Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК ще съди държавата заради лишаването на карантинирани лица от правото на глас

Правозащитната организация призова да се подават заявления за гласуване с подвижна урна и след изтеклия вчера срок

Снимка: Ани Петрова

Българският хелзинкски комитет призова всички карантинирани лица да подават заявления за гласуване с подвижна урна, въпреки изтеклия вчера срок за това и ако им бъде отказано, да сигнализират правозащитната организация.

„Получаваме сигнали от хора, които са били карантинирани преди 31 март, но срещат затруднения да получат тази подвижна кутия заради други празноти в закона. Те са подали тези заявления, но по някаква причина получават откази да бъдат вписани в списъците за гласуване с подвижна кутия“, поясни пред БНР адвокат Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита в БХК.

Друг срещан проблем е дали лицето е карантинирано по постоянен адрес или по настоящ адрес.

Хората, които след 31 март биват поставяни под карантина, няма да са никак малко, след като в момента се намираме в плато, подчерта адвокат Качаунова в предаването „Преди всички“.

„По силата на закона една огромна бройка хора се лишават от глас. Това не са само хора, които са заболели, с положителни тестове. Това са и техните контактни лица.“

В тази ситуация БХК може да предприеме правни действия срещу държавата, защото това е нарушение на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека, изтъкна Качаунова.

Ние сме готови да водим съответни дела – дали ще е на местно ниво или в Съда в Страсбург“, декларира Адела Качаунова, която определи лишаването от право на глас като скандално.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10