Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогувахме се с журналиста Георги Коритаров

| обновено на 09.04.21 в 18:50
Снимка: Анелия Джамбазка

Днес се сбогувахме с журналиста Георги Коритаров. Поклонението се състоя в храм "Преображение Господне" в столичния квартал "Лозенец".

Ще запомним Георги Коритаров с емблематичния му начин на правене на интервю, умението му да задава неудобни въпроси и да хваща неверните твърдения на гостите си, да не ги оставя да се измъкват с общи приказки и да настоява да получи отговор на това, което конкретно е попитал.

На поклонението вицепрезидентът Илияна Йотова сподели, че изпраща близък приятел и колега.

"Един от най-добрите български журналисти".

Журналистът Георги  Милков каза:

"Винаги готов да разсъждава и затова неговите анализи бяха толкова брилянтни, толкова метафорични, и толкова пълни, защото беше човек извън клишето, а то беше така, защото беше начетен".

Бившият председател на парламента  Георги Главчев си спомни:

"Той се открояваше с истински бърз и пъргав ум, който превръщаше в предизвикателство и участията на гостите при него. Едно и също училище сме завършили. Той беше малко по-голям, разбира се. Така се възприемахме и двамата - като съученици".


На поклонението - 9 април 2021 г.
Георги Коритаров е роден на 10 май 1959 в София. Завършил е "Славянска филология" В Софийския университет.

С журналистика започва да се занимава от създаването на  вестник "Демокрация" през 1990 като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и "Континент". От 1992 г. е в Радио "Свободна Европа", където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас".

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия бТВ в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е в "Нова телевизия" и радио "Нова Европа". По Нова телевизия води половинчасово токшоу, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия.

От февруари 2018 г. е в телевизия "Европа".

Българското национално радио изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Георги Коритаров. Поклон пред светлата му памет!

Георги Коритаров/ Снимка: Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43