Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буря от портрети във фоайето

Фотографът Боряна Пандова разказва пред "Изотопия" за изложбата си с над 30 фотографии на именити хора от света на киното

Димитър Маринов
Снимка: Боряна Пандова


"Изотопия" влиза във фоайето на "седмото изкуство". Фотографът Боряна Пандова разказва за откритата на 19 март изложба от портрети на над 30 личности от света на киното, гостували през последните години на "София Филм Фест". Боряна ни споделя как е уловила с апарата си Димитър Маринов, Вим Вендерс и Тери Гилиъм, както и редица други кино знаменитости.

Щуро и вълнуващо

Боряна е официален фотограф на "София Филм Фест" от 2014 г., снима портетите от 5 години. Ирмена Чичикова
"Малка лудост, щуро приключение, което очакваме с вълнение всяка година", казва тя за "Портрети от фоайето". Какво толкова им е щурото, пита я "Изотопия":

Тя отговаря: "Щуротията е свързана с опита да направиш портрет на непознат човек, с когото да се запознаеш непосредствено преди самата снимка и това да се случи за 5-10 минути във фоайето, през което минава той на път за събитие, за което е ангажиран".

Според Боряна всичко, което се случва от едната и от другата страна на камерата, е свързано с биографията, опита и знанията както на снимания, така и на снимащия.

"Всеки път е различно. Вълнението е голямо, защото колкото и снимки да прегледаш, колкото и да си запознат с творчеството на съответната личност, не можеш да знаеш какво ще е неговото отношение към доверието, към близостта. Дали ще се харесате и ще се изгради ли някаква взаимност по време на снимката. Дори да имам предварителен план за снимката, той не винаги се случва", продължава тя. 

Вим ВендърсВисок Вим Вендерс и изпуснатата маса

Повечето от заснетите от Боряна знаменитости са оставили ярки спомени. Тя си спомня за Вим Вендерс: "Снимката започна със строежа на нашето импровизирано студио във фоайето на Дома на киното. Трябваше да се направят някои размествания на мебели, за да опънем нашите няколкостотин килограма желязо за само 5 минути снимане. Всичко започва с това как си изпуснах една маса върху крака. Снимката съм я минала някак си на магия. Спомням си, че съм някъде там и че Вим Вендерс е много висок."

Най-сниманото парче брезент и "кокошият трактор"

Който иска да рабере каква е връзката между "Бразилия" и село Макоцево, община Горна Малина, може да посети изложбата на Боряна, казва ни самата тя. Отговорът е...парче брезент.

На вашето внимание и историята...Фотографката решава да си направи био градинка и с тази цел създава т.нар. "кокоши трактор", вид подвижен кокошарник без под. Това съоръжение стои покрито с парче брезент. След няколко години неуспешно дистанционно земеделие, подложеният на вятър, слънце, замръзвания, следи от ръжда и други дейности, брезент се превръща в интегралния пънкарски фон, на който правя портретите. 

"Реших, че на черно-бяла фотография ще стои чудесно и бях права", казва Боряна 

Въпросното парче брезент е изложено в галерията и всички посетители могат да се позабавляват: "Настройвате камерите на телефоните на черно-бяло и започвате да си правите селфита или портрети."

За кокошките разбрахме, да видим сега как в историята се намесва Бразилия. Началото на изложбата "Портрети от фоайето" е поставено още през 1985 г., когато Боряна е на 6 години. Как така? Боряна разкрива тайната: "Това е годината, в която е създаден филмът "Бразилия" и понеже гостуването на режисьора на лентата Тери Гилиъм в България беше причината да започнат да се правят тези портрети, оттам идва тази шега". 
Тери Гилиъм
Началото е свързано с фенски емоции. През 2016 г. Тери Гилиъм е гост на "София Филм Фест". Боряна, която е негов заклет фен, е протоколен фотограф на събитието. "Не можах да мирясам докато не измисля как да направим нещо, оставащо трайна следа и за града, и за фестивала. Нямах възможност да се случи в студио и да е организирано. Така тази лудост стана запазена марка на портретите. Затова се казват и „Портрети от фоайето“.

Боряна си спомня за първия портретиран  - Тери Гилиъм: "Беше един от най-лесните портрети, които направих. Тери Гилиъм беше съгласен с абсолютно всичко, което предложих - без да бъде снизходителен, без да бърза, вложи цялата си енергия и внимание. Получиха се много снимки и беше трудно да се избере коя да остане в изложбата. Беше много лесно и приятно."

Приятно и лесно е също да чуете чуете цялото интервю с Боряна Пандова, има го в звуковия файл.

Използваните снимки са от сайта на Боряна Пандова и са включени в изложбата "Портрети от фоайето".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20