Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В центъра за диви животни на остров Занзибар „Cheetah’s Rock“

7
Зебрата Чака
Снимка: личен архив

Джени е европейка, учен, дресьор, пише статии и от малка се грижи за животните. При пристигането си в Африка решава да създаде нов център за спасяване на диви животни от бракониери (от най-големите, стигащи до 300 килограма, до най-дребните, побиращи се в човешка длан).

В него международният екип лекува диви и застрашени видове животни, дарява ги с щастие и когато оздравеят ги връща в тяхната естествена среда.

Един от последните им проекти е свързан със спасяването на 700 костенурки от рядък вид.

Галаговото джудже от породата на полумаймуните    Снимка: Славена Илиева

Джени е създател на Спасителния център за диви животни на остров Занзибар „Cheetah’s Rock“, което в превод означава "Скалата на гепарда Чита".  Тя подчерта, че в центъра работят акредитирани учени и изследователи. Планирането на дейностите започнало през 2011 година, а през 2013 се нанесли на територията, на която сега се намира резервата. Има все повече запитвания дали не могат да се подслонят или подкрепят още застрашени диви животни.

"Разбира се, този център можеше да бъде във всяка точка на света. Аз дори не знаех до тогава и за Занзибар. А за мен най-важното беше климатът да е подходящ за животните. Също и от политическа гледна точка търсех политиците да са благосклонни към подобен проект и да имат отношение по въпроса, а не да изгубим мястото и след една година и отново да търсим друга територия. Също така гледахме да няма много бури, да има гъста растителност с високи дървета, да е вододайна област, подходяща за животните. Знам, че туристите не обичат дъждовния сезон тук, но ние сме благодарни, понеже е полезен и за резервата и за животните", подчерта Джени.

Мишевидни елени - най-малките в света и спасени от бракониери   Снимка: Славена Илиева

Експертите се преместили от Европа с всички животни, които имали до момента.

"Но първото животно, което спасихме тук в Занзибар беше галаго (от групата на полумаймуните). То беше паднало от едно дърво, след което ни го донесоха и ние го отгледахме с биберон. Освен големите диви животни, имаме редки видове маймунки, птици, типични за Занзибар видове, които вече са на изчезване или животни, които са били обстрелвани и днес тези редки животни могат да бъдат видени тук, както и на страницата ни. Ако трябва да съм откровена, понякога се дразня, когато посетителите, които веднъж платили таксата в подкрепа на животните, не се отнасят с уважение към тях и към труда на служителите, които работят тук. Но това са част от уроците, които учим заедно. Наистина повечето от посетителите са много осъзнати в общуването, което създаваме", допълни Джени.

Бял Лъв в Резервата Читас Рок      Снимка: Славена Илиева

В резервата „Читас Рок" всяко същество си има история, една по-тъжна, друга поучителна, а третата дори невероятна - като тази на костенурките от Сейшелските острови, които биват спасени и въпреки, че един шейх ги е искал, те сега са на сигурно място.

"На територията на Резервата "Читас Рок", може да видите и големите хищни животни, които сме спасили и дори да ги докоснете, като например ивичестата хиена, леопарда, гепардите, белият лъв, пумите. Някой от тях са в карантина, както и днес ние хората сме в карантина. Гепардът Чита е едно от тях и от там идва и името на резервата. Гепардът, както знаете, развива скорост до 130 км/ч , той е най-бързото животно в света и възможността да се докосне човек до него и да си направи снимка е спомен за цял живот. Представете си тук е събрана цялата палитра на дивия свят. Имаме и влечуги, които са едни от най-редките на земята - като костенурките от област Паже, остров Занзибар и те стигнаха до нас пак, спасени от нелегалния трафик на животни".

Лемур от Мадагаскар в Резервата „Читас Рок“     Снимка: Славена Илиева

В предаването "Нощен хоризонт" Джени допълни:

"За мен е трудно да избера само една, но може би историята, която е много близка до моето сърце и благодарение на която, този проект се осъществи, е тази на зебрата Чака. Тя е родена в зоологическа градина в Германия и е щяла да бъде заклана до една година. Ние успяхме да спасим зебрата Чака, направихме всичко възможно тя да оцелее. До този момент аз също пишех статии за езда в списания и те се заинтересуваха дали могат да се провеждат дресировки по езда със зебра. И знаете ли, Вие видяхте и преживяхте общуването с Чака, всички получиха роза от Чака. Да, единствената в света зебра, която Ви подарява роза и играе футбол! По-голям чаровник от Чака няма - обича да играе и да общува с хората. Радвам се, че успяхме да спасим и това животно. Тук запознаваме хората с дивите животни и техните особености. Например защо зебрата има райета и какъв всъщност е цветът на зебрата и много други особености, за които може да научите тук на място и за другите редки видове".

