Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симптоматиката на болните от Алцхаймер при пандемия се влошава

Дементно болните се чувстват по-самотни по време на изолация

Снимка: БГНЕС

Науката е доста напреднала за болестта Алцхаймер, на този етап ние знаем за механизмите на това заболяване, знаем какво го причинява, знаем какви изменения притежават определени протеини, които се отлагат в човешкия мозък и които в последствие водят до развитието на болестта“. Това разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Ангелина Кънчева, доброволец към Сдружението за подкрепа на хора с деменция и Алцхаймер. Тя учи клинични невронауки в Нидерландия. Кънчева завършва и бакалавър по психология в Шотландия. Вследствие на микроинсулт, прекаран от баба ѝ, Ангелина забелязва, че тя става доста неориентирана и започва да се притеснява, че баба ѝ ще развие деменция. Свързва се със Сдружението „Алцхаймер България“ и оттогава се опитва да помага на сдружението. 
„Така че знаем много за невробиологията и физиологията на болестта. Но ние все още не можем да се справяме с болестта на социално ниво, превенцията също е един от най-сериозните проблеми, защото болестта протича дълги години безсимптомно. Десетилетия може да минат, преди човек да разбере, че страда от Алцхаймер - това е асимптоматично протичане, когато болестта е в ранен стадий.
Симптоматиката на болните от Алцехаймер при пандемия е доста влошена в момента. Пандемията влошава симптомите на страдащите от деменция, излязоха научни изследвания, според които се влошава паметта, защото всеки един ден изглежда еднакъв. Това важи в еднаква степен както за болните, така и за техните болногледачи. Те се чувстват по-самотни, по-изоставени. Емоционалното и психичното влияние е доста сериозно на пандемията върху тези хора“, съобщи още Кънчева.

В Нидерландия има много добра социална система в грижата за тези болни.

„Така също претърпяването на инсулт е много рисков фактор за отключване и на дементно състояние и това е установено от научните изследвания“. 

Подготвя се електронна здравна грамотност на болногледачите на хората с дементни състояние. Този проект е на българското сдружение и ще се осигуряват електронни сесии, курс за електронно обучение. Партньори по проекта са Гърция, Кипър, Италия и Полша.

Още по темата в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13
Лорена Гомес пред шоколадовата

Войната, по-сладка от шоколад

В дните, в които мислим за храбростта и безстрашието на войниците, замисляме ли се за измъченото, разкривено от ужас и мъка лице на войната? То издава паниката и отрицанието на хаоса, разрухата и насилието. Във всяка война и победителите са някак губещи, просто защото военните действия са се случили. Могат ли тогава последствията от тях да се..

публикувано на 08.05.21 в 21:36
Икона на Св. Георги

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин спътник в това приключение е иконописецът Румен Москов, който най-много обича да рисува Св. Георги. Св. Георги е роден в Кападокия, баща му е бил римски легионер – започва разказът..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30