Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти е приключила обработката на протоколите в 23 и 25 РИК

| обновено на 05.04.21 в 11:45

Забавяне в обработката на протоколи отчитат излизащите от зала "Арена Армеец" представители на комисиите. Обработката на протоколите на 25 МИР почти е приключила. Обработени са 510 от 521 протокола. Към приключване върви обработката и за 23 МИР - там са обработени 517 от общо 564 протокола.

Пред БНР излизащи от залата представители на комисиите:

"Никаква организация няма! Ние сме от 6,30 ч. в събота до 9,45 днес!"

"Трима човека припаднаха, единият явно беше в доста тежко състояние! Него го изведоха на ръце и го откараха в болница. Страшно много хора! Според мен може да се направи и друг вид гласуване. Цял свят гласуват и по пощи, и по интернет. Може да се направи график".

"Пълна неразбория! Хората са страшно неграмотни, които извършваха тази дейност! Протоколите бяха супер елементарни, на ниво 5 клас. Дете на 12 години може да ги попълни за не повече от 40 минути".

Причините за сериозното забавяне в 23 МИР обяви по-рано днес секретарят на районната избирателна комисия Полина Витанова.

"Нашите очаквания се оправдаха. Приемането става бавно, трудно, числата са много, сборните грешки в протоколите - също. При разпределението на преференциите има доста грешки, като разбира се, тези сборни грешки не довеждат до промяна на изборния резултат".

Тя допълни, че сгрешените протоколи е могло да бъдат избегнати:

"Една част от сумиранията, която са заложени в протоколите, одобрени от ЦИК, те не са заложени и няма такова изискване в Изборния кодекс да фигурират в протоколите".

Полина Витанова сподели по-рано през нощта:

"Не се движат много бързо нещата. Има доста сборни грешки, особено при преференциите, и в почти всеки протокол. Тези грешки трябва да се отстранят и след отстраняването им повторно да се въведат данните. Не става въпрос за преправяне, поправяне или каквото и да е на протоколите".

Членовете на мобилните секции прекараха над час пред "Арена Армеец" преди да предадат протоколите от секциите. Изабела Александрова - председател на 86 а СИК в "Лозенец", обясни:

"Най-големият проблем беше, когато дойдохме до "Арена Армеец", за да си предадем бюлетините. Един час ни държат отвън, на студа, бусът- неотопляем. Гладни, уморени, и те не ни пускат, не знаем защо. Не били подготвени".

Полицейски кордон попречи на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" да влезе в залата. Манолова твърдеше, че има подправени протоколи и настояваше да присъства на обработването им. Секретарят на 23 РИК Полина Витанова каза, че това е обида за членовете на комисията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 07:54

Депутатите изслушват Главчев и Запрянов за срещата на върха на НАТО

Депутатите ще изслушат служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и министъра на отбраната Атанас Запрянов. След това ще се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват 7 министри.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Служебният премиер Главчев и министърът на отбраната Атанас..

публикувано на 19.07.24 в 07:49

Продължават битките с пожарите в цялата страна

Продължават усилията за овладяване на пожарите в страната, включително на  големия пожар около Воден и близките села. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Вчера огънят достигна граничното с Турция село Крайново. В района на бедствието са служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов...

публикувано на 19.07.24 в 07:32

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни..

публикувано на 19.07.24 в 07:24

Кипър регистрира повече пристигнали туристи в сравнение с миналата година

Туристическите пристигания в Кипър са се увеличили през първите шест месеца на годината, което показва, че поставената за този сезон цел за развитие на сектора се изпълнява, казаха от правителството. Допълнителни 10 млн. евро ще бъдат предоставени с бюджета за догодина за популяризиране на страната в чужбина.  Над 1,65 млн. са посещенията на туристи в..

публикувано на 19.07.24 в 05:20
Володимир Зеленски

Зеленски е готов да работи с Тръмп, ако бъде избран за американски президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Би Би Си, че е готов да работи с всеки, който бъде избран за президент на Съединените щати, включително Доналд Тръмп. "Ние трябва да работим със Съединените щати. Ако дойде нов екип, ще трябва да работим с тях усилено. Не се страхуваме от усърдна работа", подчерта Зеленски. Той каза също, че..

публикувано на 19.07.24 в 05:12

Кипър отпуска спешно средства за преодоляване на водната криза

Над 6 млн. евро отпуска правителството на Кипър за допълнителни спешни мерки за справяне с водната криза и подкрепа на земеделците заради неблагоприятните климатични условия. В резултат на продължаващата суша язовирите в страната са пълни едва до 37% от обема им.  От юли до декември тази година ще се засили експлоатацията на сондажи, за да се укрепи..

публикувано на 19.07.24 в 03:53