Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алегро виваче" и Музикална къща БНР представят

Нови студийни записи на младия тромпетист Георги Грозев

Носителят на приза "Олга Камбурова" 2018 избра музика от Хиндемит и Текелиев

Мария-Десислава Стойчева и Георги Грозев в Първо студио на БНР
Снимка: БНР

Младият тромпетист Георги Грозев е един от номинираните в анкетата на предаването "Алегро виваче" - "Млад музикант на годината 2020". Победителят ще бъде обявен по-късно през пролетта.

Междувременно, след дълго очакване и няколко отлагания заради пандемията, вече са завършени и готови за представяне новите му записи, които бяха направени с екип на Музикална къща БНР като част от наградата „Олга Камбурова“, която се връчва от 2016 г. насам в памет на дългогодишната водеща на предаването "Алегро виваче" и в подкрепа на младите български таланти. Георги Грозев заслужи да бъде отличен заради огромния брой спечелени награди от конкурси, заради усърдието и всеотдайната му работа с инструмента, заради отличните му прояви на някои от най-важните сцени по света - като Карнеги хол н Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих.

Георги в роден през 2002 г. в Пловдив, а в момента е ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по тромпет на Пенчо Пенчев. Едновременно с това от октомври 2020 г. е част от Оркестъра на Пловдивската опера. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър при НУМТИ "Добрин Петков“ - Пловдив и на Оркестъра на Държавна опера - Стара Загора.

Пандемията доста обърка плановете на всички, но ето че търпението ни е възнаградено и Георги вече може да ни разкаже за новите си записи в БНР, направени с продуцента Лилия Николова. Соната за тромпет и пиано от Паул Хиндемит и Концертна пиеса от Александър Текелиев бяха записани в дуо с пианистката Мария-Десислава Стойчева - носителка на приза "Млад музикант на годината 2015".

Чуйте интервюто с Георги Грозев и две от изпълненията на дуото в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Грозев

Тромпетистът Георги Грозев - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването. Междувременно 11-те номинирани от екипа на..

публикувано на 12.03.21 в 17:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър...

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с..

публикувано на 17.04.24 в 16:28