Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ласка Ненова избра ново развитие, за да реши здравословен проблем

Ласка Ненова
Снимка: личен архив

Да преодоляваш стълби, вместо удобно да се возиш на асансьор, да се наслаждаваш на разходката, осъзнавайки, че така се грижиш за здравето си, да караш колело, да се движиш и да споделяш тази радост за тялото и душата си за другите – към това провокират Ласка Ненова и съмишлениците ѝ от "БГ Бъди активен". 

"Аз, когато растях като една млада амбициозна дама, много исках да бъда в управленския сектор и много дълги години учех и се борех, ходех на стажове, няколко образования и почти 16-17 години следвах тази мечта. В един момент аз приключих на много висок пост като директор "Маркетинг и продажба" в една софийска голяма организация. Бях постигнала успех, но в този момент моят успех се отрази и на здравето ми. На тази крехка възраст – около 30 години – започнах да губя усещане около краката си. Започнах да изпитвам страхотна болка, която не ми позволяваше да работя седнала", разказа тя в предаването "Рано в неделя".

Ласка Ненова потърсила решение на проблема и установила, че има дискова херния. След като отказала да ѝ бъде направена операция, потърсила варианти да се възстанови чрез рехабилитация:

"Аз започнах да се възстановявам, да тренирам, да ходя на рехабилитация, но това не се съчетаваше с моята работа. Прибрах се в Пловдив и почти година не работих, като в тази година аз обърнах много внимание на себе си, на здравето си, къде съм какво съм искала да правя, това ли е, което искам да правя, и реших, че тази болка, която аз изпитвам като млад човек, е нещо, което искам да работя в бъдеще. Затова се преквалифицирах – взех курсове да стана групов фитнес треньор, започнах да уча, да ходя пак на стажове в тази сфера, започнах да водя тренировки".

Съмишленици на Ласка Ненова     Снимка: личен архив

Голяма е мрежата от училища в цялата страна, които се присъединяват към инициативите на Ласка Ненова и съмишлениците ѝ от "БГ Бъди активен".

"За момента ние достигаме над 400 училища в цялата страна, над 130 хиляди ученици, над 10 хиляди учители участват и най-вече в посоката, че физическата активност не е задължение и не е оценка. Ние много се борим с това. Когато започнахме с първите събития, направихме йога за децата, танци, всякакви различни неща, от това, което имат в училище. Те не пуснаха треньорите след това".

Ласка Ненова сподели, че успехът на организацията "БГ Бъди активен" е дошъл от амбицията да не се отказват:

"Не сме променяли отношението си към нещата, които правим, към съобразяването с нагласите и с притесненията на хората, и с насочване много повече към личния пример".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18

Задължителната казарма на пауза, предизборно. Решенията – след юни

Министерството на отбраната подготвя задължителна военна подготовка за определена категория цивилни . Това обясни наскоро пред депутатите от отбрана заместник-министърът на отбраната, а сега и служебен военен министър Атанас Запрянов. В друго свое изказване Зпрянов обясни, че се работи за това "младите български граждани да бъдат подготвени за..

публикувано на 09.04.24 в 08:38