Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи управление на промяната

Христо Иванов: Не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента

Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в правителство на ИТН, ако ни поискат подкрепа, заяви той

Снимка: БГНЕС

"Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание". Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България", във връзка с внесено от "Има такъв народ" (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс, според което президентът да назначава членовете на ЦИК.

По думите на съпредседателя на "Демократична България" около ИТН трябва да бъде фокусиран опитът този парламент да излъчи "управление на промяната":

"Не можем да говорим за безусловна подкрепа. Нашето условие е наистина това да бъде правителство на промяната, което да има капацитета и персоналния състав, който да реализира тази промяна... Ще подходим конструктивно и добронамерено. Надяваме се да не ни се налага да излъчваме министри в това правителство. Но да не избързваме, да видим, ако изобщо ни бъде поискана такава подкрепа".

Според него може да се окаже, че в този парламент ще е трудно да се излъчи жизнеспособно управление:

"Ще подходим отговорно към всеки опит на ИТН да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна".

Той беше категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС.

"Страната е изправена пред три кризи - здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява". 

Иванов коментира, че политическите сили вече са "на полусъединител на нова предизборна кампания".

"Готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, свързани със сарая, както и с нефтеното пристанище. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение", заяви още председателят на ПГ на ДБ.

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Иванов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Христо Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граничната полиция в Гюргево обяви мерки за по-бързо преминаване на границата с България

Териториалният инспекторат на Гранична полиция - Гюргево разпореди мерки за осигуряване на оперативен контрол и намаляване на времето за изчакване на границата с България, където през уикенда се очаква интензивен трафик,..

публикувано на 27.07.24 в 14:51

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51
Снимката е илюстративна, архив.

Русия твърди, че е установила контрол върху Лозоватское

Руските сили са установили контрол върху населеното място Лозоватское в т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната. Твърди се също, че шест бригади на украинските въоръжени сили са претърпели поражение в няколко селища в областта. От страна на Киев няма коментар на твърденията.  Над 100..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след огнената стихия.  13 семейства са останали без единствения си дом, техните къщи трябва да..

публикувано на 27.07.24 в 13:42