Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Снимка: БНР
Как се стигна до впечатляващите  преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента за него? И  има ли това връзка с факта, че баща му управлява общината пети мандат?

На фона на  драматично намалелия вот за  ГЕРБ на национално ниво в област Благоевград  изборният резултат на партията  е доста добър - 35 % или 53 641  гласа. Първите петима кандидат-депутати са си извоювали близо 60 процента  от преференциалния вот.  И ако това е впечатляващ процент, то още по-впечатляваща е бройката поотделно.  Между 5000 и 6 500 гласа имат Георги Динев от Петрич, Александър Мацурев от Банско и Стоян Стоев от Сандански.  Водачът на листата Росен Желязков има  скромните 2380 преференциални гласа.  Той обаче добавя към тях още 6905 - толкова са хората, гласували за ГЕРБ,  без да отбележат преференция.

Но дори и този бонус на транспортния министър се оказа недостатъчен,  за да се сравнява с рекордните 9507 преференциални гласа, които регистрира депутатът от Симитли Стефан Апостолов, известен в миналия парламент с професионалната си страст към футболното съдийство и липсата на опит в четенето на чужд текст. 

На поканата за коментар на резултатите от изборите  от пресцентъра  на ГЕРБ отговориха, че  към момента нямат готовност да говорят. Самият Стефан Апостолов се съгласи, но само след  съгласуване с пресцентъра  на партията.  Единствената възможност за пробив на омагьосания кръг беше да питаме самите избиратели от Симитли.

"Млад човек, мисли за хората. Не е върнал никой, когато някой го е помолил за нещо".

"Добър човек. Младо момче, с ентусиазъм." 

"Помага на бездетни майки, дарява пари", казаха жители на Симитли пред микрофона на БНР.

Почти всички партии на областно ниво, които бяха конкуренти на коалиция ГЕРБ - СДС,  заявиха, че нарушенията на изборния процес и неприкосновеността на вота са безпрецедентни. Според областния лидер на "Демократична България - обединение" Калоян Ханджийски става дума за "феодален модел на гласуване":

"Очевидно финикийските знаци са работили много сериозно. Няма как някой да ме убеди, аз правя избори повече от 20 години и се занимавам много директно с избори, преференции от типа на 5-6-10 хиляди. Тук се наблюдава един феномен - колкото по-малка община или село, толкова по-изкривен вот. Не може да се случи 90% от дадено село да е за една политическа партия. Електронният вот точно това ще пресече"

Само един от кандидат-депутатите на ГЕРБ си позволи да коментира  казуса с хилядите преференции. По обясними причини гласът му е променен:

"Ако се направи една диаграма, ще се види какви изкривявания има при някои хора. Резултатът на ГЕРБ се дължи на изключително инвеститорски подход. Това не е моето разбиране за политика и за влияние върху избирателите. Използват се съвсем различни подходи. Това има обратен знак".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Константин Бобчев за преподавателската работа и подкрепата за младите

Преди 101 години Университетът за национално и световно стопанство е учреден като свободен университет за политически и стопански науки. Възпитаници и преподаватели във висшето учебно заведение са бивши министър-председатели и министри в демократичната история. Д-р Константин Бобчев, който е правнук на основателя на университета проф...

публикувано на 18.05.21 в 20:32

Свръхликвидността и трудният избор на банките

Едно ново явление се забелязва в развитието на банковата ни система – отказ от депозити. Според експерта по банково дело доц. Григор Сарийски причината е напълно логична, тъй като банките са толкова ликвидни, а кредитирането е в упадък. Ако средствата, привлечени като депозити, не могат да бъдат върнати в икономиката под формата на кредити, банките..

публикувано на 18.05.21 в 19:03

Жителите на Кранево подготвят протест заради състоянието на инфраструктурата

Жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест. Причината е окаяното състояние на инфраструктурата и липсата на почистване и поддръжка в населеното място. В края на миналата седмица кметът свика спешно общоселско събрание, в което бяха обсъдени както проблемите, така и действията, които местните..

публикувано на 18.05.21 в 18:36

Навършиха се 225 години от създаването на първата ваксина срещу едра шарка

Навършиха се 225 години от създаването на първата ваксина срещу едра шарка. Това е единствената болест, която напълно е изкоренена. Откривателят на ваксината е английският лекар Едуард Дженър, а годината е 1796-та. На този фон отправяме поглед и към актуалната ситуация, когато пред нас стои въпросът за ваксинация, но срещу Covid-19. Едрата..

публикувано на 18.05.21 в 15:40
Състезание „Най-добър млад шофьор на България“

Оценки за състезанието "Най-добър млад шофьор на България"

21-годишният Павел Джалев от София спечели титлата „Най-добър млад шофьор на България“ за 2021 година . Финалът на състезанието се проведе във Варна, където състезателите преминаха през редица технически тестове. „Много съм впечатлен от организацията. Искам да отправя своите адмирации към Съюза на българските автомобилисти и другите..

публикувано на 18.05.21 в 14:08
Снимката е илюстративна

Стефан Иванов: Според Конституцията не бива да се дискриминира по пол и сексуална ориентация

„Не трябва да се страхуваме от думата фобия, защото това е всъщност страх , по-скоро бих се радвал, ако имаше образователни курсове и запознаване с текстове от Конституцията, според които не бива да се дискриминира по пол и сексуална ориентация, или курсове по гражданско образование“, каза пред БНР поетът Стефан Иванов във връзка с бургаския прайд..

публикувано на 18.05.21 в 13:18

За съдбата на Паметника на Съветската армия

Какво да се прави с Паметника на Съветската армия ? Този сюжет избухва периодично – за и против са различни обществени групи. При едно от предпоследните избухвания на този сюжет - Димитровград под ръководството на ГЕРБ реши да приюти паметника , ако Столична община, също под ръководството на ГЕРБ, беше решила да изпълни своето решение за..

публикувано на 18.05.21 в 12:47