Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

60 г. от създаването на "Мартенски музикални дни" в Русе

Снимка: БГНЕС

Точно преди 60 години, на 10 март 1961 г. за първи път в Русе се провежда фестивалът "Мартенски музикални дни" - едно от най-престижните музикални събития в културния календар на България. И въпреки че сега, по време на пандемията от Ковид-19 всички големи музикални събития в страната се отлагат с месеци, отбелязваме тази годишнина в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт".

В Русе всяка година се представят не само най-елитните български състави, диригенти и солисти, но има и много гости от чужбина - от най-близките съседи, румънците с техните оркестри, до състави със световна известност: Дрезденската филхармония, Пражкия камерен оркестър, "Московски солисти", симфоничен оркестър "Нова Русия", "Кремерата Балтика", оркестър "Брукнер" - Линц, Симфония Варсовия, "И музичи ди Рома", Венецианския бароков оркестър, "Ил джардино армонико" - още дълго може да се изброява.

На русенска сцена сме виждали диригентите Курт Мазур, Генадий Рождественски, Юрий ТТемирканов, сър Невил Маринър, Адолф Фритц Гул, Ролф Клайнерт, солисти като Юрий Башмет, Гидон Кремер, Миша Майски, състави като Хорът на Берлинското радио, хор "Арнолд Шьонберг", "Кингс сингърс", квартетите "Джулиард", "Изаи", "Ардити", "Токио", "Келер" - и това са само малка част от гостувалите знаменити състави и солисти.

И Русенската опера винаги подготвя изненади за фестивала - премиери на неизпълнявани у нас творби, спектакли с великолепни солисти, като повечето от тях са солисти на театъра - в него винаги има прекрасни певци.

Много неща могат да се разкажат за този изключителен фестивал, за неговото развитие в годините, но нека се върнем към началото му. В Златния фонд е запазено изказване на създателя на фестивала и организатор на първите прояви - Илия Темков, работил като главен диригент на Русенския симфоничен оркестър в годините между 1960 и 1972-ра. Чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кюркчийски

Спомен за композитора Красимир Кюркчийски

На 22 юни, преди 85 години е роден големият български композитор Красимир Кюркчийски. И въпреки че той напусна този свят преди вече десетилетие - на 15 декември 2011 г., споменът за него и неговото творчество е още жив, още вълнува. Всъщност темата Кюркчийски и неговото творчество е огромна - няма да ни стигне и месец да отбележим неговите..

публикувано на 23.06.21 в 20:58
Кристоф Ешенбах

Кристоф Ешенбах ще гостува на Европейския музикален фестивал през декември

Въпреки многото промени в календара, наложени от пандемията, Европейският музикален фестивал отново предлага на публиката букет от елитни събития и гостувания на звезди от световната сцена. Форумът започна още през април с поредица онлайн излъчвания на образователни програми. Последваха церемонията по раздаването на наградите "Златно перо" и събитието..

публикувано на 23.06.21 в 20:36

Проф. Камелия Касабова показа свои картини в галерия "Финес"

Юристът проф. Камелия Касабова, заместник-председател на 39-то и 40-то Народно събрание и председател на Помирителната комисия по платежни спорове откри своя изложба "Срещи по пътя" в галерия "Финес" в София.     " Започнах да обикалям и то нееднократно европейските галерии. Като станах по-голяма започнах да си купувам картини на известни..

публикувано на 23.06.21 в 20:25

Ансамбъл MYX'D и композиторът Асен Аврамов градят заедно "театър на звука"

„В тишината“ е оригинален музикален спектакъл, плод на сътрудничеството между композитора Асен Аврамов, режисьора Борис Радев и музикантите от ансамбъл „MYX’D“. Акцентът в творбата е музиката – красива, хармонична, мистериозна, драматична и завладяваща. Сценичната интерпретация е допълнена от светлинен и звуков дизайн в търсене на..

публикувано на 23.06.21 в 20:08
Момчил Георгиев

Доц. д-р Момчил Георгиев: Залите не са констуирани акустично за концерти без публика

В разгара си е 52-рото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" . Събитията са многообразни и обхващат както различни жанрове и форми, така и културни пространства с различни характеристики - от голямата зала "България", през камерни зали и сцени на открито, до музеи и галерии.  Директорът на фестивала доц. д-р Момчил Георгиев..

публикувано на 23.06.21 в 19:28

Смесеният хор на БНР представя католически меси от славянски композитори

Смесеният хор на Българското национално радио  с диригент  Любомира Александрова  ще изнесе концерт на 24 юни от 19.00 ч. в Първо студио на БНР.  Програмата включва премиерни за България изпълнения на католически меси от славянски композитори.  Ще прозвучат месата „Свети Дух“ на руския композитор Александър Гречанинов и "Миса католика Булгарика"..

публикувано на 23.06.21 в 18:41

Петър Чухов празнува юбилей с две нови книги и концерт

Днес в Литературнияклуб на Столична библиотека от 18:30 ч. ще се състои премиерата на поетическия сборник „Запокитеност” и отбелязване на 60-годишния юбилей на Петър Чухов. С участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Пламен Дойнов, Капка Кънева, Ангел Игов, Емануил А. Видински и групите „ЛаТекст“, „Гологан“ и „Субдибула“. Сборникът..

публикувано на 23.06.21 в 17:34