Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жителите на село Каменци приемат с примирение трудностите

2
Храма на манастира „Възнесение Господне“
Снимка: Незабравка Кирова

В живописен каньон, заобиколено от стръмни, обрасли с гъсти гори, хълмове и скали се намира село Каменци, община Кайнарджа - Силистренска област.

40 км го делят от областния град, но за да се стигне до там, трябва да се минат още 6 км до село Средище, откъдето да се хване автобус. Било за Силистра, било за Добрич или Варна.

В селото някога е имало над 900 жители. Днес по избирателен списък са около 15 човека. Но реално са и по-малко. Повечето използват селото като вилна зона и да гледат пчелини.

Снежана и Георги Милеви са от постоянното присъствие в Каменци. В неделния ден те, както и много други българи, упражниха правото си на глас.

Снежана и Георги Милеви       Снимка: Незабравка Кирова

От десет години децата на Снежана и Георги Милеви живеят в чужбина. Виждат ги веднъж годишно, когато успеят да си дойдат.

В селото се губи обхватът за телефоните, а за интернет връзка не смеят и да мечтаят.  И въпреки тежкия си живот на село, винаги отиват и гласуват.

"Всеки има негова партия, всеки си гласува за себе си", каза Георги Милев.

"Селото ни е безлюдно вече, какво можем да очакваме - нищо. Поне по-спокоен живот да има за старите хора", каза Снежана Милева.

За жителите на село Каменци доставят два пъти в седмицата хляб.

"Лекарят идва от време на време. Едни изследвания беше дошъл скоро да ни прави", допълни Снежана Милева.

Според нея политиците трябва да бъдат честни, да изпълняват това, което обещават.

Снежана и Георги Милеви     Снимка: Незабравка Кирова

Да се върнат младите хора по родните места е единственото спасение, за да стане по-добър живота, смята кметът на Средище -  Гошо Манов. Той отговаря и за Каменци, и за още две обезлюдени села - Стрелково и Господиново.

"Трябва да се върне младежта от чужбина, друго какво може да се направи. Иначе няма как да стане, населението на цялата страна е застаряващо, трябва да се правят деца и да се заселват на село, да не бягат в чужбина и градовете".

Сред гората на най-високата част в селото се извисява  белокаменният храм на манастира „Възнесение Господне“. От дялан камък е строена през 1906-та година църквата.

Казват, че в този каньон, край Каменци са снимани кадри от филма „Време разделно“, но днес няма кой да разкаже за това.

 Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30

Как преживяват в Израел някои от ромите

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх , също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му.  Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в..

публикувано на 07.04.21 в 13:18
МБАЛ - Добрич

Ще запомним ли уроците на пандемията

В Световния ден на здравето преглеждаме уроците, които пандемията ни накара да научим. Или поне да прочетем. Covid ситуацията в Добричко е един от красноречивите примери.  През лятото на миналата година Област Добрич влезе активно в новинарския поток , свързан с пандемията от Covid-19. Тогава районът беше един от първите в страната, в които..

публикувано на 07.04.21 в 11:24