Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петокласник написа „Помагало по химия и опазване на околната среда“

Основно училище „Гео Милев“ в село Грохотно, Девин
Снимка: Личен архив

Петокласникът Байрам Дерменджиев от основното училище „Гео Милев“ от девинското село Грохотно написа „Помагало по химия и опазване на околната среда“ за учениците в 7 клас от училището, в което учи.

"Моята мечта е да стана химик, който се занимава с химия и физика", категоричен е 12-годишният Байрам, който от малък се интересува от природните науки.

Смята химията като свое призвание и започва да учи сам, посещава и консултациите в училище за седмокласниците. Не успява добре да разбере уроците в учебника, затова решава да направи помагалото със сбита информация от всеки урок и да подготви задачи за проверка на знанията след всяка тема.

"Помагалото е разделено на три части. Първите два раздела са от алкалната група и халогенната, а третата ще бъде за химичните закони. Правя го, защото, когато чета от учебника, не ми е толкова ясно и аз реших да направя помагало, което всички да го разбират", казва Байрам.

Байрам Дерменджиев              Снимки: Личен архивПризнава, че най-голямата му опора е учителката му по химия Елена Хаджийска. В рамките на обучение от разстояние Байрам влиза в ролята на учител и вече два пъти преподава уроци чрез презентации, които старателно подготвя. 

Наскоро е решил изпита за национално външно оценяване по химия след 7 клас, а резултатът е 5,40, похвали се директорката на училището Фани Василева.

"Ние всички бяхме удивени, когато той прояви самоинициатива и каза: "Госпожо, аз искам да издам помагало по химия и опазване на околната среда".

Байрам помага в обучението и на най-добрия си приятел Ерен Селим.

"Байрам е моят съученик. Той е много запален по химия и аз му пожелавам да стане много добър химик и да изкарва още други помагала. На мен ми помага по някои уроци, които не ги разбирам", каза Ерен Селим.

Той призна, че любимият му предмет е математика и мечтае да стане лекар:

"Литературата малко ме затруднява, защото някои въпроси са трудни. Когато госпожата ни дава тестове, аз не ги разбирам толкова много, в онлайн обучението не разбрах толкова много уроците, защото връзката прекъсваше".

Байрам споделя, че му липсва реалната среда в училище и пряката връзка с учениците заради пандемията.

"Малко ме затруднява понякога, когато имам проблеми с интернета и не мога да разбера задачите".

Целия репортаж  можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габровският карнавал ще се проведе на 22 май

Габровският карнавал наближава, по-малко от седмица остава до най-веселото събитие в града на шегаджиите, което тази година ще се проведе на 22 май. Миналата година балканджиите се смяха от балконите, заради тежките ограничителни мерки. Сега отново празникът няма да е като друг път, и вместо колоните от маскирани да преминат в шествие през..

публикувано на 16.05.21 в 19:15
Отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев за скритите пластове в душата на лишените от свобода

Ако се върнем в историята, ще видим, че най-масовото бягство от затвор в страната е било в Старозагорския затвор през пролетта на 1972 година. Още тогава българската православна църква се опитва да влезе сред лишените от свобода, защото Бог не бяга от своите чеда. Тогава се е разчитало на друго превъзпитание и не се е допускало в затвора да..

публикувано на 16.05.21 в 16:13
Център по приложен поведенчески анализ в София

Сдружение „Аутизъм днес“ и УНИЦЕФ започват програма за детегледачи за деца с аутизъм

През 2014 година Владислава Цолова напуска известна банка и създава Сдружение "Аутизъм днес" в помощ на деца с аутизъм. Разкрива първия център за деца с това заболяване в София и след това втория в родния си град Плевен. В процес на подготовка са още три центъра - в Бургас, Враца и втори в София. Личната съдба на Владислава Цолова се..

публикувано на 16.05.21 в 15:15
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27