Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изтеглят свои дипломати от Мианма

Демонстранти подготвят тухли за протест срещу военния преврат в Янгон, 13 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са наредили днес на всички свои второстепенни дипломати да напуснат Мианма на фона на увеличаващо се насилие след военния преврат, свалил лидерката Аун Сан Су Чжи, предаде АФП.

Всекидневни протести настояват за възстановяване на правителството и влизат в сблъсъци с военните. Над 520 са цивилните жертви за седмиците след преврата от 1 февруари.

Насилието в отговора на хунтата доведе до международни критики и до заплахи за отговор от страна на въоръжените етнически групировки в Мианма.

Държавният департамент обяви, че решението е с цел защита на сигурността на персонала и техните семейства. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Генерал Мин Аун Хлаин на парада на въоръжените сили в Нейпидо, Мианма, 27 март 2021 г.

Мианма: Ден на армията и десетки загинали на протести

Над 100 са жертвите в един от най-кървавите дни на протести срещу преврата в Мианма, извършен преди месец. Така общият брой на убитите надхвърли 300. Обществената телевизия съобщи, че протестиращите са изложени на риск да бъдат застреляни "в главата..

обновено на 27.03.21 в 21:42
При протестите в Мианма срещу военния преврат, извършен на февруари, досега са загинали най-малко 55 души

Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция за Мианма

Съветът за сигурност на ООН е разделен по въпроса за военния преврат в Мианма, където протестите продължават, а властите отговарят със сила, предаде Франс прес. От началото на демонстрациите след пуча на 1 февруари силите за сигурност са..

публикувано на 06.03.21 в 10:03
Пореден протест срещу военния преврат, 12 февруари 2021 г.

САЩ налагат нови търговски санкции срещу Мианма

САЩ обявиха нови търговски санкции срещу Мианма в отговор на военния преврат на 1 февруари и ескалирането на насилието срещу мирно протестиращи хора, предаде АФП, като се позова на комюнике на американското министерство на търговията. Ведомството..

публикувано на 05.03.21 в 08:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2...

публикувано на 28.07.24 в 19:13

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България иска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че..

публикувано на 28.07.24 в 15:59