Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Бенчев: Пазарът на петрол си търсеше как да остане на по-високи нива

Светослав Бенчев
Снимка: БГНЕС

"Кризата със заседналия контейнеровоз "Евър Гивън" не е случай, при който да бъдат изведени количества петрол от пазара, тъй като количествата, които се намират около Суецкия канал, ще достигнат до своята дестинация. Пазарът просто си търсеше как да се задържи на по-високи нива още известно време". Коментарът направи пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Според него реалната цена на барела е под 60 долара.

Бенчев прогнозира, че нещата скоро ще се нормализират и изказа предположение, че други фактори влияят в момента на пазара на суровия петрол:

"Водещ е пандемията, както и ваксинационният процес, на който пазарът реагира оптимистично. Втори фактор е какво ще се случи между страните от ОПЕК и ОПЕК+. Те изненадаха пазарите преди месец, когато задържаха квотите. Не знам дали това ще продължи и през следващите месеци, защото американските шистови сонди дебнат. Под 200 в момента са в операция, а аз смятам, че спокойно могат да достигнат стойности от 600-650 сонди. А в момента има и свободен паричен ресурс, който може да бъде използван от тях". По думите му това ще е по-интересният фактор, който ще влияе на пазара в следващите месеци.

По думите на Светослав Бенчев, ако има 14-дневен тренд на понижаване на цените на петрола, това ще се отрази на цените на горивата в България. Той посочи, че страната ни е с най-добри цени на горивата в ЕС - както с такси, така и без.

Интервюто на Георги Марков със Светослав Бенчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква. Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57