Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки ден поне една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка притежават над 90 процента ефективност.
Снимка: БГНЕС, архив

Всеки ден поне една жена в България губи битката с рака на маточната шийка. Това стана ясно по време на уебинар посветен на темата.

По данни от Националния статистически институт в България средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточната шийка.

За да се справи със заболяването, Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка беше удължена до 2024 година.

Данните за 2018 година показват, че заболеваемостта от рак на маточната шийка за България е 28,7 на сто хиляди жени при средна за Европа 13,4 на сто хиляди.

Гинекологът доцент доктор Илия Караджов прогнозира, че заболеваемостта ще продължи да се покачва.

„Ще продължава да расте. За съжаление ще започне да пада и възрастовата граница на рака на маточната шийка , ако не се реагира адекватно“.

Доктор Радосвета Филипова от дирекция „Здравен контрол“ към министерство на здравеопазването обясни, че основната дейност на националната програма са насочени към продължаване на широката информационна кампания за значимостта на рака на маточната шийка и възможностите за първична профилактика с имунизация.

„Средствата са осигурени и се надявам, че те ще бъдат осигурявани и за следващите години“.

Обхватът на програмата цели имунизация срещу човешки папилома вирус на момичета между 10 и 13 годишна възраст.

Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка притежават над 90 процента ефективност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Атанасов

Куче нападна и нахапа планинския бегач Ивайло Атанасов

Куче е нападнало и нахапало известния планински бегач Ивайло Атанасов, докато тренирал на брега на река Струма.  От полицията и прокуратурата в Кюстендил казаха тази сутрин за БНР, че до момента при тях няма подаден сигнал по случая В близост до речната дига той е нападнат от огромно куче, порода алабай. Мъжът е захапан първо за рамото,..

публикувано на 09.09.24 в 11:13

ЕС не признава проведените от Русия "избори" в окупираните украински територии

ЕС не признава проведените от Русия т.нар. "избори" в окупираните украински територии, се казва в изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност. Частични регионални и местни избори бяха проведени в страната между 6 и 8 септември, в т.ч. и в Крим и в Севастопол. "Тези т.нар. "избори" не се смятат за валидни и не могат да..

публикувано на 09.09.24 в 10:36

Ива Лазарова: Днес ще бъде решителен ден и за ДПС, и за БСП

"Двата месеца, които има ЦИК да работи по организацията на изборния процес, започнаха с политически скандали, които показаха колко трудности има Комисията, формирана от партийни квоти, да взима решения, които да са отговорни към изборния процес, а членовете да се чувстват неутрални и комфортно, когато взимат тези решения ". Това коментира..

публикувано на 09.09.24 в 10:31
Сватба на о-в Санторини

Гърция се бори със свръхтуризма на Санторини и Миконос

Гърция се бори със свръхтуризма на островите Санторини и Миконос с такса за всеки турист от круизен кораб. Проблемът с питейната вода налага също ограничаване на пристигащите. Не е възможно практически да се посрещат на островите толкова много туристи от круизните кораби, заявиха пред медиите кметовете на Санторини и Миконос. Сушата и..

публикувано на 09.09.24 в 10:26

Мотоциклетист е леко пострадал при катастрофа в София

Мотоциклетист е леко пострадал след катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб" . От СДВР уточняват, че става въпрос за удар между лек автомобил и мотор.  Движението в района не е засегнато.

публикувано на 09.09.24 в 10:20

Протестите в Кочериново са прекратени, водоподаването е нормално

Протестите в Кочериново са спрeни - водоподаването е нормализирано, това каза  тази сутрин кметът на Общината Светослав Горов. Екип на регионалния оператор "Кюстендилска вода" контролира на място за нерегламентирано ползване на вода по ВиК мрежата в двете общини - Рила и Кочериново, което дава ефект. Още преди празничния ден и почивните..

публикувано на 09.09.24 в 10:11

Прогноза на "Политико": Екатерина Захариева ще бъде еврокомисар за управлението на кризи

Екатерина Захариева вероятно ще получи ресор управление при кризи и хуманитарна помощ в следващата Европейска комисия, пише "Политико". Изданието обаче подчертава, че това е негово обосновано предположение, тъй като България не се кандидатира за нито един от ключовите постове. "Тъй като страната даде две предложения - мъж и жена, Захариева..

публикувано на 09.09.24 в 09:49