Вяра Ангелова: Книгата "Кой спря БНР?" очаква още отговори

Българско национално радио
Снимка: Ивайло Михайлов

„Това беше историческо събитие не само в историята на БНР, но и въобще в българската журналистика, това е безпрецедентен случай и още тогава на 13 септември, когато разбрахме какво се случва, решихме, че това трябва да бъде събрано като документална основа за поколенията“.

Това каза пред БНР доц. Вяра Ангелова от Факултета по журналистика за книгата "Кой спря БНР?", на която тя е съставител. Книгата е във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13-и септември и опита за отстраняване от ефир на журналиста Силвия Великова.

В рамките на публичен семинар на катедра „Радио и телевизия" на Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде представен сборникът „Кой спря БНР?"

Сборникът съдържа документални и медийни свидетелства около най-мистериозния епизод от историята на Българското национално радио – спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ и съпровождащите го събития.

„Книгата задава въпроса – "Кой спря БНР?", но не дава отговора“, посочи още Вяра Ангелова:

„Не знаем още дали сянката в книгата е само една. Усещането е за една, но с колко глави е чудовището, не мога да кажа….Затова в сборника не сложихме аналитични текстове. Защото година и половина след това нямаме изход от ситуацията и все още знаем защо това се случи и кой го направи и ми стори рисково да го анализираме.“

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор нареди проверка на спирането на излъчването на програма "Хоризонт" на БНР

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР между 6 и 11 ч. днес. Проверката идва след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на..

обновено на 13.09.19 в 20:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семеен център „Конкордия“ се открива в с. Малки Искър

„Ние в новия си план решихме да излезем извън пределите на София, а се насочихме към община Етрополе, защото там има нуждаещи се хора, хора в критична бедност“, каза пред БНР Юлия Йорданова, ръководител отдел "Фондонабиране и комуникации" във..

публикувано на 11.06.21 в 10:52

„Пътеводител към себе си“ - практичен интерактивен наръчник за жени

Академия „Екатерина Каравелова“ създаде практичен наръчник за жени, който помага за самоусъвършенстване и по-добра реализация.  В интервю за БНР основателката на академията Марина Кисьова Де Хеус посочи, че идеята им хрумнала, защото..

публикувано на 11.06.21 в 09:59

Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Над 400 са сезонните работници от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Великобритания. Последните трима от селото заминават да се трудят по чуждите поля в неделя. Те вече имат и документално уреден статут там. В..

публикувано на 11.06.21 в 08:30
Отец Андрея Маич

Нов музей на християнското наследство в Йерусалим

Нов музей на християнското наследство бе открит в подземията на францисканския манастир до Лъвската порта в Йерусалим. Там са подредени даровете, които християнски владетели, а и обикновени поклонници са носели при посещението си на Божи гроб..

публикувано на 09.06.21 в 18:46
Фрагмент от комикса

Детство в балонче: убийствените шеги в комиксите

Помните ли миналото, изпълнено с комикси, анимации и героични игрални филми ? С маски, плащове, шлемове, костюми и каквото още имахме под ръка, за да спасим света? Ако сте забравили, ще ви върнем към златната ера на супергероите със Здравко..

публикувано на 09.06.21 в 15:11

Френски град пилотен за зелени енергии

Как един френски град в северния въглищен басейн на Франция се отказва от въгледобива и какво могат да научат българските местни власти от един зелен френски кмет. За това разказва Жан-Франсоа Карон от Льос ан Гоель - френски полтик и член на..

публикувано на 08.06.21 в 13:21
Снимката е илюстративна

Среща с две пълни отличнички от матурите след 12 клас

„Имам отличен по математика , защото имах първоначално много добра подготовка по математика, аз съм с такъв профил в гимназията“, каза в „Хоризонт до обед“ Йоана Тодорова от НПМГ  "Акад. Любомир Чакалов" , пълна отличничка след матурата и по избор..

публикувано на 07.06.21 в 12:09