Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

Снимка: личен архив

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво земеделие под управлението на Фондация „Ботаника Лайф“:

„Това беше едно добре планирано завръщане още от момента, в който взех решение да отида във Великобритания. Аз отидох съвсем целенасочено, за да завърша своя докторат и да натрупам опит в академичния живот. Имах възможност да преподавам, да участвам в изследователски проекти, но всичко беше с цел да науча нещо ново, да науча нещо от живота и рано или късно да се завърна в България“, каза за БНР Апостол Апостолов.

Снимка: личен архив

В предаването „Графити по въздуха“ той подчерта, че полученото наследство от баща му - къща, земеделски земи, решил да ги използва за създаването на Центъра:

„Това е нещото, което искрено ме е водило в моите желания да сътворя нещо. Човек си дава в един момент сметка, че животът тече много бързо и ако той не направи нещо смислено и не остави нещо смислено, може би неговите наследници ще го разкритикуват по някакъв начин или може би не е живял истински“.

Снимка: личен архив

Проектът за създаването на Центъра започнал през 2015 година и досега Апостол Апостолов получава подкрепа от съмишлениците си за всички дейности.

Аз не съм си представял никога, че след академичната си работа в Англия ще се занимавам с проектиране на сгради, на градини, със строителство и с такива големи неща, но човек се учи. Докъде стигнахме - имаме съвсем новопостроена сграда, направена, така че да отговаря на всички стандарти за един съвременен обучителен център, със семинарна зала, с места, в които всеки, който дойде, може да нощува при нас“.

Снимка: личен архив

Той подчерта, че основната цел на Центъра в село Надарево е да помогне на младежи, за да намерят професионално развитите. Според статистиката над 300 хиляди младежи не учат, не работят, не са включени в професионално обучение.

„Това са хора, които нямат ориентация накъде да тръгнат по какъв път да поемат. Може би са отпаднали от образователната система в по-ранен етап от своето развитие. На много от тях им трябва малко, някой да им подаде ръка, да им покаже какво могат те самите, за да се справят сами и това искаме ние да правим с нашата дейност в Надарево. С тези работилници, чрез обученията по устойчиво земеделие ще сме най-щастливите хора, ако който дойде при нас открие своя път на развитие“, допълни Апостол Апостолов.

Той е доктор на науките по социология от университета в Бирмингам. Работил е в изследователски екипи в Лестър и Оксфорд.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13
Лорена Гомес пред шоколадовата

Войната, по-сладка от шоколад

В дните, в които мислим за храбростта и безстрашието на войниците, замисляме ли се за измъченото, разкривено от ужас и мъка лице на войната? То издава паниката и отрицанието на хаоса, разрухата и насилието. Във всяка война и победителите са някак губещи, просто защото военните действия са се случили. Могат ли тогава последствията от тях да се..

публикувано на 08.05.21 в 21:36
Икона на Св. Георги

В митологичните лабиринти на легендите за Св. Георги с иконописеца Румен Москов

Защо Св. Георги убива змея? Този въпрос повежда Марта Младенова в митологичните лабиринти на легендите, иконите и… Града на сънуващите книги на Валтер Мьорс. Неин спътник в това приключение е иконописецът Румен Москов, който най-много обича да рисува Св. Георги. Св. Георги е роден в Кападокия, баща му е бил римски легионер – започва разказът..

публикувано на 07.05.21 в 16:53

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа. Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн...

публикувано на 06.05.21 в 11:30