Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 7 - 12 април 2021

Валерия Димитрова
Снимка: Търново Ултра


БЪЛГАРСКИ ПОСТИЖЕНИЯ

Христо Минков победи в най-дългата дистанция на ултрамаратона Търново Ултра. Състезанието се проведе в събота и неделя, а Минков успя да измине 71-километровото трасе за 7:43:36 ч. При жените най-бърза бе Валентина Тодорова, която зае осмото място в общото класиране с резултат 9:18:40 ч.

В другите дисциплини победители станаха:

48 км бягане - Пламен Пенов (4:19:04) и Валерия Димитрова (5:34:44);

28 км бягане - Владимир Илиев (02:02:57) и Кристина Иванова (02:35:24)

14 км бягане - Александър Спасов (01:01:58) и Ясна Петрова (01:05:22);

30 км колоездене - Алек Бонев (01:26:50) и Йоана Вълкова (01:48:24);

48 км колоездене - Бойко Танчев (02:20:48) и Лили Ангелова (03:18:20;

дуатлон (48+48 км) - Самуил Вълчев (07:41:16) и Веселка Врликова (10:45:16).

Това бе шестото издание на Търново Ултра, като тази година стартът на колоездачите е част от календара на Българската федерация по колоездене.

===

Силен дебют на 16-годишните Алекс Тоткова (СК "НСА") и Слав Киров (КСКЕС "Алтиус") във възрастовата група "жени и мъже" в спортното катерене - на Европейската купа в дисциплината "боулдър" в Клагенфурт, Австрия. Двамата достигнаха полуфинали и в крайното класиране заеха, съответно, 19-о (Алекс) и 13-о (Слав) място. Боулдърите изглеждаха невероятно трудни и само три от жените и петима от мъжете постигнаха "топ". Ерика Велев зае 41 място, Росен Руев - 39, а Филип Дончев - 55-о.

Ники Русев

Снимка: Владимир Пеков


От по-високите категории маршрути в скалното катерене, преминати през последните дни у нас, ще отбележим:

* Ники Русев - "Нема тебе, нема мене" 8b+, Карлуково;

* Румен Нешев - "Пуша в рейса" 8b, Врабча;

* Жоро Гомес - “Алитус” 8а, Лакатник.


ПО СВЕТА

Започна атаката на Анапурна, след като миналата седмица беше изграден и Лагер 3. Фиксирането на парапетите е било извършено главно от смесен екип от шерпи, като участникът в успешното първо зимно изкачване на К2 Мингма Джи е водил фиксирането от Лагер 2 до Лагер 3, което е най-техническата част в маршрута. Това съобщи за БНР пакистанецът Сирбаз Кан. Той и сънародникът му Абдул Джоши се опитват да станат първите пакистанци, изкачили Анапурна, а експедицията им е в памет на изчезналия тази зима под К2 Али Садпара.

Сирбаз съобщи, че той и Абдул Джоши са добре аклиматизирани, направили са 3 ротации след изграждането на Базовия лагер на 23 март и са готови за атаката. Прозорец от подходящо време се очертава до 15 април.

Сирбаз (вляво) и Абдул (вдясно)

Снимка: Kamran On Bike


Двете експедиции, които ще направят опит за премиерно изкачване на северозападния ръб на Дхаулагири, са в Базовия лагер. Единият екип е на румънците Хория Колибасану, Мариус Гане и словака Петер Хамор, а вторият - на американците Кори Ричардс, Томи Джойс и еквадорците Естебан „Топо“ Мена и Карла Перес). Северозападният ръб е дълъг 7000 м, от които над 4000 м са вертикално изкачване.


Шон Вилануева

Снимка: Личен архив на Вилануева


Шон Вилануева е преминал два премиерни маршрута на северната стена на Ел Мочо, в масива на Серо Торе. Случило се е през януари и през март, но белгиецът съобщи за това едва сега. Преди година той се оказа блокиран в Патагония заради започналата пандемия и се отдаде на катерене, без да дава признаци, че има намерение скоро да си тръгне от там.

По-рано този сезон Вилануева, който е известен с това, че на всеки връх си носи флейта и свири на нея, отбеляза няколко забележителни постожения, за които сме ви информирали. Сред тях е историческият соло траверс на 9-те върха във веригата на Фиц Рой, за което е твърде вероятно белгиецът да получи наградата “Златен пикел”.

Едното от изкачванията, за които съобщава сега, е по линията “Chalten Sin Clecas” (450 м, 7b) с Mecha Rocamora. В превод името на маршрута означава “Чалтен без магнезиеви белязки” - заради недоволството на Вилануева, че навсякъде в района маршрутите са с маркирани с магнезий хватки и така го лишават от удоволствието да разчита линиите сам. Той дори е започнал петиция сред местните катерачи в тази насока. Другият маршрут е “Chalten sin Chapas” (450 м, 7a+), изкатерен с Matías Korten. Името на тази линия пък означава “Чалтен без болтове”, като следваща стъпка след премахването на маркираните с магнезий хватки, както се шегува Вилануева. Той, обаче, съвесем не на шега твърдо се протвопоставя на безразборното наковаване на скалите с множество болтове, което лишава катеренето от неговата естествена красота.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15