Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Троян създаде собствени зеленчукова и овощна градини за храненето на децата

Детска градина „Синчец" в община Троян
Снимка: Пламен Христов

Община Троян за пореден път показа, че грижата за децата е приоритет на местната власт. Тази седмица служители от администрацията набраха първите зеленчуци от създадената общинска биозеленчукова градина, която ще осигурява екологично чисти зеленчуци на децата в детските градини на територията на общината.

През есента първата в България община, създала и собствена биоовощна градина, ще осигури на децата и плодове. С тях ще се хранят около 750 деца, които още в понеделник, когато се върнат в детските градини, ще опитат от биозеленчуците.

Първите биозеленчуци от общинската градина бяха предоставени на младежи с увреждания от защитеното жилище в село Дълбок дол, на възрастните от Дома за стари хора в село Добродан и домашния социален патронаж, тъй като детските заведения са все още затворени, но от понеделник, когато бъдат отворени, децата ще могат да се хранят с пресните зеленчуци.

"Дава сигурност, че по-голяма част от храненето в детската градина е здравословно за децата", каза кметът Донка Михайлова в предаването "Закуска на тревата".

Община Троян е първата в България, която създава собствени зеленчукова и овощна градини за храненето на децата. Проучила е опита и на общини от Франция и Италия.

"Създадохме две овощни градини и зеленчукова градина, едната овощна градина е ябълкова. На тези три декара засадихме 556 ябълкови дръвчета и очакваме да получим солидна реколта от около 10 тона годишно. По наши изчисления за здравословното хранене на децата са необходими около 7 тона ябълки. Имаме овощна градина, която е засадена с най-характерния троянски плод - сливите".

Директорът на детската градина "Синчец" Виолета Маркова изрази задоволството си от направеното от общината:

"Това е нещо, което е нова съвременна стъпка по отношение на здравословното детско хранене, съобразено е с всички стандарти. Тази идея дойде от един много хубав проект съвместно с французи, които са направили нещо подобно в техните детски градини. Това даде увереността на Общината, че е възможно да се случи в България и аз мисля, че то наистина се случва и само може да е радващо, че има и реални резултати. Хубавото е, че и плодовете, и зеленчуците ще бъдат с директен контрол от Общината, която е заинтересована нашите деца да имат гарантирано качество на хранителните продукти, на произхода и на начина, по който са отгледани". 

Родителите също одобряват възможността децата им да се хранят с екологично чисти плодове и зеленчуци. Иванка Николова е председател на обществения съвет в детската градина "Синчец".

"В днешно време да се намери изчистена храна от всякакви пестициди е все по-трудно, родителите го приветстваха като една добра идея".

Общината има намерение да разшири собственото си производство:

"Само след няколко месеца ще започне създаването на кошери за осигуряване на мед, който ползва обединеното детско хранeне. По примера на организацията в детските градини следващата година ще организираме храненето на децата от училищата на територията на общината, като очакваме да разширим плодовете и зеленчуците, които ползват и да ги приложим и в ученическото хранене. Идеята е това лято да започнем събирането на билки, които са подходящи за съответните възрасти от нашия Троянски Балкан", допълни кметът Донка Михайлова.   

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13