Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Операта „Манон Леско“ в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив

Хосе Кура и Нина Найденова
Снимка: Кремена Данева

Операта „Манон Леско“ на Пучини ще бъде концертно представена на 17 април в Пловдив, в Дома на културата „Борис Христов“. Изпълнението е в памет на Камен Чанев, който ни напусна през 2020 година след боледуване от коронавирус, в разцвета на творческите си сили. През всички години на блестящата си кариера на оперен певец той беше възторжено аплодиран от публиката на българските и световните сцени. За съжаление не можа, както беше предвидено, да участва в този проект заедно с Таня Иванова, жената споделяла живота си с него. За да се случи обаче концертното изпълнение на творбата от Пучини, е голям приносът на световноизвестния аржентински тенор Хосе Кура. Воден от емоцията на съвместните спомени с Камен Чанев и с  приятелски протегната ръка към Таня Иванова той пристигна в Пловдив, за да подготви и дирижира концертното изпълнение на „Манон Леско“.

Почитателите на операта гледаха известния аржентински тенор в постановката „Отело“ на Античния театър през 2019 г. , когато Пловдив беше Европейска столица на културата. Дездемона в този спектакъл беше Таня Иванова. Сега тя  дебютира като Манон, посвещавайки излизането си на сцената на Камен Чанев, както ще направи и Хосе Кура. Той казва, че е станал по-близък с Камен Чанев, когато е дошъл в Пловдив да направи „Отело“.

"И си спомням, че той идваше на репетициите и ми казваше - "Искам един ден да изпея Отело. И уча в момента партията и гледайки теб, уча два пъти повече".

Хосе Кура                            Снимка: Кремена Данева

Връщайки се отново в спомените си, Хосе Кура обяснява и как Пловдив е намерил своето място в сърцето му и защо винаги ще идва тук с удоволствие. Пътят му към вековния град на 7-те тепета започва със скрепено познанство с музикалния и артистичен директор на Опера Пловдив - маестро Диан Чобанов, а пристигайки през 2019 година остава впечатлен и от размаха на работа на директора Нина Найденова и целият ѝ екип.

"Тя се оказа не само менажер с голяма сила и смелост, но и един изключителен артист. Аз изведнъж си казах този театър има всичко, за да функционира добре - прекрасен оркестър, с който за съжаление сега няма да имам възможност да работя по причини независещи от нас заради Covid-19, но аз познавам този хор, имаме един музикален директор, способен и сърцат и един ръководител - гигантски".

Концертното изпълнение на операта от Пучини с диригент Хосе Кура е първото от поредицата събития от цикъла „Световни артисти“ на Фестивала Opera Open 2021, който пък е част от програма „Наследство“ на Пловдив - Европейска столица на културата, уточни от своя страна директорът на операта Нина Найденова.

По думите ѝ този проект за артистите е изключително сакрален, защото всички са изгубили приятел, колега, но са спечелили всичко, което той им е оставил като наследство.

"Ние продължаваме с него и заради него, но самите ние артистите имахме голям ступор и благодарение на тази подадена ръка от маестро Хосе Кура ние успяваме да повярваме в онова, за което сме призвани и да се върнем на сцената".

Covid-19 безспорно ни промени, но гледаме с надежда напред, допълни Нина Найденова.

Хосе Кура коментира, че "Covid-19 е едно много грозно и лошо нещо, но предизвика един добър ефект върху целия свят, най-вече в нашата работа, защото ние всички една сутрин се събудихме абсолютно занулени.

"Covid-19 ни изравни всички на едно ниво и ни даде да разберем нещо изключително важно за света на спектакъла, което светът на спектакъла по много мъчителен начин откри - ние сме необходими, но сме немислими, т.е. необходими сме, но може и без нас. Това откритие заравни егото, което беше в шоубизнеса. И това ми се струва, че не е лошо. Сега ще видим как шоубизнесът ще капитализира това откритие и този невероятен урок, как ще го остойности". 

Целия репортаж  можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на „Пепеляшка“ в Драматично-кукления театър в Силистра

В Силистра започна премиерата на класическата приказка „Пепеляшка“ по оригиналния текст на Шарл Перо. Представлението стартира в 11 ч. в Драматично-кукления театър в града. В наше време изследователите на устното народно творчество са документирали над 500 различни варианти на приказката за Пепеляшка. За спектакъла обаче режисьорката..

публикувано на 15.05.21 в 11:31

Перли на сръбското кино в „Одеон“

Образци на сръбското кино ще покаже Филмотечното кино „Одеон“ от 21 до 27 май. „Специална селекция от сръбски филми, дигитално реставрирани, много атрактивни, с много музика в тях “, обясни Росен Спасов от Българската национална филмотека в интервю за предаването „Изотопия“ на БНР. Панорамата се реализира с помощта на Югословенската..

публикувано на 15.05.21 в 08:09

В навечерието на театралния празник „Аскеер“

На 23 май Фондация „Аскеер“ ще връчи едноименните награди за театрални постижения. Това е 30-то, юбилейно издание на „Аскеер“-ите. Тази година и тримата актьори в категорията „Изгряваща звезда“ вече са изпълнили не само по една звездна роля, каза в предаването „Сценична треска“ Златна Костова, преводач на театрални пиеси. Тази година..

публикувано на 15.05.21 в 07:01
Арт инсталация на Христо Гелов

Арт инсталацията на Христо Гелов преобрази градското пространство на Велико Търново

От началото на май Велико Търново осъмва и заспива с първата по рода си кинетична арт инсталация „Сливане - Confluence" . Тя е дело на визуалния артист Христо Гелов. "Тук съм акцентирал върху самото движение, цвят, което за мен са елементи на чистота. Искам тази чистота по някакъв начин да влезе в градското пространство на Велико Търново..

публикувано на 14.05.21 в 20:34
Тодор Живков

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов

"Чупи, реже и полива" е новата фотокнига на Никола Михов. Основният герой в книгата е Тодор Живков, който чупи питки, реже ленти и полива с менче за просперитета на обектите, но са поместени и цитати от Бойко Борисов по време на откриване на различни проекти. Официалното представяне на книгата ще бъде на 14 май от 17 часа в столичната..

публикувано на 14.05.21 в 16:28

В Пловдив започва седмото издание на 6fest

Започва седмото издание на 6fest , фестивал за улично и карнавално изкуство. Събитието е тридневно - от 14-и до 16-и май и ще се проведе в централната част на Пловдив.  Това е седмо издание на фестивала, като в тазгодишната програма са включени музикални събития, циркови изпълнения, танци и специално огнено шоу.  Фестивалът е с вход..

публикувано на 14.05.21 в 16:14
Милена Делева

България е в списъка на наградите на Международния панаир на книгите в Лондон

За първи път България попада в краткия списък на наградите на Международния панаир на книгите в Лондон. В заглавието на новината на сайта на Лондонския панаир е отбелязано, че за първи път влизат България и Сингапур в този шортлист. " За нас е радостна новина, ние по-специално сме в категорията за художествен превод, като споделяме това..

публикувано на 14.05.21 в 14:25