Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването в Турция: Опашки, нерви и намеса на полицията

| обновено на 04.04.21 в 20:55
Секцията в Авджълар.
Снимка: Тоня Димитрова

Изборният ден в Турция започна бурно с хаос и напрежение, но приключи спокойно. В Истанбул повечето секции затвориха още преди 9 часа, предава от Турция специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова.

През целия ден пред секциите имаше дълги опашки, потокът от хора започна да намалява след 19 и 30. В секцията в квартал Авджълар вотът беше удължен, докато свърши опашката от около 10 души.

Някои от гласуващите споделиха, че са се притеснявали от коронавируса и са искали да избегнат струпването на хора, поради което са отишли в секцията в последните възможни часове.

Всички останали 6 секции в Истанбул приключиха изборния ден навреме в 20 часа.

И тази нощ по време на броенето на бюлетините българските секции в Турция ще бъдат охранявани от турската полиция, а очакванията са избирателната активност в южната ни съседка да е по-ниска в сравнение с предишни избори. 

В Турция пред избирателните секции се образуваха опашки от желаещи да гласуват още преди началото на изборния ден. 

350 000 са българските граждани с право на глас в югоизточната ни съседка, а гласуването става в 35 секции.

Вотът започна с хаос и скандали, но във втората половина на изборния ден ситуацията се нормализира.

В повечето секции в Турция изборният ден започна с леко закъснение, докато членовете на секционните комисии решат как да бъдат попълвани декларациите за вот в чужбина.

Най-малко три от седемте секции в Истанбул – в Авджълар, Гюнешли и Картал – бе решено декларациите да се попълват вътре в секциите и това създаде напрежението:

„Каква е тази омраза? Просто не мога да ви разбера? В Германия така ли е, в Англия, в Америка?“;

„Не искате да гласуват турците. Това ви е основната цел“;.

„Хората, които ще гласуваме, трябва на тези изисквания да отговаряме. Щом трябва, добре“, казаха избиратели пред микрофона на БНР.

Ситуацията в секцията в Гази Осман паша беше спокойна през целия ден. Неджат Осман – генерален секретар на Асоциацията за помощ на емигрантите „Гази Осман паша“:

"Имаме специални автобуси, които организирахме за деня на изборния ден да превозват хората понеже е дъждовно".

В Анкара в квартала на изселниците "Пурсаклар" също е имало хаос, разказва Тидже Аглач:

"Те там са повечето възрастни. И да знаят български, не могат да попълнят, предполагам. Вече са на 80-80 и няколко години, ако искат да гласуват. Даже възрастните не искат да гласуват заради пандемията".

След първоначалния хаос заради правилата за попълване на декларации за вота ситуацията в секциите се нормализира.

След жалба излезе решение на ЦИК, че всички декларации за вота в чужбина могат да се попълват и предварително, а не в секцията и ситуацията се успокои. Дългите опашки обаче предизвикваха струпване на хора и задължителното разстояние от метър и половина не се спазваше масово.

Наложи се и намеса на турската полиция, която охранява секциите, за да раздалечи хората един от друг.

В Бурса проблемът е бил решен още в ранните часове на изборния ден и декларациите се попълват навън, разказва д-р Юксел Юскан, който е и депутат в Меджлиса от Народнорепубликанската партия, и изрази възмущение:

"Тези, които са командировани от ЦИК, не знаят правилата, Кодекса не знаят".

И в Бурса опашките са дълги и няма разстояние между хората: "Аз съм лекар. В тази пандемична ситуация хората как ще се пазят, как ще спазват физическото разстояние? Как? Това е безразумие. Наистина безразумие, с извинение".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05