Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпроблемно хора пуснаха гласа си машинно по време на демонстрация

| обновено на 30.03.21 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Общественият съвет към Централната избирателна комисия организира пред сградата на Народното събрание демонстрация на пробно машинно гласуване.

Демонстрациите се провеждат със съдействието на Народното събрание, доставчика на специализираните устройства „Сиела Норма“ и със съгласието на ЦИК. Беше извършено и сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки. 

По време на демонстрациите, които бяха посетени и от представители на политически партии, и от членове на СИК, хората не срещнаха затруднения

По-малко от минута отнема гласуване с машина, дори когато човек реши да промени първоначалния си избор. Да се пробват с машините се осмелиха и възрастни хора: 

„Даже много добре. За първи път, да. Исках да го видя как е, за да знам като гласувам. Нищо не ме затрудни. На 79 години съм“.

Румяна Дечева, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК обясни: 

„Избирателят показва личната си карта на СИК и казва дали иска да гласува с машина. Получава карта, която прилича на банкова, поставя я в машината, изчаква 3 секунди зареждането на бюлетината. Тя излиза на три екрана. Избира първо партията, отдясно се появяват кръгчета с номерата на преференциите, гласува се, след това се появява бутон „преглед“ - за да види избирателят как ще изглежда отпечатаният отрязък. Ако всичко е наред, отива към бутон „гласуване“. Може да се връща неограничено количество пъти. След гласуване се получава малка книжна разписка, тя трябва да се сгъне. След това гласоподавателят връща картата на СИК, пуска разписката в прозрачната кутия“. 

снимка: БГНЕС
Петър Кичашки, изпълнителен директор на Института за модерна политика, сподели в предаването „12+3“, че няма да гласува с машина, защото не вижда логика в този механизъм, освен това той създава повече проблеми, отколкото решава. Според него лесно може да се направи подмяна на гласовете. 

„Машината създава предпоставки за въпроси. Кой проблем на българската изборна система решава машинното гласуване... Като държава сме показали, че имаме проблем с работата с този тип електронизация“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в Свищовско заради безводието

На протест се очаква да излязат и днес жителите на свищовското село Хаджидимитрово заради безводието, както и да блокират след час пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Вчера хората протестираха три часа на същото място, както и заплашиха с гражданско неподчинение. вода в чешмите няма с дни, не е довършен и новият довеждащ водопровод за..

публикувано на 04.08.24 в 07:43

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС

България е в челните места на класация по горски пожари в ЕС за 2024 година. Страната ни е втора след Кипър по данни на Европейската информационна система за горски пожари, цитирани от Асоциация "Общински гори". От там посочват, че са необходими незабавни действия за справяне с институционалните неуспехи в борбата с горските пожари,..

публикувано на 04.08.24 в 07:37

В Пловдив продават пъпеш Юбари, за да направят фонтан - ябълка

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев днес ще реализира една уникална своя идея. Той и скулпторът Цвятко Сиромашки от години следват общата си  мечта - да направят в Пловдив фонтан – ябълка, като символ на плодородието по нашите земи.  Сега, тази кауза  ще бъде подпомогната от продажбата чрез търг на рядък сорт пъпеш,..

публикувано на 04.08.24 в 07:24

Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа

Временно управляващият посолството на държавата Палестина в Република България Адхам Зайналдин призова да спрат военните действия в Ивицата Газа. Той посочи, че от началото на войната са убити над 39 хиляди палестинци, от които над 27 хиляди деца и жени. Повече от 10 хиляди са изчезналите под развалините. Хората са застрашени от епидемия. Той настоява..

публикувано на 04.08.24 в 06:35

Гутериш организира тристранна среща по Кипърския въпрос

Покана за тристранна среща по Кипърския въпрос на 13 август в Ню Йорк е отправил генералният секретар на ООН Антонио Гутериш към лидерите на двете кипърски общности. Това съобщи президентът Никос Христодулидис в събота вечерта на голямо събитие срещу турската окупация, като обяви, че той е дал положителен отговор. Предстоящата среща е нов..

публикувано на 04.08.24 в 04:33

Пирогов: Пострадалото в Созопол дете е в тежко състояние

9-годишното момче, което беше транспортирано в университетската спешна болница "Пирогов" от Бургас, пострадало снощи при инцидент на плажа в Созопол продължава да бъде в тежко състояние, съобщиха от Пирогов. Настанено е в детската реанимация, където е под активно наблюдение и реанимационно лечение.  Самолет "Спартан" транспортира в..

публикувано на 03.08.24 в 21:10
Снимката е илюстративна

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин

Пожар гори в района на връх Синаница в Пирин. Бил е предизвикан от мълния в късния следобед, потвърди за БНР директорът на национален парк "Пирин" Росен Баненски.  В неделя сутринта служители на парка ще тръгнат към мястото на инцидента. Теренът е доста труден, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Обстановката на..

публикувано на 03.08.24 в 21:03