Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С дарения ремонтираха читалище "Родопска искра" в Чепеларе

Читалище „Родопска искра“ в Чепеларе
Снимка: Радостина Чернокова

С дарения ремонтираха читалище „Родопска искра“ в Чепеларе. Ремонтните дейности започват с гримьорните, библиотеката, хранилището към нея и малкия читалищен салон. От читалищното настоятелство очакват и подкрепа от Министерство на културата.
В дарителската кампания по набиране на средства се включиха доста хора, каза председателят на читалище „Родопска искра“ Ангел Николов:

"Ремонтът се наложи поради това, че помещенията бях доста неугледни, с рушаща се мазилка. През 2017 година спечелихме проект за оборудване и обзавеждане на читалището, който за съжаление не успяхме да реализираме поради това, че трябваше да имаме собствен ресурс от 200 хиляди лева. Тъй като общината е в затруднено финансово положение, а само тя може да ни помогне, нещата не се получиха. Започнахме ремонт, защото очаквахме нови мебели, ново обзавеждане, нови стелажи за книги, но въпреки всичко ремонта вече е факт. Изпратили сме писмо до Министерството на културата, с което се надяваме да ни бъдат отпуснати тези финансови средства, най-вече за рафтове, за нови стелажи за книгите".

Читалище „Родопска искра“ в Чепеларе      Снимка: Радостина Чернокова

Сред дарителите има юридически и физически лица, обединени в каузата за запазване на културната институция.

"Ремонтът включва измазване на стените, полагане на нова мазилка, нова мрежа, сменяне на осветлението с ново по-икономично, полагане на нова подова настилка".

В хранилището на читалищната библиотека има изключително ценни книги, каза още Ангел Николов:

"Когато аз започнах работа в читалището ги заварих доста намокрени, доста изпокъсани, не са съхранявани правилно, което вече не е така, но тези книги искат нови стелажи, нови шкафове, метални, да се съхраняват, да се предпазват от вода, от пожари".

Читалище „Родопска искра“ в Чепеларе     Снимка: Радостина Чернокова

Той постоянно чете и препрочита любими книги, а най-впечатляваща за него е историята за строежа на читалището. Първата сграда е строена 15 години, новата е изградена за 1 година.

"Чепеларци, въпреки че в онзи период не са имали средства и сега не можем да кажем, че всички имат, са отделяли от своя къшей хляб, за да дадат на читалището. Някои са дарявали парични средства, други имущество. Бих казал, че сега чепеларци даряват както и преди. С отворени сърца са, подкрепят ни, което е много важно за нас. Нямаме ли подкрепа от хората, нещата не се случват".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13