Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра Ангелова: Книгата "Кой спря БНР?" очаква още отговори

Българско национално радио
Снимка: Ивайло Михайлов

„Това беше историческо събитие не само в историята на БНР, но и въобще в българската журналистика, това е безпрецедентен случай и още тогава на 13 септември, когато разбрахме какво се случва, решихме, че това трябва да бъде събрано като документална основа за поколенията“.

Това каза пред БНР доц. Вяра Ангелова от Факултета по журналистика за книгата "Кой спря БНР?", на която тя е съставител. Книгата е във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13-и септември и опита за отстраняване от ефир на журналиста Силвия Великова.

В рамките на публичен семинар на катедра „Радио и телевизия" на Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде представен сборникът „Кой спря БНР?"

Сборникът съдържа документални и медийни свидетелства около най-мистериозния епизод от историята на Българското национално радио – спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ и съпровождащите го събития.

„Книгата задава въпроса – "Кой спря БНР?", но не дава отговора“, посочи още Вяра Ангелова:

„Не знаем още дали сянката в книгата е само една. Усещането е за една, но с колко глави е чудовището, не мога да кажа….Затова в сборника не сложихме аналитични текстове. Защото година и половина след това нямаме изход от ситуацията и все още знаем защо това се случи и кой го направи и ми стори рисково да го анализираме.“

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор нареди проверка на спирането на излъчването на програма "Хоризонт" на БНР

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР между 6 и 11 ч. днес. Проверката идва след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на..

обновено на 13.09.19 в 20:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и..

обновено на 21.04.24 в 09:30