Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови тестове потвърждават високата ефективност на ваксината на "Модерна"

Ваксинация с препарата на компанията "Модерна".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Модерна" обяви, че ваксината ѝ срещу Covid-19 е показала високо ниво на защита срещу болестта шест месеца след приложена втора доза. Ефективността на препарата е 90 процента срещу заразяване с Covid-19 и 95 на сто спрямо развиване на тежки усложнения заради вируса. 

От производителя подчертават, че изследването шест месеца по-късно показва, че ефективността на ваксината продължава да съответства на резултатите от първоначалните тестове. 

Компанията също така е започнала изпитания на нови версии на ваксината, които са насочени срещу опасния нов щам на коронавируса, който беше установен за първи път в Южна Африка, предаде Ройтерс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В САЩ поставят на "пауза" ваксината на "Джонсън и Джонсън", проучват тромбози

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) препоръча временно да бъде спряна употребата на ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" ("Янсен"). Причината - проучване на случаите с образуване на кръвни съсиреци..

обновено на 14.04.21 в 00:08

"Джонсън и Джонсън" отлага доставките на своята ваксина за Европа

"Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) обяви, че компанията е взела решение да отложи "проактивно" пускането на своята ваксина срещу Covid-19 в Европа с оглед на случаите на изключително редки кръвни съсиреци при малко на брой хора, след като..

публикувано на 13.04.21 в 17:33
Здравният министър Костадин Ангелов

До края на деня се чака становището на ЕМА за ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Обезпокоени сме от днешните съобщения от Америка за ваксината на „Янсен” ("Джонсън и Джонсън"). Очакваме в края на деня да имаме решение, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде становище. Обсъждаме всеки, който желае да си постави..

публикувано на 13.04.21 в 16:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече се продават билети на Централна гара

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна...

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат..

публикувано на 12.07.24 в 10:55