Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Любенов: Очертава се да има правителство на опозиционните сили за една година, после нови избори

Милен Любенов
Снимка: личен архив

„Това, което се очакваше и от изявленията последната седмица, е, че в това Народно събрание се очертава едно анти-ГЕРБ мнозинство и това ще проличи и от избора на председател на парламента, който по всичко личи, че ще бъде излъчен от втората по големина парламентарна група“, коментира в „Хоризонт до обед“ Милен Любенов, политолог, преподавател по политически науки, бивш секретар на президента Росен Плевнелиев.

Очертават се няколко консенсуса, по които ще се работи краткострочно, един от тях са по промени в Изборния закон, другите са свързани с възстановяване на върховенството на правото и с правосъдна реформа, за което разбира се, ще се изисква повече време. Затова според мен ще има правителство на опозиционните сили, за да изпълни тези приоритети, с по-кратък мандат, вероятно от  една година и ще се отиде на нови избори“, това смята още Любенов.

„Това, че правителството подаде оставка, без да се яви в парламента, е един стил на управление, който ние виждахме през цялото време и показва и отношението на Борисов към парламента. Те разбират, че са в много сериозна изолация, но все пак ще се опитат да предложат правителство", коментира още политологът.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Радев критикува промените за избор на служебен премиер, но ще направи възможното

 "Опциите са изключително стеснени за избор на премиер на служебното правителство. Това каза президентът Румен Радев, който е гост на конференция, посветена на 20 години членство на България в НАТО, провеждаща се в София. "Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности, но винаги, когато един избор е..

публикувано на 29.03.24 в 11:54

Истории от Афганистан

Днес се навършват 20 години от депозирането на документите на България за членството ни в НАТО във Вашингтон . Там е мястото, където всички държави-членки, които вече са 32 с Швеция, депозират договорите си. А Афганистан е мястото, където България почти 20 години имаше контингент.  Преди 20 години България става член на НАТО: Историята..

публикувано на 29.03.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Тяло на мъж е открито до детска ясла в Русе

Тяло на мъж е било открито в близост до детска ясла в русенския квартал "Възраждане", рано тази сутрин. По данни на полицията става дума за самоубийство. По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

публикувано на 29.03.24 в 11:46
Даниел Митов

С декларации в НС: ГЕРБ и ДПС с твърда подкрепа за НАТО, "Възраждане" - против

Пленарният ден в Народното събрание започна с декларации, посветени на членството на България в НАТО. От ГЕРБ-СДС определиха 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса като наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Депутатът Даниел Митов подчерта, че това е доказателство за трайната сила на колективната..

публикувано на 29.03.24 в 11:18

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите в НОИ, а за Националната здравноосигурителна каса и районните ѝ поделения са заложени 1 365 000 лв. Това предвижда проект на правителствено постановление за разпределение на общо 268 милиона лева от държавния бюджет за 2024 година, които са за компенсиране на възнагражденията..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите . Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57