Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов: Мажоритарни избори ще бъдат въведени при сигурен и спокоен парламент

| обновено на 16.04.21 в 17:34
Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов разкритикува „намерението на ГЕРБ да внесе в парламента законопроект за промяна на избирателната система от пропорционална на мажоритарна“.

„Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци?“, написа Трифонов във Фейсбук.

И допълни:

„Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката.

Така, както пожелаха промяна на Конституцията чрез Велико народно събрание, само и само да се спасят от протестите. Тогава номерът мина, щото Народното събрание беше друго.

За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси“.

Според Слави Трифонов ГЕРБ са токсична партия и няма да получат време.

„При един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си“, подчерта Трифонов.

ГЕРБ: Не е хубаво нов политически проект да лъже избирателите си

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че в момента разработват последните параграфи на промени в Изборния кодекс и те ще бъдат внесени. Тя се обърна към "Има такъв народ" и напомни: 

"Че заедно с ГЕРБ ние имаме 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство в този парламент или подкрепа не могат да бъдат разумни. Не е добре, макар и за нов политически проект, да започва с лъжа към избирателите си".

От "Има такъв народ" обаче не смятат, че са излъгали избирателите. Станислав Балабанов заями: 

"Ние сме последователи. Ще има мажоритарен трус със сигурност...но затова се изисква повече време. Има райониране, предстоят вероятно предсрочни избори, така че всичко по реда си".

Останалите партии в парламента не подкрепят въвеждане на мажоритарна избирателна система. 

Христо Иванов от "Демократична България" нарече инициативата на ГЕРБ "провокация", а решението на "Има такъв народ" - мъдро: 

"Тези, които имат пари и административен ресурс, котерии, ще бъдат в много добро положение всъщност да се възползват. Малките партии ги няма. Всичко отива в ГЕРБ и ДПС. Със сигурност никой не иска това да се случи като резултат, нали?".

Възраженията на Крум Зарков-БСП: 

"В българските реалности тя ще доведе до много по-малко представителност на парламента, без да казваме, че ще доведе и до по-лесното закупуване на мандати".

Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" каза:

"Мажоритарната система изисква райониране, изисква равна тежест на мандати. Някой някога да ви е говорил, да е правил такова нещо? Някой да има изобщо идея? Стига с тия импровизации".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов, ИТН: Този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат

В изказване от парламентарната трибуна на днешното първо заседание на новия парламент депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов постави под съмнение възможността 45-ото Народно събрание да изпълни пълния си мандат: „Няма нужда да се лъжем,..

публикувано на 15.04.21 в 11:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС и Лондон преговарят за споразумение за лесно движение на хора между 18 и 30 години

ЕС иска да постигне споразумение с Обединеното кралство, което ще улесни хората на възраст между 18 и 30 години да учат и работят в чужбина след Брекзит, съобщи Би Би Си. Медията уточнява, че това би било ограничено споразумение, а не възстановяване на..

публикувано на 19.04.24 в 05:24

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Динамично начало на туристическия сезон отчетоха в Кипър. За втори пореден месец броят на туристическите пристигания бележи ръст в сравнение с много успешната минала година, а пътническият трафик на летищата на страната вече надмина нивата отпреди..

публикувано на 19.04.24 в 05:18
Президентът Володимир Зеленски.

Мъж е арестуван в Полша за заговор за убийство на Зеленски

В Полша е арестуван мъж, който е обвинен, че е планирал да сътрудничи с руските разузнавателни служби, за да помогне за евентуалното убийство на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това обявиха полските власти, цитирани от Би Би Си.  Според..

публикувано на 19.04.24 в 05:15

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15%..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява..

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за..

публикувано на 18.04.24 в 23:00