Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роксен пред БНР: Трябва да си смел, за да кажеш своята истина

Роксен
Снимка: Roxen

Да се доверявам на себе си и да правя това, което ме представя най-добре. И, да, опитвам се да правя точно това. Александър е страхотен човек, много ми помогна, въпреки че все още не сме се виждали на живо. Общувахме покрай тази наша колаборация и имахме интервюта заедно. За мен е чест, че имах възможността да направя песен с него“. Това сподели пред БНР румънската певица Роксен. 

Песните ѝ са по върховете на румънските музикални класации, а малко по-рано тази година представи и колаборацията си с един от най-популярните победители на Евровизия - Александър Рибак - песента Wonderland, или „Страната на чудесата“. Александър ѝ дава няколко полезни съвета.

На тазгодишната Евровизия стана ясно, че ще видим песента на Румъния в първия полуфинал под 13-а позиция, подобно на нашата Виктория, която обаче ще пее в полуфинал номер 2. Северната ни съседка ще бъде представена на песенния конкурс от младата изпълнителка Лариса Роксана Джурджу с артистичен псевдоним Роксен, която стана известна у нас с хита You don’t love me. Заради пандемията от коронавируса миналата година Евровизия бе отменена. Роксен е амбицирана да стигне далеч в музикалната надпревара с изпълнението си на песента „Амнезия“. 

Как изглежда Страната на чудесата, в която понякога Роксен бяга от сивото ежедневие?

„Мога да я определя като сигурно място. Всичко се намира в един организиран хаос. Рутината ме подлудява. Когато ежедневието ми е програмирано по определен начин. Аз съм перфекционист, но харесвам оригиналността. Това е нещото, което никой не може да ти отнеме. Когато знаеш, че нещо ще е перфектно, ако следваш определени стъпки - това всеки може да го направи. Да си оригинално перфектен, означава да си кажеш - аз съм щастлив от крайния резултат на моята собствена визия за нещата“.

„Амнезия“ е името на песента, която Роксен ще изпее на сцената на Евровизия. Към един от най-големите музикални конкурси певицата отива с композиция, носеща емоционални послания и заряд. Как е избрана песента?

„Беше вътрешна селекция. Имахме да избираме между пет песни. Журито избра „Амнезия“. За мен беше лесно решение, защото всяка от песните беше много близка до мен. Щях да съм щастлива с всяка една от тях. „Амнезия“ беше песента! Мисля, че тя ме намери, защото, когато я чух за първи път, в главата ми започна цял филм. Да, „Амнезия“ ме избра“.

Видеоклипът показва желанието на човека да бъде чут макар и изправен срещу стени от безразличие.

„Заснехме видеото три дни преди песента официално да се появи. Снимахме в националния театър в Букурещ. Беше голям момент за мен, защото в училище учих театър и драматични изкуства. Имам много специална връзка с всичко свързано с това. Имах дори класове по танци, тъй като учех в училище за хореография и драматични изкуства. Мисля, че се получи много емоционално видео. Нашият личен мини филм“. 

Една от основните амнезии, за които се пее в песента, е това, че забравяме да обичаме себе си. Защо?

„Мисля, че нашата грешка е, че се опитваме да намерим себе си в някой друг. Това винаги ни кара да се чудим: достатъчни ли сме, правим ли нещата добре? Истината обаче е, че имаме отговорите. Трябва да се обърнем към себе си, да се погледнем в огледалото и да си кажем: Ти си мой приятел, ще бъда с теб до края на живота си. За това ще трябва да направим нещо, за да се разбираме. Трябва да бъдеш достатъчно смел, за да изкажеш своята истина. И когато не се чувстваш добре и сякаш целият ти свят се разпада, просто говори. Дори и хората да не разбират, ти трябва да разбереш себе си“.

На всеки вик, останал нечут. Това е посвещението, с което завършва „Амнезия“. За онези житейски пътища, които трудно се вървят. И понякога е самотно. Макар и в тази самота да се крият ценни уроци.

Много дълго стоях сама със себе си. Започнах да разбирам по-добре нещата, които харесвам и не харесвам. Открих, че много харесвам определена храна, която обществото и приятелите ми казваха, че не е хубава. Всеки ден опитвах нещо ново. Така разработих своя собствен житейски механизъм. Да уважавам себе си повече. Мисля, че, когато искаш да кажеш не, просто трябва да кажеш не. Това е знак на сила. Понякога избираме да загубим нещо, за да получи друго. Знам, че искаме много, но често нямаме представа за какво ни е. Трябва да правим разлика между това, което искаме, и това, от което имаме нужда“.

Alcohol you беше песента, с която Роксен щеше да представи Евровизия през 2020-а. Песенният конкурс беше отменен заради кризата с Covid-19. Колко различни са двете песни и какво ги обединява?

„Не са толкова различни. В Alcohol you пеех за това, че имам нужда от някого. В „Амнезия“ осъзнавам, че, докато започна да имам нужда от някого, първо трябва да осъзная своята собствена важност. Мисля, че „Амнезия“ е завършекът на историята от песента ми миналата година. Да, „Амнезия“ е песен за това да намериш себе си. Както пея в нея: „Любовта към себе си никога не си отива. Просто трябва да я върнеш към живот“.

Интервюто с Роксен за предаването „Закуска на тревата“ можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   на песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   на песента,..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 15.04.24 в 16:05