Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политическите последици от поредното затваряне

Димитър Ганев
Огромното притеснение е, че ситуацията може да се отрази на избирателната активност. Това крие огромни рискове и картината на 4-ти април да изненада много. Има много неизвестни, които правят прогнозите трудни“. Това каза пред БНР Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“. 

Политологът подчерта обществения инстинкт - при външна заплаха следва вътрешна консолидация за по-сигурното, но изрази съмнение, че това явление ще се прояви сегаТой посочи, че има правна възможност изборите да бъдат отложени

„Двата фактора, от които това нещо зависи, са президентът и Народното събрание. И в двата случая обаче не виждам интерес изборите да не се проведат“. 

В предаването „12+3“ Ганев изрази категоричност, че темата за коронавируса ще монополизира информационния поток

Няма друга тема, която да възбуди някаква електорална периферия“. Според него съществува риск изборните резултати да не бъдат признати от много хора

Калоян Методиев
Политологът Калоян Методиев е категоричен, че живеем в Covid свят и неминуемо случващото се ще се отрази върху нагласите на избирателите

„Кризата е политически проблем. От политиката зависи управлението на здравната система. Видя се, че нашият премиер се показа като най-слабия в Европа - оказа се последен по ваксинации, пръв по смъртност и последен по договорени ваксини. Не е логично да говорим за увеличаване на доверието към управляващите, точно обратното“. 

Според Методиев има комплексни фактори, които създават страх и недоверие и „не се знае този вот накъде ще се изсипе“

„Ниската избирателна активност е проблем за легитимността. От месеци говорим, че гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина. Гласуването трябва да върви спокойно, без да се плашат хората... В малките населени места има зависимости и се упражняват репресии върху хората“. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Велико Търново изграждат на нов футболен терен

Във Велико Търново започна изграждането на нов футболен терен, западно от стадион „Ивайло“.  Новият терен за тренировъчна и състезателна дейност е на мястото на бившата ледена пързалка във Велико Търново. Финансирането е от БФС, чрез програма на ФИФА за възстановяване на стари футболни терени. Игралното поле ще е с размер 100/64 метра, с..

публикувано на 10.04.21 в 21:56

Традиционният "Маратон на четенето" във Враца - онлайн заради пандемията

Във Враца традиционният "Маратон на четенето" се провежда изцяло онлайн заради пандемията. Регионалната библиотека "Христо Ботев", организатор на инициативата, е подготвила 14 предизвикателства за деца и млади хора в социалните мрежи.  "Снимай се с приятел, с който сте чели една и съща книга и сподели, коя е тя" - това е едно от..

публикувано на 10.04.21 в 21:51

20 задържани в Хелзинки на протест срещу Covid мерките

Няколко стотин души протестираха срещу Covid ограниченията във финлнадската столица Хелзинки без да са получили разрешение от властите. В резултат бяха арестувани 20 души, след като са отказали да се разпръснат. В Хелзинки са забранени събиранията на повече от 6 души заради пандемията. Въпреки това недоволните шестваха по улиците на града...

публикувано на 10.04.21 в 21:44
Луксор

Откриха изоставен град на 3400 години в пясъците край Луксор

В пясъците край античния египетски храм Луксор археолози откриха изоставен град на 3400 години, съобщи "Нешънъл Джиографик", цитиран от Ройтерс. Градът е бил построен по време на царуването на един от най-силните фараони на Древен Египет - Аменхотеп ІІІ, разказа Захи Хауас, един от археолозите, които участват в разкопките. Археолозите смятат, че..

обновено на 10.04.21 в 21:39

Финансират 27 младежки проекта в София със 150 000 лева

27 младежки проекта ще бъдат финансирани от Столичната община по Програмата „София - град на младите и активните“, което се случва за първа година. Бюджетът на програмата е в размер на 150 000 лева. Сред одобрените са и екипа на Фондация „Подлезно“, който ще превърне подлеза при пазара „Иван Вазов“ в пространство за четене и споделена..

публикувано на 10.04.21 в 21:35

Следят нивата на язовирите заради предстоящото снеготопене

Нивата на язовирите в страната се следят заради предстоящото снеготопене, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.  Осигуряват се свободни обеми, за да бъдат избегнати преливания и наводнения. Междувременно се следи и за максималното запазване на водния ресурс. Очакваното количество вода във водосбора на..

публикувано на 10.04.21 в 21:21

Ердоган изрази надежда за мирно развитие на събитията в Украйна

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган изрази надежда, че ще бъде сложен край на тревожния развой на събитията в Източна Украйна по мирен път - чрез диалог и в съответствие с международното право и териториалната цялост на Украйна. Това съобщи агенция Ройтерс. Ердоган посочи, че Турция е готова да окаже необходимата подкрепа в тази насока. Той..

публикувано на 10.04.21 в 21:19