Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как преживяват в Израел някои от ромите

Снимка: Искра Декало

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх, също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му. 

Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в градинката Давидов в Яфо. Преди това са дошли от България заедно с евреите през годините 1948-1952 година. И те са били изселени от големите български градове и поселени най-вече край Дунав, за да може по-късно да бъдат депортирани. Там са се сприятелили с евреите и решили заедно след войната да потеглят към Близкия изток. Според израелските изследователи те са се асимилирали в обществото и само отделни изрази и приспивни песни говорят, че вече трето или четвъртото поколение са в Израел.

Някои са събрали пари и са се върнали в България, други са си купили къщи с големи дворове в села или вилни селища в Израел. И все пак на Банго Васил се завръщат край градинката Давидов. За тях разказват един през друг посетителите на кафенето на Ваня:

"Аз съм българин, живял съм с роми, хубави хора са. Всеки си знае неговия джоб, не можем да се оплачем. Ето тук сме в Израел и живеем заедно с ромите".

"Всяка година се събираме пред кафето на леля Ваня и с всички роми от български произход изкарваме заедно Банго Васил".

Снимка: Искра Декало
С много уважение разказа продължава маникюристката Вероника Парма:

"Сега почти не срещам ромите, но си ги спомням. Не съм виждала по-работливи и по-щедри хора от тях. Умеят да ценят чуждия труд. Може би, защото самите те се претепваха от работа. Докато идваха при мен ми разказваха и за децата си. Не съм чувала тяхно дете да не се е справяло с училището. Когато порастваха, отиваха и войници. Мнозина продължават образованието си и в университети. Знам, че между тях има и high tech специалисти. Част от тях бяха стипендианти от армията. Тук ги имат за евреи, а те много бързо научиха езика. Много са музикални, да не говорим, че страхотно гадаят. Всичко ми познаха. Дори ме предупреждаваха да не правя една или друга крачка. Много ми липсват".

Освен българските роми, в Израел, по-точно в Йерусалим, живеят и цигани-дамари или доми. За тях ръководителя на читалището им Амун Слим разказа, че пра, пра, пра- дядовците им дошли от Египет, малко преди англичаните да завземат Йерусалим. Заселили са се в един от най-неблагополучните квартали и досега живеят в района на Баб хута (портата на щъркела). Повечето от циганите работят. Мъжете - в чистотата и озеленяването, но има и занаятчии и коняри, а жените са санитарки, чистачки, помощник-готвачки. Имат йордански паспорти, но се борят за признаване като малцинство в Израел. Първата придобивка е читалище, където хранят децата след училище и са осигурили възпитатели да им помагат с домашните. Има и няколко работилници, където жени могат да изработват кошници, да бродират и тъкат. Продукцията им е за продан. Има и гостилница. Преди коронакризата е била много популярна. Идвали и гости от чужбина.

Основно са три големи семейства. Наброяват около 1200 души. Женят се помежду си. Арабите не ги приемат, въпреки че са по-заможни и по-образовани от тях. Съседите завиждат и на малкото, което циганите имат. Наложило се да създадат отряд за отбрана от крадци. Дамарите се славят като честни и порядъчни

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За сладкия бизнес и високото качество

„От години работим в хранително-вкусовия бизнес, като аз съм завършил такъв техникум, постепенно не се отказах и професията ми хареса“, разказа в „Преди всички“ Димитър Колчаков за това как оцелява днес един малък семеен бизнес за сладкиши. „Опитваме се чрез различни електронни платформи за професионални сладкари да даваме повече познания..

публикувано на 16.04.21 в 10:28

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква се те да бъдат  около 12 хиляди . Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ  „Захарий Круша“ в столицата сигнализираха БНР с притеснения, че те трябва да кандидатстват по общия ред  и според тях няма гаранция, че ще останат в същото училище.  Те са изпратили свои..

публикувано на 12.04.21 в 09:39

Кампанията "Жълти стотинки" събира средства за болницата в Шумен

До края на януари 2022 година ще продължи събирането на средства в 14-ото издание на кампанията "Жълти стотинки". Мотото на акцията е "Деца помагат на деца". Средствата се използват за купуване не медицинска апаратура в детските отделения в болниците. Тази година вниманието е насочено към болницата в Шумен.   " Това, което казват от..

публикувано на 11.04.21 в 17:05