Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 г. от създаването на "Мартенски музикални дни" в Русе

Снимка: БГНЕС

Точно преди 60 години, на 10 март 1961 г. за първи път в Русе се провежда фестивалът "Мартенски музикални дни" - едно от най-престижните музикални събития в културния календар на България. И въпреки че сега, по време на пандемията от Ковид-19 всички големи музикални събития в страната се отлагат с месеци, отбелязваме тази годишнина в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт".

В Русе всяка година се представят не само най-елитните български състави, диригенти и солисти, но има и много гости от чужбина - от най-близките съседи, румънците с техните оркестри, до състави със световна известност: Дрезденската филхармония, Пражкия камерен оркестър, "Московски солисти", симфоничен оркестър "Нова Русия", "Кремерата Балтика", оркестър "Брукнер" - Линц, Симфония Варсовия, "И музичи ди Рома", Венецианския бароков оркестър, "Ил джардино армонико" - още дълго може да се изброява.

На русенска сцена сме виждали диригентите Курт Мазур, Генадий Рождественски, Юрий ТТемирканов, сър Невил Маринър, Адолф Фритц Гул, Ролф Клайнерт, солисти като Юрий Башмет, Гидон Кремер, Миша Майски, състави като Хорът на Берлинското радио, хор "Арнолд Шьонберг", "Кингс сингърс", квартетите "Джулиард", "Изаи", "Ардити", "Токио", "Келер" - и това са само малка част от гостувалите знаменити състави и солисти.

И Русенската опера винаги подготвя изненади за фестивала - премиери на неизпълнявани у нас творби, спектакли с великолепни солисти, като повечето от тях са солисти на театъра - в него винаги има прекрасни певци.

Много неща могат да се разкажат за този изключителен фестивал, за неговото развитие в годините, но нека се върнем към началото му. В Златния фонд е запазено изказване на създателя на фестивала и организатор на първите прояви - Илия Темков, работил като главен диригент на Русенския симфоничен оркестър в годините между 1960 и 1972-ра. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49