Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Тончев: Нови разделителни линии са вероятни, но единен западен фронт срещу Китай - не

Статуя на Мао Дзедун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица в Пекин приключиха годишните заседания на Общокитайското събрание на народните представители (парламента) и на Народния политически консултативен съвет на Китай (консултативен орган с изтъкнати представители на различни обществени съсловия). Сред темите, които бяха засегнати тази пролет по време на Двете сесии, бяха изкореняването на бедността в страната и бъдещето на Хонконг.

При управлението на президента Си Цзинпин Китай е постигнал добър икономически напредък, но в много други аспекти страната се е върнала години назад, смята Пламен Тончев, оглавяващ отдела за Азия на Института за международни икономически отношения в Атина.

Беше цел на Си Цзинпин да удвои брутния вътрешен продукт на страната между 2010 и 2020 година. Това стана с известна доза манипулация на статистическите данни – нещо, което не  е необичайно в Китай. В края на 2020 г. китайските власти обявиха, че наистина са успели да удвоят БВП на страната, който в момента е около 14 трилиона долара“, казва той в интервю за предаването „Събота 150“.

Делегати, представители на национални малцинства, след заключитебната сесия на  Общокитайското събрание на народните представители. 11 март 2021 г.

Като се има предвид населението от порядъка на милиард и 400 милиона, усреднено може да се твърди, че Китай се е преборил с крайната бедност, допълва Тончев.

„Истината е, че има още много признаци на бедност, предимно в селскостопанските региони. Освен това, Китай поради голямото си население има поне 290 милиона мигриращи работници, които си търсят работа в големите градски центрове.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради спада в ръста на развитие миналата година обаче голяма част от тази мигрираща работна сила вече няма работа в големите градски центрове.

„И са принудени да се върнат по родните си места. Съдбата на тези милиони хора не е известна. Безработицата в Китай се отчита на ниво градове, не в селскостопанските региони. Така че има много въпросителни доколко бедността в Китай наистина е изчезнала“, коментира Пламен Тончев.

Ако нещо научаваме от пандемията, то е, че е много трудно да се правят дългосрочни планове, изтъква Тончев. По думите му самите китайци вече поставят под въпрос практиката да се правят петгодишните планове, напомнящи на съветските петилетки.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За тази година Пекин си е поставил условната цел икономическият ръст да бъде около 6 на сто. „А за това как ще изглежда Китай и светът изобщо през 2035 година аз лично не бих се наел да направя някаква прогноза.“

От много години насам китайците се опитват да променят икономическия си модел, далеч преди началото на търговската война със САЩ, обявена от администрацията на Доналд Тръмп, отбелязва още Пламен Тончев.

Защото този модел, на който разчитаха десетилетия и беше успешен, вече се е изчерпал.“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обсъжда се интензивно нов модел, според който Китай трябва да зависи в много по-голяма степен от вътрешното си потребление и в по-малка – от износа на китайски стоки и услуги в чужбина, казва Тончев и пояснява концепцията за т.нар. двойна циркулация – едновременно стимулиране на вътрешното потребление и оставането на Китай отворен към останалия свят.

Много е вероятно да видим нова разделителна линия, но не съм убеден, че на този етап ще се образува единен западен фронт срещу Китай, категоричен е Тончев.

„Ако погледнем на изток – и Япония, и Австралия, и Нова Зеландия, и Южна Корея имат различни позиции спрямо Китай. Не е вероятно на този етап да се образува такъв единен фронт. САЩ, не само заради Тръмп, но и преди него, вече са загубили голяма част от своя авторитет, от своята тежест, а както изглежда след време ще загубят дори преднината си като най-големия пазар в света. Бих казал, че е вероятно да видим някакво сплотяване на западния блок, но в никакъв случай не бих го нарекъл единен фронт срещу Китай.“

Имаме нужда от Китай като партньор, ако не друго, поне в борбата с климатичните промени, изтъкна още Пламен Тончев.

По думите му, според стратегията на ЕС отношенията ни с Китай трябва да бъдат разглеждани като сложно уравнение, в което за Китай има три различни характеристики: като конкурент, като партньор, като системен противник. „И трите са в сила.“

Има ли държави „троянски кон“ в Европа?

„Унгария например няма някакви особени инвестиции от Китай, но е политически избор на Виктор Орбан при всяка възможност да се опълчва срещу Брюксел и, размахвайки китайската карта, да измъква повече пари от европейските фондове. Сърбия използва китайската карта по-скоро, за да ускори своя процес на европейска интеграция.“ 

Снимка: БТА

Заради създалия се вакуум Китай вече успя да си пласира Covid ваксините в Унгария и Сърбия, водят се преговори и с други страни от Източна Европа – Полша, Чехия и Словакия, добавя друг щрих Пламен Тончев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50