Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 29 милиона лева са изплатени на 473 предприятия в туризма

Снимка: БТА

Министерството на туризма направи четвърто плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 1 март – 31 декември 2020-а година заради пандемията от коронавирус. До момента общо финансираните предприятия са 473, а предоставените им средства са малко над 29 милиона лева. 

Данните на Министерството на туризма за обработените заявления на туроператорите по предоставяната помощ показват, че дължимата сума към клиентите им е над 56 милиона лева. Средствата, с които са подпомагани туроператорите, се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лева. 

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота, без ДДС, през 2019 г. Ето как са организирали плащанията към клиенти в една от големите туроператорски фирми според нейния управител Румяна Балтова: 

"Ние реорганизирахме списъците, защото никой не очакваше да продължи това една година. Ние задържахме голяма част от персонала си. Разполагаме с хора, които няма какво да правят. Ние имаме 4000 клиенти, които в момента са по-малко, защото на една трета от тях сме върнали парите, а другите стоят в едни списъци. Имаме един списък на клиенти, които са взели т. нар. Covid ваучери - списък по месеци. Имаме и списък на клиенти, които категорично са отказали да вземат ваучер".

Доверието на клиентите е важно за туроператорите, подчерта Балтова. 

Много малък брой туроператори са успели да вземат кредит, за да погасят задължения към клиенти, посочват представители на по-малки фирми. 

Някои от клиентите на туроператорите са получили ваучери без фиксирана дата за пътуване. Те са в изчакване на прозорец, в който ще има възможност да осъществят заявените екскурзии или почивки в чужбина, защото туроператорите посочват: 

"Парите са по всички доставчици из цял свят".

Ако няма възможност за пътувания и работа на туроператорите, има опасност от фалити, посочват представители на фирмите.  

Министерството на туризма е наясно с продължаващата необходимост от предоставяне на финансови средства за възстановяване на задължения към клиенти на туроператори, за което фирмите са се обосновали в цифри, подчертават от ведомството.  

Министерството ще проведе втора схема за държавна помощ, която предстои и да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Мярката предвижда държавата да предоставя на туроператорите безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им, без ДДС, през 2019 г., но не повече от дължимата сума по пакетите за неосъществени пътувания. Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет. Според индикативните стойности неусвоените средства са близо 19 млн. лева. Фирмите обаче продължават да дължат пари за неосъществените пътувания вече и в настоящата година.

Репортаж на Мила Младенова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

На извънредно заседание парламентът обсъди доклада на Временната комисия, разследваща споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ".  Депутатите гласуваха и приеха предложения проект на решение. Само от ДПС гласуваха "против".  Проектът предвижда да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия да..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов – в Министерството на околната среда и водите.  От длъжността заместник-министър на труда и..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за произволното нарушаване на правото на собственост и на личен и семеен..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия.   След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града Израелски атаки по Иран, но не..

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54