Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По покана на Софийската филхармония

Марта Аргерич и Евгени Божанов ще свирят за първи път заедно

Концертът ще бъде онлайн и без публика в залата

5
Снимка: Вл. Балевски

За гостуването на легендарната пианистка Марта Аргерич у нас по покана на Софийската филхармония се говори отдавна. Ограниченото количество билети за концерта, който трябваше да бъде на 24 март с 30% публика в зала "България", бяха изкупени за часове и меломани от различни части на страната се готвеха да пътуват до столицата, за да присъстват. До момента, когато беше обявено, че от 22 март, заради пандемията, културните събития отново ще бъдат отменени - засега по план за 10 дни, но точно когато трябваше да се състои най-очакваната музикална среща за сезона.

Ръководството на Филхармонията - в лицето на директора и диригент Найден Тодоров, смекчи удара, като преформатира концерта и на 25 март той ще се състои, само че без публика в залата, а с онлайн-стрийминг през една от утвърдените за това интернет платформи.

Марта Аргерич вече е в София и вълнения все пак има. Тя ще си партнира с японката Акане Сакаи в "Карнавал на животните" от Камий Сен-Санс и с българина Евгени Божанов в Двойния концерт на Франсис Пуленк, а те двамата пък ще изсвирят заедно Концерт за две пиана от Моцарт.

Акане Сакаи отдавна работи с Марта Аргерич - не само свири с нея в дуо, но е и артистичен координатор на фестивала под егидата на пианистката в Хамбург. Като всички музиканти с международна кариера, и тя е загубила огромна част от ангажиментите си в последната една година, била е задълго при семейството си в Япония, но сега се радва най-после да има концерт - в София, където идва за първи път. Смята, че пандемията е тежък период за творците, но пък дава поле за размисъл - дали нещо не трябва да се промени генерално.

На въпроса дали има шанс фестивалът в Хамбург да се състои тази година, тя отговори:

„За момента все още подготвяме порденото издание през юни, но ми изглежда доста трудно за осъществяване. Изобщо не знаем как ще се развие ситуацията, а да направим фестивал онлайн, с артисти, които трябва да пристигнат от всички посоки на света, ми изглежда твърде сложно. Все още не знам, само се надявам да можем да го осъществим тази година, защото миналата беше невъзможно. Фестивалът е винаги в края на юни и Евгени Божанов всеки път участва. Поканен е и тази година, разбира се, но оставаме с надеждата да можем да го направим, както го планираме.“

Как избират програмата за концертите, когато свирят заедно с Марта Аргерич, попитах Акане Сакаи.

"Специално за този концерт в София изискването беше да свирим концерти за две пиана, а те не са чак толкова много. Освен това тя не свири всички, а само няколко от двойните концерти са в репертоара й, така че не беше трудно да конструираме програмата: творбите от Пуленк и Моцарт са важна част от клавирната музика, а "Карнавал на животните" ние с Марта свирим много често и е истински забавна пиеса, така че беше лесно наистина.”

Права ли съм да отбележа, че Марта Аргерич все повече и с все по-голямо удоволствие свири в клавирни дуа, освен в други камерни ансамбли?

„Да, мисля че свири доста често в клавирни дуа напоследък. За късмет, имам щастието аз да съм един от нейните партньори - през 2019 г. направихме голямо концертно турне в Япония точно преди пандемията. Беше чудесно!“

Чисто емоционално - какво е да свириш с Марта Аргерич?

„Да свиря с нея? О, това е чиста наслада! Но, разбира се, ми се иска да свиря колкото се може по-добре - всеки може да научи толкова много от нея и нещата се случват много спонтанно - не толкова планирано и репетирано, колкото като хепънинг, на мига.“

Това каза за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" японската пианистка Акане Сакаи - една от честите сценични партньорки на Марта Аргерич.
Можете да чуете интервюто в първия звуков файл.

Дълго след края на първата репетиция със Софийската филхармония и Найден Тодоров тримата солисти продължиха да свирят в различни конфигурации на двата рояла, осигурени специално за концерта в четвъртък.

Нашият прочут пианист Евгени Божанов, който живее в Германия, често работи с фирмата, която ги предоставя, а вълнението му сега е голямо, защото след дългогодишно познанство с голямата Марта Аргерич и много участия в нейни проекти, дойде денят, в който за първи път ще свири с нея. Тези няколко дни в София са шансът им да стиковат интерпретациите си на Двойния концерт от Франсис Пуленк (репетираха и Соната за две пиана от Моцарт).

Разговорът с именития ни пианист започна от неизбежното усещане за безизходица и липса на свобода за музикантите, които не могат да изнасят концерти по света заради пандемията от Ковид-19. Спасението за него - студентите, на които преподава в Университета по изкуствата Folkwang в Есен, Германия.
Интервюто можете да чуете във втория звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57

Михаела Аройо представя хората от Бесарабия, които сънуват на български

Галерия "Синтезис" представя изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо. Това е първото цялостно представяне на дългосрочния й фотографски проект, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна. През 2023 г. той е финалист за наградата на Magnum Foundation Inge Morath. Изложбата може да бъде посетена до..

публикувано на 02.08.24 в 13:24
 Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски представя новия сезон на Радиооркестъра

Константин Илиевски започва своя втори сезон като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След успешния и вълнуващ изминал концертен и звукозаписен сезон предстои новият 2024/2025, който се очаква да е предизвикателен и амбициозен. Той ще бъде открит на 27 септември с концерт в зала "България" от 19.00 часа..

публикувано на 02.08.24 в 12:33

Интервю с китара, не само с китарист? Възможно, ако е китарата на Ангел Демирев

Сред останалите вдъхновения на Демирев, за да свири "бамбашка" , както сам казва преди десет години, е Джон Маклафлин . Джон Маклафлин, "Snarky Puppy" и Илхан Ерсахин - в 11-ия фестивал "A to JazZ" " Като бях малък, мечтаех, всеки тон, който слушах, беше безкрайно съзерцание. Неговата музика ме докосва..

публикувано на 01.08.24 в 13:40

Започва шестото издание на фестивала "Неотъпкана пътека"

Шестото издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" ще се проведе от 1 до 4 август . То събира музиканти от България и САЩ, които изпълняват обичани, а също и малко познати, и съвсем нови произведения.  Първият концерт е в четвъртък, 1 август, в Културния дом на Гоце Делчев от 19.00 ч . с произведения от Йохан Себастиан Бах,..

публикувано на 01.08.24 в 12:28
Олеся Илашчук и Яра Бубнова

Пътуващата изложба - "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" и у нас

През есента в Националната галерия се очаква гостуваща изложба на спасено от бомбардировките украинско изкуство . Експонатите са от първата половина на 20-ти век и до сега са показвани в няколко европейски столици. Ще бъдат представени повече от 60 творби от музеите в Киев, Полтава, Одеса и Лвов . От октомври до януари догодина в залите на..

публикувано на 01.08.24 в 07:05
Георги Новаков

Георги Новаков в поредицата - "Магията на театъра"

Георги Новаков е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра" .  Основател и Изпълнителен директор на Фондация "А`Аскеер", Новаков е кръстникът на театралните награди "Аскеер" . В периода 1990 – 2001 г. е председател на Управителния съвет на Творческия фонд на Съюза на артистите в България. Актьорът Георги Новаков..

публикувано на 31.07.24 в 10:28