Резервата за защита на диви животни „Читас Рок“   Снимка: Славена Илиева

Всички наши животни са спасени от тъжни обстоятелства или са ни подарени от центрове за диви животни с цел опазване, подчерта Джени.

"Пумата Ксения например е родена в зоологическа градина в Източна Европа, запазваме в тайна от коя държава идва. Тя е отнета от майката, когато е на 3 седмици. Не й давали мляко, била определена за търговия с домашни любимци. Намесихме се. Тя пристигна с хипокалцемия и няколко фрактури. След дълги месеци на лечение тя сега живее щастлив и здравословен живот с нас и се радва на много любов".

Гепарда Чита с инструктор              Снимка: Славена Илиева

Това е един от многото разкази, с които служителите от центъра „Читас Рок“ в Занзибар ни учат на милосърдие и то сега по време на тези трудни месеци. Един урок по хуманност от далечен остров - от Занзибар с любов.

Найлоновите торбички са забранени в Танзания и Занзибар. За хората там основни аптеки са растенията в дворовете им. А за редките животни се грижат местните жители, правозащитници и учени от други държави.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект, чрез който не получаваш пари, а възможност да промениш живота си

Семейства на деца от ромската общност и в неравностойно положение от планинското село Джурово, Софийско ще се учат да гледат шафран и да вадят мед от производители благодарение на проекта на фондация „Биоселена“ – „Деца с бъдеще, фермери и предприемачи“. „Целта ни е да създадем устойчив поминък на тези семейства с деца, където няма..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Брадатата агама Мишо е най-новият обитател на Екомузея с аквариум в Русе

На първия етаж в единствения по рода си Екомузей с аквариум, от няколко дни живее в собствено пространство екзотичен гущер с роднини в Австралия.  Този вид често е избиран за домашен любимец, тъй като не е агресивен, а много гальовен. Екологът Красимир Киров от Екомузея запознава с агамата Мишо и разказва историята на живота му.  Ако сте..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Да уловиш черноморската пустош без парти животните

Плаж. Море. Пясък. Пустош. Няма нощен живот, няма викащи и веселящи се туристи, няма наплив от плажуващи. Никой. Само разположените върху плажа постройки на барове, заведения, казина.  Странно за това място, тихо настроение властва над пейзажа. 12 кадъра са уловили последиците от атаката на Ковид-19, довела до изчезването..

публикувано на 24.07.21 в 11:30

Как се суши банският старец и за свинския бут в Разложко

Лятото  е сезон, в който  много хора съчетават почивката в планината с кулинарните познания и дегустации. В Района на Банско и Разлог най-търсените деликатеси са сушеният свински бут и „бански старец“.  Едва ли са много хората обаче, които знаят колко труд, търпение и майсторлък стоят зад готовия за консумация домашно приготвен деликатес ...

публикувано на 23.07.21 в 17:32

Константин Кръстев–Костура: Ако имаш разпонаваем стил, създаваш изкуство, което ще се запомни

Графити артистът Константин Кръстев–Костура разпъна найлони в студиото на „Изотопия“, за да покаже нагледно как твори върху кецове. „Това си е движение – за персонализиране на маратонки и кецове . Има по света много хора, които си колекционират маратонки и тези хора, освен лимитираните модели, в един момент решават, че искат да има някаква..

публикувано на 23.07.21 в 11:10
Меди Бенато

Базар на занаятите във влак проведоха в Израел

Пазарите или шук, както ги наричат в Израел е една от главните атракции за гостите на страната. Има всякакви пазари - за плодове и зеленчуци, за подправки, за екологични храни, за национални и религиозни предмети, бит пазар, за екологични храни и още много други. Веднъж седмично на една от успоредните улици на най-известния пазар на Тел Авив..

публикувано на 22.07.21 в 19:55
Лиляна Русковска

Лиляна Русковска: Професията учител обогатява

Лиляна Русковска е един от известните педагогически специалисти и ръководители в сферата на образованието в Пловдив, с над 50 годишна практика. В момента тя е управител на Център за опит и идеи и се занимава с обучения и проекти в областта на образованието, изкуството и комуникациите. Скоро излезе последната ѝ книга  "Речник на..

публикувано на 19.07.21 в 17:05