Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политическите последици от поредното затваряне

Димитър Ганев
Огромното притеснение е, че ситуацията може да се отрази на избирателната активност. Това крие огромни рискове и картината на 4-ти април да изненада много. Има много неизвестни, които правят прогнозите трудни“. Това каза пред БНР Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“. 

Политологът подчерта обществения инстинкт - при външна заплаха следва вътрешна консолидация за по-сигурното, но изрази съмнение, че това явление ще се прояви сегаТой посочи, че има правна възможност изборите да бъдат отложени

„Двата фактора, от които това нещо зависи, са президентът и Народното събрание. И в двата случая обаче не виждам интерес изборите да не се проведат“. 

В предаването „12+3“ Ганев изрази категоричност, че темата за коронавируса ще монополизира информационния поток

Няма друга тема, която да възбуди някаква електорална периферия“. Според него съществува риск изборните резултати да не бъдат признати от много хора

Калоян Методиев
Политологът Калоян Методиев е категоричен, че живеем в Covid свят и неминуемо случващото се ще се отрази върху нагласите на избирателите

„Кризата е политически проблем. От политиката зависи управлението на здравната система. Видя се, че нашият премиер се показа като най-слабия в Европа - оказа се последен по ваксинации, пръв по смъртност и последен по договорени ваксини. Не е логично да говорим за увеличаване на доверието към управляващите, точно обратното“. 

Според Методиев има комплексни фактори, които създават страх и недоверие и „не се знае този вот накъде ще се изсипе“

„Ниската избирателна активност е проблем за легитимността. От месеци говорим, че гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина. Гласуването трябва да върви спокойно, без да се плашат хората... В малките населени места има зависимости и се упражняват репресии върху хората“. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев, Христо Иванов и Кирил Петков (отляво надясно) в Народното събрание

ПП и ДБ призоваха за протест срещу връщането на хартиената бюлетина

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" излязоха с призив към всички, които са против връщането на хартиената бюлетина, да ги подкрепят на протест от 18.30 ч. пред Народното събрание, след като стана ясно, че депутатите приеха удължаване на работното време до окончателното приемане на промените в ИК. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви:..

публикувано на 01.12.22 в 15:12
Форумът се проведе под наслов

Социална тарифа за енергийно бедните - 70% от електроенергията, плащана от останалите битови потребители

Въвеждане на социална тарифа за енергийно бедните домакинства, която да бъде 70 процента от стойността на електроенергията, плащана от останалите битови потребители - тази мярка беше представена от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на форум за енергийната бедност и ангажиментите на държавата. 2,8 млн...

публикувано на 01.12.22 в 15:05

Хъбовете за борба с дезинформацията вече ще покриват всички страни от ЕС

Хъбовете на ЕС за борба с дезинформацията вече ще покриват всички страни членки, съобщи Европейската комисия. Жури от независими експерти е одобрило вчера 6 предложения за нови хъбове, които ще бъдат финансирани с общо 8 милиона евро по програмата „Цифрова Европа“. Един от одобрените е българо-румънската обсерватория за цифрови медии. В момента в ЕС..

публикувано на 01.12.22 в 14:23
Българска банка за развитие

ПП с остри критики към служебния кабинет заради ББР

От "Продължаваме промяната" отправиха остри критики към служебното правителство заради Българската банка за развитие. В декларация депутатът Даниел Лорер заяви, че банката е напът отново да се превърне в банка за развитие на приятелски фирми на властта.  Според Лорер служебното правителство премахва единствения професионално избран борд на тази..

публикувано на 01.12.22 в 14:11
Цветелина Пенкова

Цветелина Пенкова: Да се забрани изключването на тока и отоплението на уязвимите домакинства

Българският евродепутат Цветелина Пенкова предложи да се забрани изключването на тока и отоплението на уязвимите домакинства. По време на енергиен форум, посветен на мерките срещу високите сметки и енергийната бедност, Пенкова посочи, че трябва да бъде осигурено правото на топъл дом на всеки: "Изключването на уязвими хора от мрежата на..

публикувано на 01.12.22 в 14:02

Бруцелоза по едрите преживни животни в с. Крайново, община Болярово

Огнище на бруцелоза по едрите преживни животни е открито в стопанство в село Крайново, община Болярово, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Шест от налични сто животни във фермата са заразени. Предстои заразените животни да бъдат евтаназирани. От Агенцията по безопасност на храните уточняват, че това ще стане при спазване..

публикувано на 01.12.22 в 14:01

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността и оценката на риска в жп транспорта

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, който е представител на Асоциацията на железопътните предприятия, обясни пред БНР, че от 30 години нищо не се прави по отношение на съвременните системи за..

публикувано на 01.12.22 в 13:52