Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кой спря БНР?" на 13 септември, наистина кой стои зад думата "кой"

Снимка: Ани Петрова

Сборникът „Кой спря БНР?“ беше представен на публичен семинар, организиран от катедра „Радио и телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

В сборника са събрани документални и медийни свидетелства, свързани с безпрецедентното спиране на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември 2019 година за близо пет часа.

Изданието е дело на колектив изследователи от Факултета по журналистика и масова комуникация. Съставител на книгата е доц. Вяра Ангелова.

Книгата задава въпроса "Кой спря БНР?", но не дава отговора, отбеляза доц. Ангелова:

"Вътре има всичко в тези документи. Има и човешката трагедия, преминала през главните действащи лица. Разбира се, тук действащи лица, без да са личности, са също така институциите в държавата, подозренията.

Година и половина по-късно ние не знаем какво се случи. Знаем фактологията, че се е случило, но защо се е случило и кой го направи не знаем. Категорична съм, че не трябва да се забравя тази история и че трябва да се преследват отговорите на въпроса "Кой спря БНР?"

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков беше категоричен:

"Колкото до въпроса "Кой спря БНР?" мисля, че колегата Великова го каза. То става чрез разпореждане на директора. Никой друг над директора, чисто документално, не може да разпореди спирането на Българското национално радио. Знам го и мога да ви го кажа, а самото спиране технологично е много сложен процес. За нещастие, се е случило. Така, че въпросът оттук нататък "Кой спря БНР?", е наистина кой стои зад думата "кой". Може би това е по-големият въпрос".

По думите му въпросът е какви механизми да заложи българското общество, за да не се случват подобни неща в бъдеще:

"13 септември е може би поантата на един цял процес".

"Книгата е добра основа оттук нататък да се правят анализи", каза д-р Весислава Антонова:

"За състоянието на обществените медии въобще, за отношението на властта към обществените медии, за това има ли тя отговорност и има ли желание да подкрепи тяхната свобода и независимост".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39