Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПСС може да търси съдействие за локализация на телефон директно от съда

Снимка: БГНЕС

„Необходимо е да се премине през получаване на разрешение от съдия, преди да се пристъпи към предаването на информация за мобилен телефон от страна на оператор към Планинската спасителна служба или към Пожарната безопасност“. Това поясни пред БНР Деница Кожухарова, ръководител на отдел „Права на човека“ във фондация „Право и интернет“ във връзка с възможността за бързо локализиране на мобилен телефон в критични ситуации. Поводът е поредният случай на изчезнал сноубордист в планината и полученото чак след два дни разрешение за локализация на мобилния му телефон

Кожухарова посочи, че това може да изглежда като забавяне, пречка или затруднение, но ако няма подобен контрол върху достъпа на тази информация, до нея може да достигнат недобросъвестни лица

„С оглед защита на безопасността на лицата е въведена тази Наредба. Аз разбирам ПСС, но пък си представете, че някой се опитва злонамерено да получи тази информация. Има и още една възможност, самата ПСС да се обърне директно към Районния съд, без да се минава през Пожарната безопасност, така че едната стъпка да бъде спестена и да се ускори процесът. Тогава за мобилния оператор е предвидено до 2 часа да предоставят информацията за това къде се намира телефонът, което е много кратък срок. 

От февруари 2022 година всички мобилни телефони на територията на Европейския съюз ще трябва да могат да предават много по-точни координати за местоположението на потребителите, не само по отношение на клетката, а и по отношение кои са географските координати, на които се намира лицето, така че по-бързо да се намери и да се спаси човек“, каза още Кожухарова в предаването „Преди всички“.

Тя посочи, че в края на миналия месец са приети промените в Закона за електронните съобщения, които са във връзка с транспонирането на Кодекса за електронните комуникации на Европейската комисия. В тази връзка допълнително са прецизирани разпоредбите, които касаят каква информация следва да се предава на дежурните екипи на 112 и от кого. В тази посока има развитие на законодателната уредба. 

„Редът за достъп до местоположението, каквато касае ПСС, е също по повод директива на ЕС. Работи се повече от четири години за нейното подобряване и по изцяло нов текст, който касае как публичните органи да имат достъп до информацията за данните от електронните комуникации“.

Интервюто с Деница Кожухарова можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът поздрави юристите, пожела да са "стожер на законността"

Държавният глава Румен Радев поздрави юридическата общност по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители, като им пожела да останат верни на призванието да са стожер на законността. "На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в..

публикувано на 16.04.24 в 09:17
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху

Израел обмисля отговор на иранската атака

Израелският военен кабинет обсъди на среща отговора си на безпрецедентната атака на Иран с дронове и ракети. Засега Израел не е направил официално изявление дали е взето решение. Съюзниците на страната остро осъдиха действията на Иран, но призоваха правителството на Бенямин Нетаняху да прояви сдържаност. Атаката няма да остане без отговор,..

публикувано на 16.04.24 в 09:04
Снимката е илюстративна

Сдружението за достъпна и качествена храна: Онлайн се продават козунаци без етикети

"Радваме се на все по-голяма екзотика – платформи за продажби непрекъснато продават стоки с негарантиран произход . Много често на тях дори няма етикети. Например, продават се вакуумирани козунаци с по-дълга трайност, които може да бъдат поръчани буквално до вашата врата. На тях въобще не пише нищо, а имат ясен подател ." Тази..

публикувано на 16.04.24 в 08:54
Димитър Марков

Димитър Марков: Тепърва предстоят проблеми с това, че има действащ парламент

" Импровизира се с целия институт на служебния кабинет в новия му формат и в частност на служебния министър-председател и най-вече в контекста на това, че имаме действащо Народно събрание, което досега не се е случвало. Сега Народното събрание има всички правомощия, които имаше и досега". Това заяви пред БНР Димитър Марков, директор на..

публикувано на 16.04.24 в 08:52
Държавна психиатрична болница

Промени в Закона за здравето подобряват психиатричната грижа

Пациенти, които със състоянието си застрашават собствените си живот и здраве или това на други хора, ще подлежат на временно физическо ограничаване. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвени във връзка с препоръки към страната ни за подобряване на психиатричната грижа и гарантиране на правата на хората с психични заболявания...

публикувано на 16.04.24 в 08:17

Тържествено откриване на "Яйцето" и английския двор в СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са наричали..

публикувано на 16.04.24 в 08:14
Джеймс О'Брайън

Джеймс О`Брайън: САЩ ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви в специално интервю за Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О`Брайън. Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в..

публикувано на 16.04.24 в 07:44