Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Ваня Грозева: Има висока скрита заболеваемост от диабет, Covid-19 е отключващ фактор

Снимка: Ани Петрова, БНР

Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да предизвика диабет тип 2. За повечето пациенти той е преходен, поясни в интервю за БНР д-р Ваня Грозева от столичната Университетска болница „Св. Иван Рилски“. Предразположени към диабет като пост Covid синдром са хората с наднормено тегло и затлъстяване.

За ендокринолозите не е неочаквано съчетанието на захарен диабет тип 2 и Covid-19.

„Covid-19 може да провокира първа изява на захарен диабет. Това не е негова характерна особеност – това го „могат“ всички инфекциозни причинители: било то бактерии, вируси, гъби, които причиняват възпалителни процеси в човешкия организъм. Сам по себе си Covid-19 не е диабетогенен вирус. В случая той се явява стресов, отключващ, провокиращ фактор, който може да изяви захарен диабет и то при определени хора, при пациенти, които имат други предразполагащи фактори за диабет“, посочи д-р Грозева в предаването „Преди всички“.

Роля в процеса на проявяване на диабет при пациентите с Covid-19 играят кортикостероидите, които имат значима роля и животосъхраняващ ефект в лечението на коронавируса. Повишаването на кръвната захар при пациентите с Covid-19 обаче не е противопоказание за прилагането на кортикостероиди, уточни д-р Ваня Грозева.

„Очакваме страничен ефект – повишаване на кръвната захар. Поради тази причина това е показател, който се изследва ежедневно, даже по няколко пъти на ден.“

„Това е страничен ефект при кортикостероидното лечение, но то е съществено важно при лечението на Covid инфекцията. Ние го прилагаме, съответно коригираме високата кръвна захар“, допълни тя.

Всички пациенти, реагирали с висока кръвна захар вследствие на стероидното лечение, т.нар. стероиден диабет, или са реагирали със стресова хипергликемия в хода на Covid инфекцията, остават във високорискова група за отключване на захарен диабет тип 2 в бъдеще“, предупреди д-р Грозева. Тя съветва в тези случаи да се проверява кръвната захар поне три-четири пъти годишно. Въпрос на време е да разберем при каква част от пациентите този диабет ще стане траен.

Covid-19 често е повод за откриване на вече наличен захарен диабет тип 2, подчерта ендокринологът.

Говорим за висока скрита заболеваемост на Covid, но още по-висока и по-скрита е заболеваемостта от захарен диабет“, коментира Ваня Грозева, според която „българинът масово не знае, че има висока захар, не знае, че има високо кръвно налягане.“

„Може и да го е имало години преди това и Covid да е станал повод за откриването му. Това са болести, които не болят. Нашата народопсихология обикновено на българите е, че когато не ни боли, ние не се преглеждаме, не ходим на лекар. Тези заболявания – артериална хипертония, захарен диабет протичат скрито, подмолно, години наред, докато нямаме някакъв повод да ги открием.“

Д-р Грозева категорична препоръчва на пациентите с диабет да се ваксинират.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Здравка Валерианова

Проф. Здравка Валерианова: Стигнахме до колапс на злокачествените заболявания

Профилактиката, каквато е в момента, не отговаря по никакъв начин на изискванията за качествен онкологичен скрининг . Това заяви в интервю за БНР проф. Здравка Валерианова, която има над 30-годишен опит в сферата на регистрация на злокачествените заболявания, епидемиологията на рака и раковия контрол. Тя е ръководител на раковия регистър...

публикувано на 23.03.23 в 10:07

Инж. Иван Моллов: Има сериозни рискове пред изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти

Има сериозни рискове за изпълнението на ВиК инфраструктурните проекти, за които липсва индексация . Това заяви пред БНР инж. Иван Моллов, заместник-председател на Камарата на строителите. Той е категоричен, че тези проекти трябва да се реализират, като необходимите средства за индексацията им е 450 млн. лв. Ако не успеем да ги завършим..

публикувано на 22.03.23 в 10:42

Илия Вълков: Българските медии правят много компромиси със съдържанието

" Българските медии са недостатъчно добре финансирани и правят много компромиси със съдържанието ". Това заяви пред БНР преподавателят по журналистика в УНСС Илия Вълков. "Особено при частните медии - там много често намеса в редакционното съдържание имат рекламните и търговските отдели. Това е проблем. В обществените медии пък има други форми на..

публикувано на 22.03.23 в 09:52
Александър Йоцев

Александър Йоцев за мерките срещу високите цени: С бариерка искат да спрат набрал скорост влак

" Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък . Такава е нашата логика." Това каза пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина. Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени " повече или по-малко хаотични..

публикувано на 21.03.23 в 08:16

Изкуствен интелект в образованието?

Ивайло и Мирела са ученици в 12 клас в Природо-математическата гимназия в Ловеч. Вече са изпробвали уменията на ChatGPT. "Използваме го за задачи по математика. Учудващо си реши задачата с една грешка в началото, но като му кажеш какво е сгрешил, си го поправя и си решава задачата. Когато се задава въпрос на български, малко греши.  Бърка доста на..

публикувано на 20.03.23 в 11:12

РЗИ: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

В момента не се намираме в извънредна ситуация по отношение на разпространението на варицела и скарлатина , съобщиха от РЗИ.  Репортерска справка на БНР от сайта на РЗИ обаче показва, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 г. разпространението на скарлатина е било 25 и 19 случая. За същата седмица през 2023 г. те са били 151.  Има..

публикувано на 20.03.23 в 09:28

Инж. Ирена Колева: Стойността на радон трябва да влезе в техническия паспорт на сградата

"Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите ". Това заяви пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя е категорична, че качеството на сградите у нас не е високо, дори при луксозното строителство : "Не мога да кажа, че има сграда, в която аз съм влизала, и..

публикувано на 16.03.23 в 11:53