Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите последици от поредното затваряне

Димитър Ганев
Огромното притеснение е, че ситуацията може да се отрази на избирателната активност. Това крие огромни рискове и картината на 4-ти април да изненада много. Има много неизвестни, които правят прогнозите трудни“. Това каза пред БНР Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“. 

Политологът подчерта обществения инстинкт - при външна заплаха следва вътрешна консолидация за по-сигурното, но изрази съмнение, че това явление ще се прояви сегаТой посочи, че има правна възможност изборите да бъдат отложени

„Двата фактора, от които това нещо зависи, са президентът и Народното събрание. И в двата случая обаче не виждам интерес изборите да не се проведат“. 

В предаването „12+3“ Ганев изрази категоричност, че темата за коронавируса ще монополизира информационния поток

Няма друга тема, която да възбуди някаква електорална периферия“. Според него съществува риск изборните резултати да не бъдат признати от много хора

Калоян Методиев
Политологът Калоян Методиев е категоричен, че живеем в Covid свят и неминуемо случващото се ще се отрази върху нагласите на избирателите

„Кризата е политически проблем. От политиката зависи управлението на здравната система. Видя се, че нашият премиер се показа като най-слабия в Европа - оказа се последен по ваксинации, пръв по смъртност и последен по договорени ваксини. Не е логично да говорим за увеличаване на доверието към управляващите, точно обратното“. 

Според Методиев има комплексни фактори, които създават страх и недоверие и „не се знае този вот накъде ще се изсипе“

„Ниската избирателна активност е проблем за легитимността. От месеци говорим, че гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина. Гласуването трябва да върви спокойно, без да се плашат хората... В малките населени места има зависимости и се упражняват репресии върху хората“. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерите на Г-7 обещаха да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо"

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) обещаха в събота да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо" във войната й срещу Русия, и заявиха, че ще търсят начини да накарат Москва да плати за нанесените щети от нейната инвазия, съобщава Ройтерс. Лидерите на Г-7 проведоха видеоконференция с украинския президент Володимир..

публикувано на 24.02.24 в 20:44
Сливенска епархия

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани, потвърди пред БНР секретарят на Сливенска митрополия Иван Млечков. От Св. Синод посочиха, че е касиран проведения епархийски избор на 18 февруари в Сливен за митрополит на овдовялата епархия, въз основа на постъпили жалби.  На свое заседание днес висшите духовници обсъждаха..

публикувано на 24.02.24 в 20:34
Володимир Зеленски

Зеленски: Украйна разчита на страните от Г-7 да предоставят навременна военна помощ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред лидерите на страните от Г-7, че Украйна разчита на тях да предоставят навременна военна помощ, за да осуетят руските атаки. "Вие много добре знаете всичко, от което се нуждаем, за да запазим нашето небе защитено, да укрепим нашите военни на сушата и да поддържаме и продължим успеха си в..

публикувано на 24.02.24 в 20:24
Джорджа Мелони и Володимир Зеленски

Италия и Украйна подписаха стратегическо споразумение за сигурност

Италия стана поредната страна, която подписа 10-годишно двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Киев вече подписа такова споразумение с Канада, Великобритания, Германия, Франция и Дания. Тези споразумение целят укрепването на сигурността на Украйна, докато Киев успее да постигне целта си да стане член на НАТО. В Киев, италианският..

публикувано на 24.02.24 в 20:14

Споразумение при преговорите за размяна на израелски заложници с палестински затворници

На преговорите в Париж за примирие в Ивицата Газа е било постигнато споразумение за актуализирани условия за размяна на заложници, задържани от "Хамас", срещу палестински затворници, съобщават арабски телевизионни канали. Според телевизия Ел-Хадад (EL-Hadad TV) пробивът дава възможност на воюващите страни да преминат към уточняване на..

публикувано на 24.02.24 в 19:55
Светия синод

Архиереите от Светия синод отслужиха молебен за здравето на патриарх Неофит

Архиереите от Светия синод отслужиха молебен за здравето на патриарх Неофит. Той беше възгласен от Великотърновския митрополит Григорий със служение с по-голямата част от митрополитите. На 24 февруари Българската православна църква отбелязва 11-ата годишнина от интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На същата..

публикувано на 24.02.24 в 19:40

Десетки българи и украинци се събраха пред паметника "Майка България" във Велико Търново

Десетки българи и украинци се събраха на митинг тази вечер пред паметника "Майка България" в центъра на Велико Търново, за да изразят надеждата си войната да приключи по-скоро. На втората годишнина от войната в Украйна в центъра на Велико Търново бяха запалени свещи под формата на сърце, вееха украински знамена, изразена беше и надежда за..

публикувано на 24.02.24 в 19:29