Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова зала за катерене за деца със СОП в София

| обновено на 09.04.21 в 10:21
5-годишният Митко
Снимка: Таня Иванова

В София вече има катерачна зала, в която могат да бъдат тренирани деца със специални образователни потребности. Катеренето е един от спортовете, които са доказали своята терапевтична стойност в работата с такива деца.

Треньор е Вили Евтимова, която след завършването на образованието си в НСА започва да се занимава с деца със специални нужди.

"Трудно е, защото не знаеш как ще реагират. Много често те получават кризи. Когато им представям нещо ново, трябва да съм много търпелива и готова за такива кризи. След всяка една тренировка аз мисля какво мога да направя за това дете, защото много често децата със СОП са непредвидими. Първоначално имаш чувството, че въобще не те отразяват, но след първа-втора тренировка те те търсят. Много често на хората им е тъжно, виждайки едно такова дете, и ги плаши, защото тези деца са по-различно социално настроени, но след време разбират, че те са като другите - искат да се смеят, искат на игра да се превърне даденото нещо, плаши ги неизвестното... Както всяко едно дете."

Вили Евтимова

Петя е майка на 5-годишния Митко, който вече две години се катери, правейки своите малки крачки към големия свят.

"Малкият ми син е със СОП диагноза, т.е. с изоставане в развитието. И ходим по специалисти. Не бих могла да конкретизирам как му се отразява катеренето, защото ние правим много неща. Няма да е честно да кажа, че само това е оказало влияние, но наистина развитието просто тръгна. Не с магическа пръчка всичко да се е решило, но смятам, че нещата ще се получат. Вярвам...".

Както в катеренето - добавя Вили Евтимова, ти не знаеш какво ще стане, дали ще се справиш, но опитваш - един, два, три пъти, и след това то се получава. А ако нещо не се получава, променяш нещо.

Залата е пригодена за деца със специални образователни потребности, но в нея могат да тренират всички желаещи. Стената е висока 5.60 м, има и боулдър зона. Залата е отделно помещение в рамките на голяма фитнес зала и се намира на ул. “Лъчезар Станчев” 5, в кула А на Софарма бизнес тауърс.

Стената

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Константин Бобчев за преподавателската работа и подкрепата за младите

Преди 101 години Университетът за национално и световно стопанство е учреден като свободен университет за политически и стопански науки. Възпитаници и преподаватели във висшето учебно заведение са бивши министър-председатели и министри в демократичната история. Д-р Константин Бобчев, който е правнук на основателя на университета проф...

публикувано на 18.05.21 в 20:32

Свръхликвидността и трудният избор на банките

Едно ново явление се забелязва в развитието на банковата ни система – отказ от депозити. Според експерта по банково дело доц. Григор Сарийски причината е напълно логична, тъй като банките са толкова ликвидни, а кредитирането е в упадък. Ако средствата, привлечени като депозити, не могат да бъдат върнати в икономиката под формата на кредити, банките..

публикувано на 18.05.21 в 19:03

Жителите на Кранево подготвят протест заради състоянието на инфраструктурата

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. В края на миналата седмица кметът свика спешно общоселско събрание, в което бяха обсъдени както проблемите, така и действията, които местните..

публикувано на 18.05.21 в 18:36

Навършиха се 225 години от създаването на първата ваксина срещу едра шарка

Навършиха се 225 години от създаването на първата ваксина срещу едра шарка. Това е единствената болест, която напълно е изкоренена. Откривателят на ваксината е английският лекар Едуард Дженър, а годината е 1796-та. На този фон отправяме поглед и към актуалната ситуация, когато пред нас стои въпросът за ваксинация, но срещу Covid-19. Едрата..

публикувано на 18.05.21 в 15:40
Състезание „Най-добър млад шофьор на България“

Оценки за състезанието "Най-добър млад шофьор на България"

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата „Най-добър млад шофьор на България“ за 2021 година . Финалът на състезанието се проведе във Варна, където състезателите преминаха през редица технически тестове. „Много съм впечатлен от организацията. Искам да отправя своите адмирации към Съюза на българските автомобилисти и другите..

публикувано на 18.05.21 в 14:08
Снимката е илюстративна

Стефан Иванов: Според Конституцията не бива да се дискриминира по пол и сексуална ориентация

„Не трябва да се страхуваме от думата фобия, защото това е всъщност страх , по-скоро бих се радвал, ако имаше образователни курсове и запознаване с текстове от Конституцията, според които не бива да се дискриминира по пол и сексуална ориентация, или курсове по гражданско образование“, каза пред БНР поетът Стефан Иванов във връзка с бургаския прайд..

публикувано на 18.05.21 в 13:18

За съдбата на Паметника на Съветската армия

Какво да се прави с Паметника на Съветската армия ? Този сюжет избухва периодично – за и против са различни обществени групи. При едно от предпоследните избухвания на този сюжет - Димитровград под ръководството на ГЕРБ реши да приюти паметника , ако Столична община, също под ръководството на ГЕРБ, беше решила да изпълни своето решение за..

публикувано на 18.05.21 в 12:47