Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На мегдана, но през социалните мрежи

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Хората със специални потребности са като нас

Снимка: Сдружение деца със специални потребности Мадан

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан.

„Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални обучения“, каза пред БНР Емилия Георгиева, председател на Сдружение деца със специални потребности Мадан.

„Така решаваме два наболели въпроса в обществото – грижата за самотни възрастни хора и заетост за младежи със специални образователни потребности. Те сами ни търсят, защото нямат големи възможности след завършване на училище. Децата понякога не само физически им помагат, но и разговарят с тях“, каза още Георгиева.

Това е второто издание на проекта, който продължава до края на месец септември и надеждите са да има трети формат. Партньори са НПО от Македония, Турция, също са имали доброволци от Италия и Испания. Проектът е по програма „Еразъм“чрез Европейски корпус за солидарност. В третия формат ще бъдат обхванати 50 възрастни семейства от тримата участници в проекта.

Сдружение деца със специални потребности Мадан

Хората със специални нужди не трябва да бъдат дискриминирани, те могат всичко да изпълнят, ако им се обърне внимание, имат нужда да бъдат стимулирани да участват активно в обществения живот, трябва да ги третираме като равни“, каза в „Преди всички“ Сузана Георгиева, член на сдружението и асистентка на дете с аутизъм по проекта. Тя е студентка по специалност Маркетинг в Университета за национално и световно стопанство:

„Работят, изграждайки доверие помежду си – двете групи – млади и стари, много е зареждащо“, каза още Георгиева.

Успоредно с инициативата правят и платформата „На мегдана“, аналог на едновремешните седенки на нашите баби и дядовци, допълни още председателят на сдружението Емилия Георгиева:

„Продължение на социалните мрежи, но за възрастните хора, които през тази платформа общуват както едно време – на мегдана.“

Още по темата в репортажа на Радостина Чернокова.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30

Как преживяват в Израел някои от ромите

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх , също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му.  Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в..

публикувано на 07.04.21 в 13:18
МБАЛ - Добрич

Ще запомним ли уроците на пандемията

В Световния ден на здравето преглеждаме уроците, които пандемията ни накара да научим. Или поне да прочетем. Covid ситуацията в Добричко е един от красноречивите примери.  През лятото на миналата година Област Добрич влезе активно в новинарския поток , свързан с пандемията от Covid-19. Тогава районът беше един от първите в страната, в които..

публикувано на 07.04.21 в 11:24
Храма на манастира „Възнесение Господне“

Жителите на село Каменци приемат с примирение трудностите

В живописен каньон, заобиколено от стръмни, обрасли с гъсти гори, хълмове и скали се намира село Каменци, община Кайнарджа - Силистренска област. 40 км го делят от областния град, но за да се стигне до там, трябва да се минат още 6 км до село Средище, откъдето да се хване автобус. Било за Силистра, било за Добрич или Варна. В..

публикувано на 06.04.21 в 13:18