Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МЗХГ: Променят се препоръчителните дневни дози на витамини и минерали

„Съществуващата Наредба за хранителните добавки не е актуализирана повече от 11 години, но сега има и нов Закон за храните, затова се налага и сегашната промяна, за да се включат и промените на европейско ниво“, посочи пред БНР д-р Димитър Димитров, държавен експерт Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите.

Нова наредба на Министерство на земеделието налага сериозни промени в търговията с хранителни добавки.

Наредбата предвижда хранителни добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се извършва от регистрирани бизнес оператори. Или казано по друг начин - интернет търговците също ще трябва да се регистрират.

В наредбата се обръща и специално внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките.

„Много съществени са промените по отношение на съдържанието и концентрацията на витамините и минералите в хранителните добавки. Най-важните промени са свързани с това, че в самите европейски регулации за хранителните добавки няма точни стойности за разрешените витамини и минерали. Така някои страни членки са си поставили свои национални норми. При нас заложените стойности не отразяват периода след 2004 година, тоест те са остарели. В сегашната Наредба всички стойности на витамини и минерали, за които има официални препоръки, са се адаптирали и сме се постарали да бъдем в унисон с новите тенденции  - това поясни още Димитров. Той даде пример:

„При досегашна препоръчителна дневна стойност на витамин С от 600 мг вече препоръчителна доза е 1700 мг на ден. За потребителя е важно да знае, че от юни месец 2020-а вече има публичен централизиран регистър на разрешените добавки.Той може да се види на страницата на Българската агенция по безопасност на храните. Там са посочени данни за търговеца, производителя, състава и предназначението на добавката", поясни д-р Димитров.

Според новата Наредба на хранителните добавки не бива да се приписва, че те лекуват болести или предпазват от тях. Целта е контролът върху безопасността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фондация „Тук-там“ отпуска стипнедии за обучение на българи в чужбина

За шеста поредна година Фондация "Тук-там" ще отпусне стипендии за българи, които учат в чужбина от своя фонд "Иди, учи и се върни". Одобрените кандидати ще получат 10 хиляди лева. Средствата за стипендиите се събират от дарители. " Тази година наградния фонд е в размер на 45 хиляди лева, с което за тези последни 6 издания общата сума,..

публикувано на 12.05.21 в 19:32

Социалната чайна във Варна - отворена врата към израстването на младежи

В сърцето на старата част на Варна е разположен един специален дом - това е Социалната чайна, която се радва на голяма популярност. Нарича се чайна, защото чаят е търпение, разнообразие, спокойствие, удоволствие и ако обърнем тези думи като прилагателни, те важат и за младежката работа, споделя Мирослава Милева , ръководител на менторската програма в..

публикувано на 12.05.21 в 17:04

Колите на Google отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си , което не е правено от 2012-та. На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. "еко маршрути ", Google Maps ще разчита..

публикувано на 12.05.21 в 12:50
Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Трябва да се намери прокурор, който да каже, че царят е гол

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като  „нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“ тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. В интервю за БНР Екимджиев заяви, че „н ищо подобно няма в Конституцията“.  Ако няколко поредни парламента не..

публикувано на 12.05.21 в 08:33
инж. Цанко Симеонов от Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“

Предлагат градска железница да свързва Перник и София

Проект за градска железница между Перник и София беше представен от сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". Железницата, свързана със столичното метро, трябва да намали както автомобилния трафик и замърсяването, така и времето за пътуване. Идеята за градска железница между двата близки града идва след анализ на тежкия автомобилен..

публикувано на 11.05.21 в 20:20
Автомобилно производство в Германия, 26 март 2020 г.

Дефицитът на чипове - бич за автомобилната индустрия

Дефицитът на чипове ще остане в хроничен проблем през следващите няколко години, заяви в десетия епизод на подкаста за пътешествия в света на икономиката и финансите „На всяка цена“ експертът по автомобилостроене Калоян Желев . По думите му пандемията от Ковид-19 е само един от факторите, които затрудняват производството и доставката на тези..

публикувано на 11.05.21 в 19:40
Книгата „379 дни с Милен Цветков“

Милена Иванова: Милен Цветков винаги е търсел истината и е бил на страната на правдата

„Милен беше доста ироничен човек и към себе си и към околните. Това е качество, което аз много ценях в него. Имаше забележително чувства за хумор много обичаше да се шегува с мен под всякаква форма и това даваше специален привкус на нашите взаимоотношения. Мога да кажа, че винаги чувството му за хумор е било справедливо, такъв, какъвто беше той и..

публикувано на 11.05.21 в 17:48