Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Тихомир Мустаков:

Нелекуваната алергия може да доведе до астма

Д-р Тихомир Мустаков - алерголог
Снимка: Личен архив

През пролетта се засилват различни видове алергии. При децата те протичат по различен начин, а ако не се лекуват могат да бъдат опасни, като в по-късен етап от развитието на детето могат да отключат алергична астма.

В повечето случаи възрастта на детето обуславя различните видове алергии. Най-често в кърмаческа възраст се наблюдава алергия към хранителни алергени, най-често мляко, яйчен белтък, понякога и пшеница. Проявите най-често са от страна на кожата, под формата на атопичен дерматит, уртикария или алергичен ентероколит.

В по-късна детска възраст зачестяват алергиите към дихателни алергени, като домашния прах, плесените, полените и домашни любимци. В този случай проявите са по-често от страна на дихателната система“, каза в „Хоризонт за вас“ педиатърът и алерголог в Александровска болница д-р Тихомир Мустаков:   

„Когато се появи за първи път алергичната реакция може да наподобява настинка или вирусна инфекция, кожен проблем. Затова родителите трудно се ориентират. Алергия е, когато се появи повторяемост на симптомите. И когато има сърбеж, хрема и кихане“, пояси специалистът.

Нелекуваната алергия към домашен прах например, може да доведе до астма. Ако лечението обаче започне навреме, този вид алергия може да бъде профилактирана.


През пролетта алергиите се засилват значително. Това е времето, когато различните тревите и дърветата цъфтят, а с това и алергените във въздуха стават повече“, добави д-р Мустаков.

Експозициите на алергените трудно могат да бъдат избегнати. Д-р Мустаков съветва при поленова алергия например, когато родителите имат възможност е добре е да сменят климата, в зависимост от цъфтежа на дърветата. Например морските райони са характерни с по-ранното прецъфтяване на растенията, докато в планинските цъфтят по-късно.

"Тъй като това не винаги е възможно, лечението на силно алергичните хора включва лечение с екстракти от алергените към които съответното лице има алергия, за да се преборва имунната им система. Иначе се използват антихистаминови лекарства или локалните кортикостериоди“, поясни още д-р Тихомир Мустаков. 

Установено е, че само при 20% от алергичните деца е възможно спонтанно изчезване на алерията, добави д-р Мустаков.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на църквата "Свети Иван Рилски". Младите творци са напътствани от хасковския иконограф Злати..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас – „Майчин..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50
Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса. Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

В първия ден на Великден се отслужва Второ Възкресение

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение". Това е Пасхална вечерня, по време на която се чете светото Евангелие на различни езици. Нарича се "Второ Възкресение", защото след празничните служби през отминалата нощ за втори път днес  се огласяват..

публикувано на 05.05.24 в 07:22
В патриаршеската катедрала

Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово.  В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

публикувано на 05.05.24 в 07:07