Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 7 - 13 март 2021

Вилануева и Грифин
Снимка: Шон Вилануева

Няколко седмици, след като осъществи невероятния си соло траверс на Фиц Рой в Патагония, белгиецът Шон Вилануева, заедно с американеца Джон Грифин, направи премиерно изкачване на "Кралската линия ("King line") по Южната стена там - тя е дълга 500 метра и е с категория на трудност 7а.

Линията по Серо Чалтен
Двамата алпинисти са започнали с "Colorado Route", но след второто въже се отклонили по 350-метрова "чудовищна цепка" с широчина до 15 сантиметра, по която са изкатерили още 8 въжета. Новата линия е премината онасйт и само с трад екипировка, с поставяне на осигуровка на такова разстояние, че на практика е имало неосигурени участъци.
По време на изкачването са носили само един спален чувал, без палатка и са получили измръзвания заради студеното време и постоянната сянка.
Новата линия е наречена "La Chaltenense" в чест на Ел Чалтен и местните хора, които са домакини на Вилануева и Грифин вече повече от година.

Пред БНР Вилануева разказа:
"Взехме само един спален чувал в случай, че ни се наложи да бивакуваме. Не мислех, че ще ни е необходимо, надявах се да слезем преди да се стъмни. Но никога не знаеш какво ще се случи и се оказа, че този път имахме нужда от спален чувал. Беше за всеки случай, а взехме само един, за да не ни тежи и да не заема много място в багажа".

Попитан как са се катерили с Грифин по толкова широка цепка, Вилануева обясни:
"Използвахме характерните за цепки техники, като двоен юмрук (double-fist jam), юмрук и длан (hand-fist jam), заклещване на рамо и лакът (chickenwing and armbar)... Катерех с ръкавици и бях с лейкопласт на палците. Ръцете ми са добре, нямам рани."
По цепката

Трима български фрирайдъри осъществиха премиерно спускане по Югоизточната стена на връх Голям Купен в Стара планина. Линията е с 600 метра денивелация и е спусната от сноубордистите Ивайло Йорданов, Петко Младенов и Иван Тотев на 3 март.
Спускането от Голям Купен

Преминати маршрути от по-висока категория в скалното катерене:
*Венцислав Костов - "Jackpot" 8b, Лакатник;
*Владислав Ангелов - "To the top" 8a, Дряново.
===
От Българската лавинна асоциация и портала avalanche.bg съобщават за паднали лавини на Витоша (Стената) и в Рила. Предупреждението важи и за следващите дни.

Калистрин и Геров
В петък в Италия се проведе 35-ото издание на Pierra Menta - едно от най-големите състезания в ски-алпинизма, което тази година е Световно първенство в дисциплината “отборно-дълга дистанция”. Заради пандемията надпреварата се проведе при ограничен от организаторите брой участници и само в един ден, на маршрут с денивелация 3380 м. Сред участниците бяха почти всички шампиони от завършилото дни по-рано Световно първенство в дисциплините спринт, скоростно изкачване и индивидуално. Триумфира италианският отбор - злато и бронз при мъжете, златен и сребърен медал при жените. Българският отбор Никола Калистрин - Иван Геров зае 21-во място при мъжете с резултат 4:45:45.

На Анапурна този сезон ще има пакистанска експедиция. Един от най-опитните пакистански алпинисти - Сирбаз Кан, обяви, че тя ще бъде посветена на сънародника им Али Садпара, който изчезна под връх К2 миналия месец. 
Досега няма пакистанско изкачване на Анапурна, а Сирбаз Кан си е поставил за цел да стане първият пакистанец, изкачил 14-те осемхилядника. Експедицията включва още един алпинист - Абдул Джоши, Саад Мунавар ще бъде ръководител, а Камран Али - фотограф.
Години наред пакистанците бяха в ролята на височинни носачи за чуждестранните алпинисти и туристи, сега обаче те излизат на сцената вече в качеството си на алпинисти.

Дхаулагири
Петер Хамор от Словакия и румънците Хория Колибасану и Мариус Гане ще направят трети опит за прокарването на нов маршрут по Северозападния гребен на Дхаулагири. През 2019 г. те бяха спрени от силни ветрове, след като преминаха 500-метрова отвесна скала, завършваща с опасен ледник и достигнаха близо 6000 м височина. Миналата година пък пандемията ги завари, докато бяха на ледопада Кхумбу, и се наложи да прекратят експедицията си. Северозападният ръб на Дхаулагири е дълъг 7000 м и включва 4000 м вертикал от т.нар. Японски лагер до върха.
56-годишният Петер Хамор е изкачил всички 14 осемхилядника без допълнителен кислород. Хория Колибасану (на 44 години) е бил на 6 от тях, също без допълнителен кислород, а 52-годишният Мариус Гане има 3 осемхилядника.

Рекорди в ледени води
Две рускини поставиха нови световни рекорди, свързани с престой в ледени води - единият е за най-дълго разстояние, преплувано под лед, а другият - за статично задържане на дъха в ледена вода.
На 6 март 40-годишната Екатерина Некрасова преплува 102,7 м под леда без плавници и без неопрен. На 8 март Мария Олшевская задържа дъха си в ледена вода за 4 минути и 17 секунди. Тя също не носеше неопренов костюм.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56