Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с машините за гласуване

| обновено на 04.04.21 в 17:40
Автор:
Снимка: Ани Петрова

В област Пазарджик са получени 4 сигнала за технически проблеми с машините за гласуване, които са отстранени. Масово хората предпочитат гласуването с хартиени бюлетини, тъй като при машинното гласуване се налага да се правят по 3-4 опита. Председателят на РИК-Пазарджик Антони Върбев заяви, че проблемите са единични и към момента няма да се спира машинното гласуване в областта:

"Най-вероятно проблемите са технически. Те не са свързани с дейността на съответния РИК. Най-вероятно са свързани със самите машини като машина. При нас СИК-овете са инструктирани. При нас в РИК има текстова машина. Хиляди пъти сме пробвали да въведем една и съща карта и просто пише: "Картата е използвана". Най-вероятно е софтуерен проблем. Ние нямаме никакви правомощия над тази машина".

В две секции в Смолянска област е преустановен машинният вот заради проблеми с машините, съобщиха от РИК-Смолян. В секция в Чепеларе машината за гласуване изобщо не е стартирала. В секция 24 в Смолян машината е започнала нормално работа, но в хода на гласуването е блокирало печатащото устройство.

За проблеми с машинното гласуване в няколко секции в Ямболска област сигнализираха председатели на комисии. Проблемите с машините се отстраняват, но междувременно избирателите не успяват да гласуват с тях и се насочват към хартиената бюлетина. Председателят на 18-а секция Димитър Шивачев заяви за БНР: "Около 20 минутки имаше проблем с машината. Наложи се да извикаме техник, но като цяло хората предпочитат хартиената бюлетина". 

Сигнали за неработещи коректно машини са подадени и в РИК, поясни председателят Екатерина Янева. "72-ра секция – трети случай в комисията, при машинно гласуване, което е установено без разпечатване на разписка. Обадиха ми се и от село Скалица". 

В една от избирателните секции в Ловеч е преустановено машинното гласуване заради софтуерен проблем, който не може да бъде отстранен.

Технически проблем спря машинното гласуване за около половин час в една от секциите на 75-то училище в столичния квартал "Факултета".

След началото на изборния ден трима гласоподаватели предпочетоха машинния вот, след което машината отказа да работи. Захаринка Иванова трябваше да чака намесата на техник, който оказа се в същото време отстранявал технически проблем в секция в друго училище. "Искам да гласувам машинно, искам да пробвам. В края на краищата нормално е, 21 век сме. Работят с компютри от 1985 година. Не може ли да се справят с една машина. Нещо машината им  се опитва да ги саботира".

Още преди обед пред 10-те секции се извиха огромни опашки. Заради противоепидемичните мерки членовете на избирателните комисии пускаха по един избирател вътре.

ЦИК очаква проверка и на РИК - Добрич за несъответствията при преференциитеПроблемът е софтуерен. За една от коалициите под номер 110 в преференциите се появява име на кандидат под друг номер в листата, за номер 112 е вярно само първото име на кандидата.

По-рано днес централната избирателна комисия взе решение да се спре машинното гласуване във Велико Търново. Причината – за една от регистрираните формации в електронната бюлетина преференциите не са коректни.

Окончателният протокол от машините за гласуване във Велико Търново трябва да се разпечата след края на изборния ден. Това е принципното решение на Централната избирателна комисия в отговор на запитване от Районната избирателна комисия Велико Търново кога трябва да се разпечата финалния протокол, след като стана ясно, че гласуването с машини се прекратява.

Резултатите от машината ще се отпечатват и ще се попълват в протоколите на секционните комисии. Такива указания даде още Комисията.

От заседанието на ЦИК стана ясно още, че са две неработещите машини в изборен район Разград, които не могат да се поправят от техниците. Там гласуването ще продължи само с хартиени бюлетини, като часът на спирането на машините ще се посочи в секционния протокол. Такива са указанията на ЦИК към РИК-Разград.

За проблеми с машинното гласуване в няколко секции и в Ямболска област, сигнализираха председатели на комисии. Проблемите с машините се отстраняват, но междувременно избирателите не успяват да гласуват с тях и се насочват към хартиената бюлетина. Председателят на 18-а секция Димитър Шивачев обясни: "Около 20 минути имаше блокиране на машината. Наложи се да извикаме техник. Той я оправи, след което вотът продължи, но хората като цяло все още предпочитат гласуване на хартия".

Сигнали за неработещи коректно машини са подадени в Районната избирателна комисия, каза нейният председател Екатерина Янева:

"72-ра секция, трети случай в комисията при машинно гласуване, което е установено без разпечатване на разписка. Обадиха ми се от село Скалица".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44