Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласуването в Турция: Опашки, нерви и намеса на полицията

| обновено на 04.04.21 в 20:55
Секцията в Авджълар.
Снимка: Тоня Димитрова

Изборният ден в Турция започна бурно с хаос и напрежение, но приключи спокойно. В Истанбул повечето секции затвориха още преди 9 часа, предава от Турция специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова.

През целия ден пред секциите имаше дълги опашки, потокът от хора започна да намалява след 19 и 30. В секцията в квартал Авджълар вотът беше удължен, докато свърши опашката от около 10 души.

Някои от гласуващите споделиха, че са се притеснявали от коронавируса и са искали да избегнат струпването на хора, поради което са отишли в секцията в последните възможни часове.

Всички останали 6 секции в Истанбул приключиха изборния ден навреме в 20 часа.

И тази нощ по време на броенето на бюлетините българските секции в Турция ще бъдат охранявани от турската полиция, а очакванията са избирателната активност в южната ни съседка да е по-ниска в сравнение с предишни избори. 

В Турция пред избирателните секции се образуваха опашки от желаещи да гласуват още преди началото на изборния ден. 

350 000 са българските граждани с право на глас в югоизточната ни съседка, а гласуването става в 35 секции.

Вотът започна с хаос и скандали, но във втората половина на изборния ден ситуацията се нормализира.

В повечето секции в Турция изборният ден започна с леко закъснение, докато членовете на секционните комисии решат как да бъдат попълвани декларациите за вот в чужбина.

Най-малко три от седемте секции в Истанбул – в Авджълар, Гюнешли и Картал – бе решено декларациите да се попълват вътре в секциите и това създаде напрежението:

„Каква е тази омраза? Просто не мога да ви разбера? В Германия така ли е, в Англия, в Америка?“;

„Не искате да гласуват турците. Това ви е основната цел“;.

„Хората, които ще гласуваме, трябва на тези изисквания да отговаряме. Щом трябва, добре“, казаха избиратели пред микрофона на БНР.

Ситуацията в секцията в Гази Осман паша беше спокойна през целия ден. Неджат Осман – генерален секретар на Асоциацията за помощ на емигрантите „Гази Осман паша“:

"Имаме специални автобуси, които организирахме за деня на изборния ден да превозват хората понеже е дъждовно".

В Анкара в квартала на изселниците "Пурсаклар" също е имало хаос, разказва Тидже Аглач:

"Те там са повечето възрастни. И да знаят български, не могат да попълнят, предполагам. Вече са на 80-80 и няколко години, ако искат да гласуват. Даже възрастните не искат да гласуват заради пандемията".

След първоначалния хаос заради правилата за попълване на декларации за вота ситуацията в секциите се нормализира.

След жалба излезе решение на ЦИК, че всички декларации за вота в чужбина могат да се попълват и предварително, а не в секцията и ситуацията се успокои. Дългите опашки обаче предизвикваха струпване на хора и задължителното разстояние от метър и половина не се спазваше масово.

Наложи се и намеса на турската полиция, която охранява секциите, за да раздалечи хората един от друг.

В Бурса проблемът е бил решен още в ранните часове на изборния ден и декларациите се попълват навън, разказва д-р Юксел Юскан, който е и депутат в Меджлиса от Народнорепубликанската партия, и изрази възмущение:

"Тези, които са командировани от ЦИК, не знаят правилата, Кодекса не знаят".

И в Бурса опашките са дълги и няма разстояние между хората: "Аз съм лекар. В тази пандемична ситуация хората как ще се пазят, как ще спазват физическото разстояние? Как? Това е безразумие. Наистина безразумие, с извинение".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богомил Николов

Богомил Николов: Най-голяма част от сигналите при нас са свързаните с комуналните услуги

„Най- голяма част от сигналите са при нас са свързаните с комуналните услуги- парно, ток, вода. Потребителите често не подават сигналите и не довеждат нещата докрай, когато става дума за проблем с финансови институции като банки и други, ако те са по-активни в тази посока, може би и тези спорове ще започнат да се решават по-експедитивно“,..

публикувано на 04.08.21 в 10:37

Не признават тестовете за антитела за даряване на плазма - така се ограничава броят на дарителите

Потенциални дарители на реконвалесцентна плазма остават извън обхвата на системата за даряване, защото разполагат единствено с резултати от тест за антитела . За това предупреди в интервю за БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”. Според нея изискването да покажеш само резултат..

публикувано на 04.08.21 в 08:32
Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Дано старите и големи икономически интереси не се прегрупират в ново представителство

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство “. В интервю за БНР той посочи, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“...

публикувано на 03.08.21 в 09:38
Николай Денков

Николай Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година

„Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година .“ Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той. Направено е всичко възможно да..

публикувано на 03.08.21 в 08:29

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация , с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но..

публикувано на 02.08.21 в 10:41
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Засега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.     „Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци..

публикувано на 02.08.21 в 09:11

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25