Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МЗ: Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород

Снимка: Ани Петрова, БНР

Всички лечебни заведения в страната са обезпечени с кислород. Наблюдава се повишено потребление, съпоставимо с това през есента, но засега няма сигнали от болниците някъде да липсва кислород“. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

Преди две седмици Министерството на здравеопазването разпореди спешна проверка и профилактика на системите за подаване на кислород в лечебните заведения. Причината е увеличаващите се случаи на пациенти с Covid-19 в лечебните заведения.

„Наблюдава се желание на някои от лечебните заведения за увеличаване на обемите и доразвиване на системите за кислород, за да посрещнат по-високо потребление.

През декември месец МЗ закупи за болниците 460 концентратори за цялата страна, които са за по-леките случаи, но които подпомагат ползването на кислород.

БТА

В момента потреблението е съизмеримо с това през ноември и декември миналата година, затруднения няма никъде. В Силистра имаше затруднения, но сега там се обновява цялата кислородна инсталация, присъединен е и нов корпус.

Има и достатъчно кислородни бутилки за болниците от павилионен тип, каза още в „Хоризонт до обед“ заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

Пачалов добави, че във всички лечебни заведения в страната системите за подаване на кислород са проверени и са минали профилактика.

"Ние като Агенция нямаме отношение към проверките на МЗ, но ние проверяваме всичките 95 съдове, монтирани в болниците в цяла България", коментира в "Хоризонт до обед" Григор Къшов, главен директор на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„Те се проверяват веднъж на 4 години, а веднъж на 8 години се изпитват на якост тези съдове. Ние няма да допуснем нещо, което е опасно за здравето, да работи", категорично заяви главният директор на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" в Агенцията. Той добави:

"Още ноември здравният министър поиска нашето съдействие и го получи, защото болниците искаха монтиране на допълнителни съдове, нови, защото имаха нужда от допълнителен кислород. Той им свършваше много бързо, но натоварването върху самите съдове не се е променило. Но това не значи, че старите съдове не са годни за използване. Те се проверяват и ако не са годни, се бракуват. Това касае всички части на съдовете",  каза още Георги Къшов.

Той посочи, че за нередности по отношение на съдовете, а не на инсталациите, хората могат да подават сигнали към тях, но дори ако информацията да не е към Агенцията, те ще я придвижат към съответната институция.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доставка на дезинфектант

Има ли държавен орган, който контролира какво има в дезинфектантите

Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април, е със съдържание, което не отговаря на изписаното на етикета, и е довел до заблуда на потребителите . Това доказват химичните анализи, направени по поръчка на Българското национално радио и от фирмата производител във Велико Търново. Разследване на..

обновено на 14.05.21 в 13:59
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова: 70 на сто от запитаните не желаят нова Конституция

„Ще представим наше проучване има ли нужда от промени в сега действащата Конституция или трябва да се приеме нова“, поясни в „Преди всички“ Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди дискусията „30 години Конституция“. „Поводът за нашата конференция е навършването на 30 години от приемането на най-новата..

публикувано на 14.05.21 в 08:45

Туроператори очакват указания от МОН за организирани почивки за абитуриенти

Редица предложения, свързани с предстоящите абитуриентски балове отправят към завършващите училище туроператорите. Те не са така многобройни и разнообразни, както в периода преди пандемията от коронавирус. Но и търсенето и записването за такива пътувания все още не са масови, въпреки, че интерес има. В редица сайтове могат да бъдат намерени..

публикувано на 13.05.21 в 18:20
Снимката е илюстративна

Инж. Ясен Ишев: Да се направи ревизия на всички договори за пътни отсечки

„Новото правителство трябва да направи ревизия на всички договори за изграждане на пътни отсечки “, това посочи в предаването „Преди всички“  инж. Ясен Ишев, председател на Научно-техническите съюзи в транспорта: „Съмнявам се, че тези договори, които вече са сключени, могат да се стопират, но е полезно да им се види какви им са сроковете, какво..

публикувано на 13.05.21 в 10:55
Станимир Хасърджиев

Д-р Хасърджиев: Зелените коридори не достигат до малките населени места

„Ще бъде добър резултат, ако през следващите месеци служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не забрави, че последните години се посвети на  защитата на правата на пациентите “, каза в „Преди всички“ д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. „Следващите два месеца обаче могат да се направят..

публикувано на 13.05.21 в 09:21
Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство

Какво направиха и не направиха служебните кабинети на България

От вчера е факт шестото служебно правителство на България от демократичните промени насам. Негов премиер ще е досегашният секретар по сигурност и отбрана на президента - Стефан Янев. Той беше министър и в предишния служебен кабинет , назначен от Румен Радев. Обръщаме поглед към техните предшественици - какво направиха и не направиха..

публикувано на 12.05.21 в 11:55
Иван Стамболов - Сула

Иван Стамболов - Сула: Новият кабинет е изненадващо симпатичен

Пред служебното правителство има три големи задачи - въпросът е как ще бъдат подредени по важност. Това каза в интервю за БНР блогърът, писател и публицист Иван Стамболов - Сула:  „На първо място ще се грижат за изборите, на второ място ще ревизират, ще разследват, ще хващат нарушения, престъпления и т.н. и на последно място ще се грижат за..

публикувано на 12.05.21 в 10:22