Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 март - 4 април

След изкачването по маршрута на Бонати
Снимка: Матео Дела Бордела

БЪЛГАРСКИ ПОСТИЖЕНИЯ

16-годишните Александра Тоткова (от клуба на НСА) и Слав Киров (от "Алтиус") са тазгодишните държавни шампиони по спортно катерене за мъже и жени в дициплината "трудност". Първенството се проведе в края на миналата седмица във Велико Търново. Местната катерачка Юлия Керемедчиева и един от треньорите в НСА - Ивайло Радков-Фазата, заеха вторите места, а трети станаха 14-годишната Габриела Нотова и съотборникът й от НСА - 15-годишният Николай Русев. В клубното класиране отборът на НСА спечели най-много медали - 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови.

Победителите при мъжете

В края на миналата седмица на Витоша се проведе държавното първенство по ски-алпинизъм за деца, юноши и девойки Купа „Ски Траб“ - скоростно изкачване на Черни връх. Никола Калистрин постави нов рекорд на трасето, започващо от Голи връх - 29:47 мин, следван на около минута и половина от Кирил Николов - Дизела. При жените победи Ивона Михайлова (40:32), а при юношите и децата - Борис Димитров, Ирина Танчева и Пламена Раева.

Победителите в Пиринското рали

В края на тази седмица пък Калистрин отнесе още една победа - в Пиринското ски-рали Купа “Николай Проев-Пройката”. Втори стана Иван Геров, а третото място бе заето от Цветомир Георгиев - Цеката. (Още за историята на най-старото ски-рали у нас можете да чуете и прочетете тук).

===

Учредена беше Асоциация на ултрабегачите в България. Става дума за състезания в стандартизираните от Международната асоциация (IAU) дисциплини, а не за планински и трейл ултрамаратони с произволни параметри на трасето. Това обясни председателят новоучредената асоциация у нас Христо Цветков. Целта е да се популяризира спортът сред масите и да бъде изградена структура, в която той да съществува извън границите на любителските преживявания. Мисли се и за организиране на първия национален шампионат по ултрамаратон през следващия сезон - обяви още Цветков пред БНР.

===

Над 700 участници са се регистрирали за една от първите ултри у нас за този сезон - Търново Ултра ще се състои следващата седмица, като тази година трасето е променено и са намалени участъците с твърда настилка. Това би трябвало да зарадва състезателите, коментира пред БНР Иван Димитров, един от организаторите. Повече по темата очаквайте утре, в рубриката “Екстремните спортове”.

===

От по-високите категории маршрути, преминати на скалите у нас, тази седмица ще отбележим:

*Станислав Атанасов - Мечката - “The final brain cell” 8a, Лакатник.

===

Почина Мити Велков - алпинист от Клуб “Кайлъшка долина” - Плевен, с множество медали и премиерни маршрути.


ПО СВЕТА

Италианските алпинисти Матео Дела Бордела, Франсоа Казанели и Франческо Рати осъществиха за един ден рядко повторение на историческия маршрут на Бонати по Северната стена на Матерхорн. 1200-метровият вертикал е преминат за първи път от легендарния Валтер Бонати през 1965 г., и то зимата, соло, с което той слага край на катерачната си кариера. Тримата италианци са тръгнали в 5:00 сутринта от х. Хьорнли и са стигнали върха в 21:00 същия ден. Първото повторение на маршрута е осъществено през 1966 г. от четирима поляци.

===

Испанецът Хорхе Диас-Руйо осъществи първо повторение на един от първите маршрути в света с категория 9b. Става дума за “First Round First Minute” в Маргалеф, Испания, дело на Крис Шарма от 2011 г. Досега линията е преминавана само от Адам Ондра, Алекс Мегос и Стефано Гисолфи. Това е четвърто 9b за 23-годишния Хорхе Диас.

Уилям Боси

22-годишният шотландец Уилям Боси пък направи премиерно преминаване на маршрут 9b+, един от най-трудните в света. Линията “King Capella” се намира в Сируана, Испания. Ако категорията й бъде повтърдена, Боси ще бъде първият британец и едва шестият човек в света, преминал 9b+.

Даниел Уудс

Американецът Даниел Уудс изкатери премиерно боулдър от най-високата категория в света - . “Return of the Sleepwalker” се намира в Red Rocks, Невада, САЩ и включва 17 движения. Това е едва вторият подобен като трудност боулдър в света - първото 9А е “Burden of Dreams”, във Финландия, изкатерен от Нале Хукатайвал през 2016 г. 31-годишният Уудс е работил по проблема в продължение на 5 месеца.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15