Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Военноинвалиди се борят за по-висока финансова помощ от държавата

Снимка: Ани Петрова

Малко над 150 военноинвалиди се готвят да търсят правосъдие от Европейския съд по правата на човека, ако не успеят през националните институции да извоюват по-висока финансова подкрепа за техните вид и степен на увреждания.

Историята започва с приемането през 2019 г. на Закона за хората с увреждания. 164-ма военноинвалиди с право на чужда помощ следва да получават месечна финансова подкрепа в размер на до 25% от линията на бедност. Преместването им в друга категория – на хората с 90 на сто степен на увреждане с право на чужда помощ, би довело до по-висока сума на финансовата помощ – съответно в размер на 57% от линията на бедност.

Групата на военноинвалидите смята, че е лишена от допълнителни 111 лева доход, което месечно би струвало на държавата малко над 18 хиляди лева.

Адвокат Иван Сотиров от Съюза на военноинвалидите повежда институционалната и съдебна битка на тази малка група хора с увреждания. 

„Ние се борим да бъдем включени в линията на бедност. Разбирате ли какво безумие е това? Да кажете – вие сте бедни, ама ще стоите в по-„бедната“ графа“, коментира Сотиров за предаването „Хоризонт до обед“.

Тошко Тодоров от Враца през 1984 година е призован в казармата. Скрита аневризма се проявява по време на тренировка. След операция и престой в болница остава с увреждания и затруднение в говора. Вече 37 години той е в категорията първа група с чужда помощ. Счита отказа на държавата да отдели повече пари за хора като него за чиста дискриминация.

Чувствам се ощетен, аз съм отишъл в казармата със заповед, не съм се увредил на шосето. Ние нямаме възможност да работим, каквото ни дадат от държавата – с това се издържаме“, разказва Тодоров, който е предприемал срещи с местни депутати, за да им разясни казуса, но без успех. Изпращал е и писма до социалното министерство и премиера, също без резултат.

Основните аргументи на администрацията, които сме чували – ако дадем такава подкрепа на военноинвалидите, на тази малка група хора, ще надигнат глас други групи“ уточнява адвокат Сотиров, според когото подобно противопоставяне е неуместно.

Един от пътищата за решаване на казуса минава през Комисията за защита от дискриминация. След като било предписано министърът на труда и социалната политика да отстрани пряката и непряката дискриминация обаче и до момента Иван Сотиров не може да принуди МТСП да приложи правомощията си, за да се стигне до промяна.

Процесът стига и до съда, в няколко инстанции. Към момента Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е подал жалба до Върховния административен съд, касаеща решението МТСП да не прилага законодателната инициатива, с която е овластено. Делото е насрочено за края на май.

Следващата стъпка е да бъде сезиран Европейският съд по правата на човека.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Културни войни” с Владислав Апостолов: Кафявата акция срещу „Златния глобус“

И наградата за „Най-нелеп бойкот“ печели Холивуд. Това, което имаме като елитна развлекателна индустрия, по думите на един класик, реши да се саморазправи с малка група хора и да ги унищожи в името на „разнообразието“ и „прогресивните ценности“ . Засрамена от слабите си резултати, исторически ниските рейтинги и обществения присмех онлайн,..

публикувано на 15.05.21 в 14:22
Миролюба Бенатова

Миролюба Бенатова: Страшно е, че обществото фокусира тоталитарната си нагласа в една фигура

Страшно е фокусирането на тоталитарната нагласа на обществото в една фигура – била тя на Тодор Живков, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски или Бойко Борисов. Това каза в интервю за предаването  „Политически НЕкоректно“ Миролюба Бенатова, разследващ журналист, водещ на предаването „Алтернативата“ по TV1, дългогодишен репортер в bTV  и Нова..

публикувано на 15.05.21 в 13:28
Димитър Цанчев

Димитър Цанчев: Наивно е да се мисли, че външен натиск може да промени позицията ни за Северна Македония

„Става дума за заблуждаване на обществеността на европейските държави какъв е проблемът. Става дума и за заблуждаване на обществеността в Република Северна Македония за това какъв е проблемът. Проблемът между България и РСМ е съвсем ясен – РСМ подписва договори, които очевидно след това няма намерение да изпълнява.“ Този коментар направи в..

публикувано на 15.05.21 в 12:08

Напрежението в Близкия изток и надеждите за излизане от пандемията - в центъра на световните събития от седмицата

"България сама e измислила проблема, заради който Република Северна Македония още не може да започне преговори за членство в Европейския съюз." Това заяви премиерът Зоран Заев  на форум в Атина и изрази увереност, че Скопие ще получи зелена светлина за преговорите Условието на Атина за процеса по присъединяване на Скопие към Европейския съюз е..

публикувано на 15.05.21 в 10:23
Доставка на дезинфектант

Има ли държавен орган, който контролира съдържанието на дезинфектантите

Дезинфектантът за ръце, използван от изборните комисии и гласоподавателите на 4 април, е със съдържание, което не отговаря на изписаното на етикета, и е довел до заблуда на потребителите . Това доказват химичните анализи, направени по поръчка на Българското национално радио и от фирмата производител във Велико Търново. Разследване на..

обновено на 14.05.21 в 13:59
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова: 70 на сто от запитаните не желаят нова Конституция

„Ще представим наше проучване има ли нужда от промени в сега действащата Конституция или трябва да се приеме нова“, поясни в „Преди всички“ Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни инициативи, преди дискусията „30 години Конституция“. „Поводът за нашата конференция е навършването на 30 години от приемането на най-новата..

публикувано на 14.05.21 в 08:45

Туроператори очакват указания от МОН за организирани почивки за абитуриенти

Редица предложения, свързани с предстоящите абитуриентски балове отправят към завършващите училище туроператорите. Те не са така многобройни и разнообразни, както в периода преди пандемията от коронавирус. Но и търсенето и записването за такива пътувания все още не са масови, въпреки, че интерес има. В редица сайтове могат да бъдат намерени..

публикувано на 13.05.21 в 18:20