Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват Европейската награда за литература на 18 май

5 книги на български автори са номинирани за Европейската награда за литература, но имената им не могат да бъдат съобщени на този етап. Европейската комисия ще обяви лауреата на 18 май. Връчването на наградата ще бъде в края на септември 2021 година.
 Политиката на Европейската комисия е да се направи анализ, доколко тези автори, които ние предлагаме, са разпознаваеми и имат значителни успехи като продажби“, съобщи за БНР Анжела Димчева, поетеса, литературен критик и журналист. Тя е председател на журито за избор на лауреат.

В предаването „Графити по въздуха“ Анжела Димчева допълни, че Европейската награда за литература има строги критерии за номиниране:

Няма възрастови ограничения, но авторът не трябва да бъде стартиращ, дебютант само с една книга. В същото време не трябва да е и утвърдено име. Трябва да има издадени между 2 и 4 белетристични книги, които не трябва да са детска литература, документална, нито мемоари. Има жанрови ограничения“.

България участва през 3 или 4 години в тази награда. Тя включва 5000 евро премия и превод на номинираната книга на всички основни езици в Европейския съюз. Лауреат на наградата за 2011 е писателят Калин Терзийски.

Членове на журито са д-р Дарин Тенев, литературовед, Светлозар Желев, директор на клуб „Перото“ в НДК. Сред другите членове на журито са Велизара Добрева, председател на Асоциация "Българска книга“ и Димитър Атанасов, който се занимава с разпространение на книги“.

Анжела Димчева анализира грешките в културната политика на правителствата по време на прехода. Според нея културните процеси са дългосрочни и "са направени генерални грешки в началото на 90-те години, чийто плодове и до днес продължаваме да берем ".

"В периода 1993-1994 година всички творчески съюзи у нас бяха принудени да се пререгистрират като търговски дружества без да се отчита фактът, че в една малка държава като България няма как стойностният културен продукт да бъде стока, търсена от широките маси и това се видя с развихрянето на чалга културата през 90-те години, която беше търсена стока, а такива автори като Христо Фотев и Александър Геров умряха в студените си домове без средства за прехрана, дори и без отопление".

Анжела Димчева беше включена в листите на ГЕРБ за парламентарните избори на 4 април 2021 година.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49