Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн обучение, изпити и резултати - неизвестните остават

Снимка: БГНЕС

Не се предвижда съкращаване на изпитния материал за Националното външно оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас, нито отмяна на външните оценявания след 4 и 10 клас, каквато препоръка изпрати омбудсманът Диана Ковачева неотдавна до Министерството на образованието и науката. Това стана ясно от телевизионно интервю на просветния министър Красимир Вълчев

Темата за съдържанието на изпитите и за това дали някои от тях трябва изобщо да се проведат в контекста на продължаващото повече от година онлайн обучение продължава да предизвиква разнопосочни коментари сред образователни синдикати, училищни директори, учители, родители и ученици. 

Учители и училищни директори смятат, че редукция на изпитния материал за Националното външно оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас не се налага, показва анализ на мненията им, изготвен от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". 

Външното оценяване след 4 клас е лишено от образователна логика и трябва да бъде отменено, категорични са от синдикалната организация, откъдето са проучили мнението по темата на десетки хиляди учители.

Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов", редукция на изпитния материал за изпитите след 7 и 12 клас е необходима.

Според него външното оценяване след 4 и 10 клас трябва да е незадължително и без поставяне на оценка.

Иван Петков, директор на 73 СУ "Владислав Граматик" в столицата, смята, че няма основания учебният материал за изпитите след 7 и 12 клас да бъде намаляван.

Външното оценяване след 10 клас трябва да отпадне, смята Маргарита Илчева - учител по български език и литература в професионална гимназия по дизайн в София. Освен преподавател с 30-годишна практика, тя е и анализатор на учебните програми в България спрямо международното проучване "Пиза", оценител и проверител.

Ученичката в 10 клас на Профилирана езикова гимназия "Йоан Екзарх" във Враца, Стефани Любенова, смята, че външното оценяване след 10 клас следва да бъде отменено.

Против провеждането на Национално външно оценяване след 10 клас е също Камелия Петрова, майка на десетокласник в София.

Репортажа на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да приближава инфраструктурата си към границите на Русия и цели да ѝ нанесе стратегическо поражение. Това..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави: "Не..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му.  През 1942 година Старият цар..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния..

публикувано на 11.07.24 в 17:08