Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори в Нидерландия - ден трети

На този вот са открити секции в музеи и центрове за тестове, а на места избирателите дори могат да подадат бюлетината си, преминавайки с кола или велосипед край урните

| обновено на 17.03.21 в 17:41
Сглобяване на секция в музея на Ван Гог - 17 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Нидерландия днес е третият и последен ден от предсрочните парламентарни избори. Вотът се счита за референдум за отговора на коронакризата.

До вота се стигна, след като премиерът Марк Рюте подаде оставка заради скандал, при който хиляди родители бяха погрешно обвинени, че са извършвали измами със семейни надбавки.

Проучванията сочат, че консервативният премиер Марк Рюте ще се задържи на власт.

Рекорден брой партии - 37, участват в надпреварата за 150 места в долната камара на парламента.

С полицейски час през нощта и забрана за събирания предизборната кампания в Нидерландия се проведе предимно чрез телевизионни дебати.

Изборните секции ще затворят врати в 21:00 ч. местно време (20 ч. по Гринуич). Заради Covidпандемията вотът се организира в три дни, а изборните секции са открити в нетипични места - например музеи и центрове за тестове.

На места избирателите дори могат да подадат бюлетината си, докато преминават с кола или велосипед покрай урните.

Временна избирателна секция в музея на Ван Гог, Амстердам

Критиците на премиера Марк Рюте го атакуваха за бавната имунизация, но не успяха да се разграничат достатъчно от правителствените политики по време на пандемията.

Самият Марк Рюте гласува в последния трети ден от изборния процес.

„Разбира се, че като премиер трябваше да поема отговорност за управлението на кризата и преди седмица имахме пресконференция и обясних какво ще правим занапред, как ще възстановим икономиката и компаниите ни, как ще възстановим здравния сектор, как да направим така, че в дългосрочен план средната класа в Нидерландия и малките и среден бизнес да получат данъчни намаления“, каза той.

Възрастните и хората от уязвими групи имаха възможност да гласуват по пощата или физически в понеделник и вторник в 1600 секции, а днес своят вот дават и останалите избиратели.

Вчера вечерта се проведе последния предизборен дебат, в който участваха Рюте и лидери на още 7 най-големи партии в страната, сред които и Герт Вилдерс, лидер на Партията на свободата, която е най-голямата опозиционна сила.

Марк Рюте, който е на власт от 2010 г., се очаква да спечели четвърти мандат за управление. Последните проучвания на общественото мнение показват, че партията на Рюте - Народна партия за свобода и демокрация е на път да поведе още една управляваща коалиция за четвърти мандат с 25% от гласовете.

На второ място се очаква да бъде антиислямската формация на крайнодесния Геерт Вилдерс - Партията на Свободата.

Второто място на Вилдерс вече е оспорвано от лявоцентристката партия Демократи 66 на Сигрид Кааг, която участваше в досегашното управление.

Зад кулисите на последния предизборен дебат в Нидерланция.Герт ВилдерсМарк Рюте

Но на тези избори има и нови кандидати и това може да направи нещата по-несигурни, отбелязва Франс прес и напомня, че след последните избори през 2017 г. преговорите за ново правителство отнеха седем месеца.

Общо 37 партии участват в борбата за 150-те места в долната камара на парламента. Това е рекорд. В страната, в която политическият пейзаж е фрагментиран, обикновено накрая се стига до комплексни коалиции.

Партията на Рюте досега разполагаше с 32 места в парламента и ръководеше 4-партийна коалиция, в която влизат освен гореспоменатите две парти и Християнският съюз.

В навечерието на изборите - в неделя, стотици хора изразиха недоволството си към правителството в столицата Хага, като полицията се намеси и разпръсна демонстрантите с водни оръдия.

Въведеният в края на януари от властите като част от мерките срещу коронавируса вечерен час също породи масови протести, прераснали в сблъсъци със силите на реда в цялата страна. Сега заради тридневните избори се прави изключение от вечерния час, за да могат хората да стигнат безпрепятствено до изборните секции.

Властите на Нидерландия първо въведоха много по-меки мерки срещу коронавируса, но през последните месеци затегнаха рестрикциите за работата на търговски обекти, за носенето на маски, за социалната дистанция и за влизането в страната.

Хага, 17 март 2021 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш, ООН: Русия трябва да спазва санкциите срещу Северна Корея

Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея, каза в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, след като по-рано тази седмица Москва и Пхенян задълбочиха връзките си и се съгласиха да предоставят незабавна военна помощ, ако някоя от двете държави се изправи пред въоръжена агресия, предаде Ройтерс. Пактът, подписан от..

публикувано на 21.06.24 в 23:22

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г.

Кипър ще вложи над 3 млрд. евро в зеления преход до 2030 г., съобщиха от финансовото министерство. Средствата ще дойдат от европейски структурни фондове, националния бюджет и частни инвеститори. "Зелените" инвестиции на Кипър са насочени към борба с климатичните промени, развитие на кръговата икономика, нови екосъобразни технологии и..

публикувано на 21.06.24 в 23:10

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа

Пожар е възникнал във фабрика за олио в Кнежа. Огънят е овладян, но не и преди да засегне производствени помещения. Няма пострадали хора при възникналия пожар в маслената фабрика, каза за БНР кметът на Кнежа Илийчо Лачовски. "Ситуацията е овладяна. Пожарът е пламнал във фабриката за преработка на слънчоглед. На този етап не се допускат..

публикувано на 21.06.24 в 22:28

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца

Пътнически влак блъсна лек автомобил на жп прелез във Враца. Инцидентът е станал в късния следобед. Автомобилът тръгнал да пресича жп линията, но не е видял идващия влак. Шофьорът на автомобила е с леки наранявания. Влакът е превозвал пътници от Мездра към Монтана, които с били извозени с автобуси. Заради инцидента е нарушен..

публикувано на 21.06.24 в 21:35

Обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж

Легион Рън и Фондация "Първите три минути" ще обучават жителите на Перник как се прави сърдечен масаж и как да се реагира в случай на сърдечен арест. Всички желаещи ще могат да се включат   обучението, което ще се проведе на 22 и 23 юни на централния градски площад. С инициативата се цели придобиването на жизненоважни знания и умения,..

публикувано на 21.06.24 в 20:42

1500 членове на ЦИК в област Монтана получават по 25 лв. за безгрешни протоколи

Към 1500 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще получат допълнително по 25 лева за попълнени без грешки протоколи. Това прави към 60% от комисиите на проведените на 9 юни избори "2 в 1". Един от проблемите за забавяне обработката на протоколите от изборите на 9 юни бяха допуснати грешки при попълването им. В област..

публикувано на 21.06.24 в 20:36

Контролна комисия на БСП преценява дали Нинова може отново да се кандидатира за председател

Общопартийната контролна комисия на БСП ще прецени дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира отново за председател, посочи   зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и обяви, че предстоят  разговори с други леви формации, като целта е обединение на лявото пространство. Очаква се контролната комисия на БСП в кратки срокове да..

публикувано на 21.06.24 в 20:25