани и Сами Буажила, Албер Дюпонтел, Ламбер Уилсън  и Джонатан Коен.

Гласувалите за номинациите 4292 души трябва да направят своя избор измежду 125 филма.

Ръководството на Академията на френските филмови награди „Сезар“ подаде колективно оставка броени дни преди 45-ата церемония миналата година. 

Причината бяха обществените обвинения за непрозрачност и особено за номинациите на режисьора Роман Полански, обвиняван в сексуално насилие.

Една година по-късно десетки неудобни и спорни личности са отстранени от тазгодишното издание, което обещава да бъде „енергично“ и отразяващо „разнообразни гледни точки“ във филмовото изкуство.
Участниците в церемонията са, разбира се, подложени на тест за коронавирус. 
При всички случаи събитието е глътка свеж въздух за зажаднелите за жива  култура французи, сега, когато кината и залите са още затворени заради пандемията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Сезар за най-добра режисура взе Роман Полански

Филм „Клетниците“ на режисьора Ладж Ли спечели френската кинонаграда Сезар в категорията за най-добър филм, предадоха световните агенции. Филмът, които беше номиниран в 11 категории,  получи и наградите за най-добър новоизгряващ актьор - за..

публикувано на 29.02.20 в 02:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с..

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така,..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия...

публикувано на 26.09.24 в 20:04

Приключва двудневната стачка на журналистите от италианския вестник "Република"

В полунощ приключва двудневната стачка на журналистите от ежедневника "Република“, който е един от водещите в Италия от 48 години насам. "Редакционният екип никога не е продавал душата си и никога няма да го направи“ е девизът на журналистите на..

публикувано на 26.09.24 в 19:48