Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра сред рисковите области за разпространение на ку-треска сред хора и животни

Силистра е сред шестте рискови области в страната за разпространение на заболяването ку-треска сред хора и животни.

Близо една трета от практикуващите в региона ветеринарни лекари, след кръвни изследвания са дали положителни проби. Един от тях се нуждае от допълнително антибиотично лечение, съобщават от Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Силистра. 

Заболяването ку-треска има сезонност и се проявява най-често през месеците март-април, съобщи д-р Владимир Солаков, председател на Ветеринарния съюз в Силистренско. Кръвните проби на 11 души в региона са показали, че имат изградени имунни тела, което означава, че в един етап от работата си са се срещнали със заболяването уточни д-р Солаков. Според него икономическите загуби за собствениците на животни са огромни, защото бактерията стои дълго време в организма им.

Д-р Солаков обяви, че ще настояват за скринингова програма през следващия три годишен период на държавната профилактична програма, за да се следи нивото на заразяване сред ветеринарните лекари и фермерите, както и причините за ку-треската при животните. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слагат ново знаме на Рожен

Най-вероятната причина за скъсаното българско знаме на пилона Рожен е бурен вятър от предходните дни. В момента екип от специалисти са на мястото, за да сменят трибагреника с нов.  Според очевидци около 12 часа вчера на обяд знамето на 111-метровия пилон било леко разкъсано между бялата и зелената лента. Два часа по-късно от вятъра се..

публикувано на 26.08.24 в 18:26

Германия: През 2023 г. София се съгласи да получи обратно сириеца, осъществил атака в Солинген

Българските власти са се съгласили "много бързо" в началото на миналата година да получат обратно от Германия 26-годишния сириец, който в събота уби с нож трима и рани тежко 8 души в Солинген. Той обаче се е укрил, за да не бъде депортиран, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит. Заподозреният за нападението в..

публикувано на 26.08.24 в 18:02

Египет няма да толерира израелски войски, разположени по границата с Газа

Египет е дал да се разбере, че няма да толерира израелски сили, разположени по границата му с Ивицата Газа, според информации на свързаната с държавата медия Al-Qahera News. Стратегическият т. нар. "Филаделфийски коридор", който се намира между Египет и Газа, е от особено значение. Високопоставен източник каза на медиите, че Кайро, който..

публикувано на 26.08.24 в 17:48

Гори гората над пернишкото село Расник

Гори гората над пернишкото село Расник, съобщи зам. кметът на Перник Мирослав Стоицев. В потушаванто на огъня са се включили шест екипа на Пожарната, горски служители, доброволци.  Пожарът е голям и е в близост до къщите. На място са екипи на Пожарната, доброволци, аварийно-спасителното звено към Община Перник и доброволното формирование..

публикувано на 26.08.24 в 17:43

Демографските проблеми в страната ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система

Прогнозираните демографски проблеми в България ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система, се посочва в нов доклад за развитието на тази система през следващите десетилетия . Очаква се населението в трудоспособна възраст 15-64 години да намалее от 66,6% сега до 56% през 2070 г. Застаряването ще намали и броя на хората,..

публикувано на 26.08.24 в 17:24
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Мицкоски: Сегашната интердисциплинарна комисия не защитава интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви днес, че много бързо ще има кадрови промени в съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според него сегашната комисия не оправдава очакванията и "не е защитник на националните интереси на..

публикувано на 26.08.24 в 17:13

В Киев отново беше обявена въздушна тревога този следобед

По последни данни шестима души са загинали при най-масираната руска атака срещу Украйна в последните седмици. В столицата Киев следобед отново беше обявена въздушна тревога и началникът на военната администрация посъветва хората да потърсят убежище. Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна..

публикувано на 26.08.24 в 16:49